Formarea de personal competent pentru serviciile medicale și sociale

30 Octombrie 2015

Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași şi Asociatia Four Change au implementat timp de 18 luni proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”. Acest proiect a vizat formarea de personal competent pentru serviciile medicale și sociale, contribuind la îmbunătățirea serviciilor medicale și socio-medicale din țară.

În regiunea de est cursurile de calificare în meseria de infirmieră au avut loc în cinci locații și anume: Suceava, Bacău, Neamț, Vaslui și Iași. O serie de curs a durat aproximativ 6 luni de zile, echivalentul a 720 de ore de formare, dintre care 240 de ore de teorie si 480 de ore de practică de specialitate.

Proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” a avut o durata de 18 luni, urmând a se încheia la finele lunii octombrie, însă a fost prelungit până pe 15 decembrie. Astfel, a fost mărit grupul țintă, pentru a se organiza noi serii de formare profesională de inițiere în calificarea infirmieră, cursuri cu durata de 120 de ore, în cele cinci județe mai sus menționate.

Apropiindu-ne cu pași repezi de finalul proiectului, am adresat câteva întrebări doamnei Dr. Gema Bacoanu - coordonator regional în cadrul proiectului, formator cu peste 10 ani de experiență și medic în cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași, secția de Îngrijiri Paliative - privind nevoia de personal competent în cadrul spitalelor. Aici am făcut referire la meseria de infirmier și la munca unei persoane cu această meserie.

Astfel, am aflat că infirmierele sunt o verigă importantă în procesul medical, aceste persoane stabilind un contact direct și continuu cu bolnavii, fiind de asemenea, responsabile de igiena, alimentația, mobilizarea lor, dar și de alte aspecte esențiale. Prin urmare, în cadrul întregului act medical, infirmierele sunt alături de pacienți, contribuind în mod direct sau indirect la procesul de vindecare al acestora. De aceea, o persoană care practică o astfel de meserie, are nevoie să dețină o serie de competențe specifice pentru a oferi servicii medicale de o calitate ireproșabilă.

Mai mult, în afara de cunoștințele teoretice dar și de o temeinică experiență practică, infirmierele trebuie să de dovadă de umanitate și de căldură sufletească. De aceea, în cadrul cursurilor de formare profesională în meseria de infirmieră, realizate în cadrul Centrului Diecezan Caritas, am aflat de la Dr. Gema Bacoanu faptul că, s-a pus un mare accent și pe partea umană. Doamnele care au frecventat cursurile au primit nu doar cunoștințele din programa de formare, dar și sfaturi privind apropierea și comunicarea cu bolnavii, sfaturi de la formatori cu experiență în domeniul medical, oameni care de ani de zile lucrează cu bolnavii, fie ca medici și asistenți în cadrul spitalelor, fie ca asistenți în cadrul centrelor de îngrijiri la domiciliu.

Din programa de formare a unei infirmiere fac parte următoarele materii: planificarea propriei activităţi, perfecţionare continuă, lucrul în echipa multidisciplinară, comunicarea interactivă, respectarea drepturilor persoanei îngrijite, supravegherea stării de sănătate, elemente de prim ajutor, profilaxia îmbolnăvirilor secundare, alimentarea şi hidratarea persoanei îngrijite, igienizarea spaţiului în care se află persoana îngrijită, acordarea îngrijirilor de igienă pentru persoana îngrijită, transportul rufăriei mobilizarea şi transportul persoanei îngrijite. Aceste module sunt împărțite în 240 de ore de teorie și 480 de ore de practică în diferite spitale cu care Centrul Diecezan Caritas a încheiat contracte de colaborare.

În domeniul medical și socio-medical există o nevoie stringentă de persoane care să ofere servicii calitative, deorece de aceste servicii depind vieți omenești. Astfel că, întreg personalul din domeniul medical are nevoie de o solidă calificare. Prin instruirea infirmierelor în cadrul proiectului „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” s-a dorit o creștere a performanțelor profesionale ale acestora și în general o îmbunătățire a calității serviciilor medicale.

Material realizat în cadrul proiectului “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Ianău Adina - Denora

Citit 1104 ori