„Educația te face Mare"

18 Mai 2016

Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin programul Centrul de Resurse pentru Copii şi Tineri „Don Bosco”, a implementat, în perioada septembrie 2015 - aprilie 2016, în localitatea Buruienești, comuna Doljești, Jud. Neamț, Proiectul „Educația te face Mare". Finanțarea s-a făcut prin proiectul „Investiții pentru comunități durabile” derulat de Fundația de Sprijin Comunitar Bacău, în parteneriat cu Fundația Vodafone România.

Prin proiect, am oferit o formă alternativă de educaţie, prin care 26 de elevi din clasele primare și gimaziale, proveniți din familii defavorizate, care nu au acasă condiţiile necesare pentru a învăţa, au fost ajutaţi să ţină pasul cu şcoala şi să obţină rezultate mai bune.

Copiii au dobândit o încredere mai mare în forţele proprii, încapacitatea lor de a învăţa dar și abilitatea de a comunica deschis, mai ales în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă.

Obiectivul principal propus prin implementarea proiecului a fost prevenirea fenomenului abandonului școlar prin oferirea de suport psiho-socio-emoțional unui grup de 26 de copii care prezintă factori de ric în acest sens: minorii au beneficiat de o masă caldă, meditații școlare și suport emoțional și material. Proiectul a avut și scopul de a imbunătăți imaginea de sine pe care o aveau, prin activități specifice de dezvoltare personală și prin ateliere de dezvoltare a talentelor artistice și a abilitățiilor specifice. Și familiile copiilor au putut beneficia de o atenție specifică din partea proiectului, prin organizarea unor cursuri de parenting, prin care părinții, bunicii sau apărținătorii au primit informații utile legate de educarea și încurajarea copiilor dar și de organizarea vieții de familie și de cuplu.

„Aceste întâlniri au fost deosebit de frumoase întrucât ne-au ajutat să ne cunoștem și să ne înțelegem mai bine copiii noștri dar și pentru că au fost pentru noi prilej de a ne cunoaște și de a socializa între părinți!” (declarația unei mame care a participat constant la cursuri de parenting).

De asemenea, două fetițe, beneficiare ale programului, ne-au mărturisit: „Acest Centru este pentru noi ca o familie. Am învățat să ne înțelegem foarte bine cu copiii de aici și doamnele sunt ca niște mame, care ne-au învățat multe lucruri utile pentru viață; nu doar să citim sau să scriem mai frumos dar și să știm să ne respectăm și să ne ajutăm reciproc. Aici suntem chiar o familie din care ne bucurăm să facem parte!”

Implementarea proiectului „Educația te face mare” a fost pentru Centrul Diecezan Caritas Iași o ocazie de a îmbunătăți oferta socio-educațională, prin servicii de calitate și personal calificat, spre a oferi copiilor din mediul rural șansa de a depăși limitele unor condiții nefavorabile și de a-și construi un viitor de valoare.

Proiectul „Investiții pentru comunități durabile” este derulat de Fundația de Sprijin Comunitar Bacău în parteneriat cu Fundația Vodafone România și face parte din Programul strategic de Investiţie în Mediul Rural al Fundației Vodafone România. Acest program se desfășoară la nivel naţional şi susţine dezvoltarea de proiecte în domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale necesare categoriilor defavorizate din satele şi oraşele mici din România.

Detalii despre proiect puteți găsi pe pagina: http://www.fsc.ro/programe/investitii-pentru-comunitati-durabile.

Citit 1667 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Mai 2016 10:30

« Septembrie 2020 »