Caritas România este alături de refugiați în Grecia!

05 Octombrie 2015

Cât de disperat trebuie să fii să îți iei copilul de doar câteva luni într-o calatorie plină de pericole, să-l duci în brațe și să-l protejezi mii de kilometri mergând pe jos, și să traversezi marea într-o barcă de cauciuc în care mai sunt îngramadite înca 50 de persoane, fără a avea nici o siguranță că vei ajunge pe celălalt mal?

Cu siguranță faci asta doar când acest drum greu și plin de pericole, nu pare deloc riscant în comparație cu ceea ce trăiești în țara ta zi de zi: violență, teroare, război, nici un viitor pentru tine și copiii tăi.

Asta am înțeles în aceste zile, când am ajutat refugiații abia ajunși pe insula Lesbos din Grecia.

Intr-o singură dimineață, aici au ajuns 16 bărci în care erau îngrămădiți între 50 și 60 de oameni. Aproape ajunși la țărm, strigă de bucurie. Știu că mulți care au plecat înaintea lor nu au mai ajuns… și sunt conștienți că și lor li se putea întâmpla la fel, dar îngerul păzitor i-a adus în siguranță la mal. Când coboară, sărută pământul și mulțumesc lui Dumnezeu că au ajuns. Sunt uzi până la piele. Au nevoie de haine uscate imediat. Acum nu mai este vară, temperaturile coboară și până la 15 grade iar curenții mării îi pătrund până la oase. Copiii tremură de frig în brațele neputincioase ale părinților… Mai au un drum lung în față și dacă s-ar îmbolnăvi drumul ar devein și mai greu. Voluntarii prezenți la debarcare aduc haine pentru copii și îi schimbă imediat să nu răcească.

Refugiații sunt traumatizați de experiențele negative prin care au trecut în drumul lor spre o viață decentă. Maysa, o femeie care tremură de frig din cauza haielor ude de pe ea, imi spune cu lacrimi în ochi ca barca în care era s-a spart la puțin timp după ce au plecat din Turcia, deoarece era supraîncărcată. Credea că va muri, dar paza de coastă a salvat-o. Acum își aștepta soțul și copiii care urmau să vină cu una din următoarele bărci.

Sunt puțini voluntari și provizii iar nevoile sunt foarte mari. Numai pe insula Lesbos ajung în fiecare zi aproximativ 2000 de refugiați. Pe această insula de 125.000 km pătrați locuiesc aproximativ 85,000 persoane. Locuitorii sunt solidari și îi ajută pe refugiați, însă această situație durează deja de mai bine de două luni iar ei nu mai au resurse deoarece situația Greciei este destul de dificilă datorită crizei economice prin care trece.

De la debarcare, refugiații au de mers aproximativ un kilometru pe jos până la punctul în care sunt preluați cu autobzele și duși în taberele improvizate. Există aici două tabere de refugiați: Kara Tepe - pentru refugiații din Siria, și Moria – pentru refugiații din Afganista, Iraq, Paqistan și Iran.

Kara Tepe este o tabără deschisă, fără pază militară, unde refugiații sirieni stau pentru câteva zile pentru a se odihni și a-și procura biletele pentru continuarea călătoriei. De aici vor pleca spre Atena, Tessaloniki si apoi spre Macedonia. Există corturi mari ale UNCHR iar angajați și voluntari de la Caritas, Medicins Sans Frontiere și Salvați copiii distribuie alimente, kituri de igienă personală, saci de dormit și saltele, îmbrăcăminte și oferă asistență psiho-socială și medicală.

Aici am întâlnit-o pe Elsa, mama a patru copii. Este în tabără de două zile cu trei dintre copii și așteaptă să ajungă și soțul său cu cel de-al patrulea. Îmi spune că cel mai mult își dorește să se termine războiul în Siria și să se întoarcă acasă. Își dorește să-și crească copiii în țara lor, însă acum mai important este să-I știe în siguranță.

În tabăra de refugiați Moria, oamenii stau și câteva luni până reușesc să-și procure bilete pentru continuarea călătoriei lor. Caritas a distribuit aici pentru femei și copii saci de dormit și saltele.

Caritas lucrează în insula Lesbos printr-un grup de voluntari inimoși dar fără experiență.Reprezentantul Caritas România a organizat un seminar pentru a-i învăța să se organizeze mai bine în problemele cu care se confruntă în criza refugiaților.

Este o criză fără precedent și rețeaua Caritas Interaționalis s-a mobilizat, fiind alături de refugiați în toate țările prin care trec: Grecia, Macedonia, Serbia, Croația, Austria, Germania, Belgia și Suedia. Este un drum lung și periculos, dar fiind solidari cu ei, noi îl putem face mai ușor.

 

Mihaela Condac - Coordonator emergency la Centrul Diecezan Caritas Iași

 

Citit 1207 ori

Calendar

« Februarie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
X

Right Click

No right click