Comunicat de presă - Este nevoie urgenta de proceduri clare de finantare a serviciilor sociale!

13 Februarie 2015

Furnizorii publici si privati solicita autoritatiilor reglementarea procedurilor de contractare si finantare a serviciilor sociale adresate persoanelor vulnerabile

În cadrul Forumului Serviciilor Sociale, care s-a desfăşurat la Braşov în perioada 10 - 12 februarie 2015, autorităţi şi ONGuri din întreaga ţară au formulat solicitari privind reglementarea procedurilor de contractare si finantare a serviciilor sociale.

Evenimentul a fost organizat de Confederația Caritas România, promotor al proiectului „ONG-uri mai puternice împreună! - Lobby și advocacy pentru crearea de oportunități egale pentru ONG-urile furnizoare de servicii sociale în accesarea finanțărilor publice.  Proiectul se derulează pe o perioadă de 20 de luni (1 aprilie 2014 – 31 noiembrie 2015), fiind finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Bugetul proiectului este în valoare totală de 163,890.35 Euro din care 88,71% reprezintă finanțare nerambursabilă. Proiectul este implementat de Confederația Caritas România și de partenerii săi, Fundația “Alături de Voi” Iași, Fundația “Pentru Voi” Timișoara, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare și Caritas Norvegia.

Forumul Serviciilor Sociale a fost structurat în sesiuni plenare şi sub forma a patru ateliere de lucru şi are ca temă centrală analiza legislaţiei şi a cadrului actual privind finanţarea serviciilor sociale. Premergator acestui eveniment au fost organizate 15 ateliere consultative care s-au desfăşurat la nivel naţional în perioada iunie 2014 – ianuarie 2015.

Setul de solicitari ce vor fi cuprinde urmatoarele: reglementarea distincta a metodologiei de contractare a serviciilor sociale, elaborata in colaborare cu furnizorii de servicii sociale (publici si privati); asigurarea contractarii multianuale, alocarea din bugetul de stat catre bugetele locale de sume defalcate cu destinatie specifica de finantare a serviciilor sociale, elaborarea unei metodologii de calcul a costurilor pentru toate serviciile in colaborare cu furnizorii publici si privati si corelate cu standardele de calitate, pana la 30 Septembrie 2015; elaborarea unui act normativ care sa cuprinda o metodologie unitara pentru  analiza nevoilor persoanelor vulnerabile in  scopul fundamentarii planurilor locale de actiune, revizuirea mecanismului de acreditare a  furnizorilor de servicii sociale in colaborarea cu acestia si cu asociatiile profesionale.

La Forum au participat atât reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale acreditate ca furnizori de servicii sociale, cât şi ai autorităţilor publice locale – Consilii Judeţene, Primării, SPAS-uri, DGAPC-uri, dar şi experţi independenţi. De asemenea, , reprezentanţi ai Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, au expus un punct de vedere asupra temei centrale a  Forumului

Pentru mai multe detalii vă rugăm să ne contactaţi la adresa de e-mail Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau la numerele de telefon: 021 230 40 13 sau 0729 812 494, persoană de contact: Maria Crângaşu, Responsabil comunicare proiect „ONGuri mai puternice împreună!”

***

Confederaţia Caritas România, organizaţie neguvernamentală de tip reţea cu o istorie de 20 ani, are rolul de a reprezenta la nivel naţional şi internaţional cele 10 organizaţii Caritas active în România. Caritas abordează sistematic şi structurat problemele sociale ale comunităţilor răspunzând nevoilor persoanelor aflate în dificultate. La nivel naţional, organizaţiile Caritas derulează programe de asistenţă socială complexă:îngrijire socio-medicală la domiciliu, pentru bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, educaţie pentru prevenirea dezastrelor naturale, intervenţie directă în caz de calamităţi, asistenţă directă şi consiliere pentru familii, centre de zi pentru copii şi tineri, activităţi de integrare comunitară şi profesională pentru persoane defavorizate social. Confederaţia Caritas România este membră în reţelele internaţionale şi naţionale: Caritas Internationalis, Caritas Europa şi FOND.

Citit 1622 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 14:53

« Septembrie 2019 »