Între nevoia de a fi reprezentate și teama de a fi penalizate – Asociația Națională a Infirmierelor – o șansă reală pentru orice infirmieră calificată

20 Iulie 2015

IMG_2544Deși adeseori slab pusă în evidență sau apreciată, infirmiera este persoana care contribuie de fapt în mod substanțial la asigurarea unei îngrijirii adecvate a pancienților. Ea este direct responsabilă cu adresarea nevoilor de bază ale pacienților (însoțire, transport, îngrijire și igienă personală etc.) contribuind astfel la îmbunătățira stării de sănătate a acestora, la redobândirea autonimiei și chiar la întreținerea unei stări de spirit și a unui climat favorabil vindecării sau stabilizării.

Cu toate acestea, condițiile de muncă ale infirmierelor din România nu sunt întotdeauna cele optime desfășurării activității, timpul efectiv de muncă și responsabilitățile asumate depașesc reglementările contractuale iar veniturile salariale sunt extrem de mici în raport cu volumul de muncă prestată.

In acest context național – adeseori nefavorabil exercitarii meseriei de infirmier in condiții optime – înființarea Asociației Naționale a Infirmierelor a aparut ca o nevoie reală iminentă.

Astfel, Asociația Naționale a Infirmierelor este prima asociație profesională a infirmierelor care își propune  deoportivă  să contribuie la îmbunătățirea politicilor și legislației naționale în domeniu cât și să promoveze și să apere drepturile acestora. Adresându-se infirmierelor care au obținut deja calificarea în această meserie, asociația va avea un rol activ în apărarea, promovare și reprezentarea drepturilor femeilor calificate ca infirmiere.

Cu ocazia lansării asociației și organizării primei întâlniri de planificare strategică care a avut loc în perioada 17-19 iunie la Odorheiul Secuiesc (mai multe detalii AICI), am stat de vorba cu doamna Szabo Erzsebet, Directorul Asociației Naționale a Infirmierelor care a avut amabilitatea să ne împărtășească o serie de aspecte privind situația infirmierelor din România și planurile de viitor ale asociației.

logo-ANIAstfel, am aflat că infirmierele sunt adeseori suprasolicitatefiindu-le alocat un număr foarte mare de bolnavi (“avem un caz de o infirmiera la 25 de bolnavi –  ceea ce e foarte mult intrucât fiecare pacient necesită atenție individuală) sau muncind o normă de peste 8 ore de zi; sunt foarte slab remunerate în raport cu munca depusă (primind în unele cazuri un salariu net de 800 lei) și în destul de multe cazuri nu dispun de materialele necesare pentru a își derula activitatea profesională. Totodată, nu de puține ori se întâmplă ca parte din sarcinile asistentelor să le fie delegate infirmierelor.

În acest context, doamna Szabo Erzsebet  conideră ca prioritară necesitatea clarificării timpului de lucru și a sarcinilor de care sunt responsabile infirmierele (cine cu cine lucrează/colaborează și în cât timp); alocarea unui număr de rezonabil de bolnavi pentru fiecare infirmieră în stabilirea căruia să se țină seama de natura problemelor medicale pe care le au aceștia (maxim 10 paturi la o infirmieră în cazurile de boală ușoară) șiacordarea unui venit salarial decent și totodată corect pentru o meserie care presupune lucrul cu oamenii și care necesita multă responsabilitate, atenție, dedicare, pasiune și bucuria intrinsecă de a îi ajuta pe ceilalti.

Din aceste considerente, demersurile Asociației Naționale a Infirmierelor se vor canaliza pe acțiuni de promovarea a drepturilor femeilor calificate ca infirmiere și pe participarea la dezbateri publice care vizează legislația cu impact direct sau indirect asupra drepturilor femeilor angajate ca infirmiere.

La foarte puțin timp de la înființare (înființată pe 28 mai a.c), Asociația Națională a Infirmierelor se bucură deja de un număr de peste 80 de membri înscriși  – infirmiere calificate – ce provin din nouă județe ale tării. Unul dintre planurile pe termen mediu și lung este acela de atragere a unui număr cât mai mare de membri motiv pentru care, în perioada următoare, asociația va derula numeroase activități de informare și promovare în rândul unităților sanitare și a căminelor de bătrâni.

În ciuda nevoii de reprezentare pe care o au infirmierele, se remarcă totuși o oarecare rezistență la afilierea la o asociație care le poate reprezenta interesele, rezisteță generată de teama de a își perde locul de muncă.

În acest sens, doamna Szabo Erzsebet  ne-a povestit despre temerile pe care infirmierele le întâmpină în a se înscrie ca membri ai asociției și despre faptul că, nu de puține ori a primit întrebări precum: “Dacă se alfă că suntem membri în asociație și ne dă afară?”, „Dacă mă înscriu și se află că sunt pe listă, ce mi se întâmplă? ” etc.

Astfel, doamna Erzsebet a declarăt că, din păcate, infirmierele nu cunosc ce se întâmplă cu ele și căutam să le înformam că nu se întâmplă nimic, că totul este în favoarea lor și că nu le poate da nimeni afară pentru că aderă ca membru la Asociația Națională a Infirmierelor.  În schimb, a fi membre în asociație le va aduce beneficiul de a fi reprezentate de cineva atât din perspectiva legislativă cât și juridică.

Pentru mai multe detalii despre Asociației Națională a Infirmierelor, vă rugăm accesați  www.infirmiera.ro

******

Material realizat în cadrul proiectului “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Citit 1322 ori