Șase dintre cele nouă structuri de economie socială IDEAS și-au deschis astăzi porțile pentru toată lumea

11 Noiembrie 2015

Evenimentul ZIUA PORȚILOR DESCHISE este maniera în care se arată comunității care este obiectul de activitate și scopul unei structuri sociale. Evenimentul a fost organizat astăzi, 11 noiembrie 2015, în intervalul orar 9:00 - 12:00, de către Centrul Diecezan CARITAS Iași, pentru 6 din cele 9 structuri de economie socială, înființate în cadrul proiectului IDEAS - Incluziune prin Dezvoltare Economică și Antreprenoriat Social. La eveniment au fost prezenți și partenerii noștri din Germania, Franța și Italia care ne-au onorat cu prezența și care au fost impresionați de activitatea structurilor sociale și de multitudinea de servicii oferite în cadrul proiectului IDEAS.

Cei care ne-au trecut pragul și au fost interesați de activitățile noastre au avut ocazia să viziteze structurile de economie socială CDC PLAST (atelier protejat), CART TOP EM, CDC SERVICE, CAR WASH, KINEGO și SOCIAL CATERING și să cunoască activitățile derulate în cadrul acestora. În structurile de economie socială lucrează persoane care fac parte din grupurile vulnerabile, cărora li s-a oferit astfel o șansă de angajare pe piața muncii.

La atelierul protejat CDC PLAST s-a făcut o demonstrație de realizare a ambalajelor, Anca Maftei, Manager SES, menționând că este extrem de important să le oferim persoanelor din grupurile vulnerabile o oportunitate de angajare pe piața muncii. Cei care au fost prezenți au putut vedea cum anume lucrează personalul angajat și au putut adresa întrebări despre procesul tehnologic de fabricație a pungilor.

Vizita a continuat la CART TOP EM, CDC SERVICE și CAR WASH, întrucât cele trei structuri se regăsesc în aceeași zonă, unde s-au realizat demonstrații ale activității menționându-se importanța acestei asocieri dintre un service auto, o spălătorie auto și un centru de vulcanizare auto. Marius Pușcașu, Manager CAR WASH și Radu Onișoru, Manager CAR TOP EM au specificat că această asociere le va oferi clienților o gamă largă de servicii, la costuri reduse, sub prețul mediu de pe piață și astfel persoanele interesate vor fi încurajate să apeleze la serviciile acestor structuri de economie socială. Persoanelor care au nevoie de anume tipuri de servicii li se vor acorda și reduceri substanțiale pentru serviciile celorlalte SES-uri, astfel încât ofertele speciale să fidelizeze clienții.

La KINEGO Dănuț Cojocariu, Manager SES, a prezentat centrul de kinetoterapie și fizioterapie și serviciille oferite, precum și dotările cu aparatură de ultimă oră și ofertele existente tuturor celor prezenți. Ultima structură de economie socială prezentată, din cele nouă înființate  în cadrul proiectului IDEAS a fost SOCIAL CATERING, unde cei prezenți au putut să și guste din produsele oferite de firma de catering, un meniu bogat tradițional românesc.  Managerul acestui SES, Liliana Gavril, a oferit detalii și despre un concept absolut nou pe piața din zona Moldovei "Oala pentru acasă", o oportunitate pentru clienții ocupați, de a avea mâncare gătită chiar în oalele personale.

Obiectivul general al proiectului constă în dezvoltarea capacității strategice a sectorului economiei sociale prin activități inovatoare și servicii generatoare de venit pentru a ajuta persoane excluse social sau din grupuri vulnerabile să se integreze/reintegreze pe piața muncii, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă a regiunilor Nord Est  și Sud Est.

Grupul ţintă al proiectului IDEAS este constituit din 35 persoane cu dizabilităţi, 31 familii care au mai mult de doi copii, 15 familii monoparentale, 102 femei (în situaţii de risc), 51 persoane care traiesc din venitul minim garantat, 31 de persoane care au părăsit timpuriu şcoala vor fi sprijinite să se încadreze pe piaţa muncii.

Proiectul vizează:

- furnizarea serviciilor de formare, în diferite meserii cerute pe piața muncii, pentru 85 de persoane aparținând grupurilor vulnerabile și 30 de persoane din categoria lucrătorilor sociali și personalului din instituții rezidențiale (bucătar, tehnician maseur, șofer camion mare tonaj, șofer categoria B, mecanic auto, antreprenor în economia socială)

- dezvoltarea structurilor, mecanismelor și instrumentelor specifice economiei sociale prin înființarea a 9 Structuri de Economie Socială care vor oferi: 62 locuri de muncă din care 45 pentru persoane vulnerabile, noi servicii și oportunități pentru comunitățile din mediul rural și urban în regiunile Nord Est și Sud Est.

Proiectul IDEAS este cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, în cadrul Axei prioritare 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale”, implementat în parteneriat cu Fundația ENABLE. Proiectul are o valoare de  8.928.126,25 lei din care 98% reprezintă alocaţia financiară nerambursabilă din Fondul Social European.

Mădălina Camelia Ingram

Responsabil Media - Centrul Diecezan CARITAS