Sesiune de formare - Lobby, advocacy și fundrasing

25 Ianuarie 2017

În perioada 19-20 ianuarie, la Centrul Diecezan Caritas Iași, s-a desfășurat a cincea sesiune de formare din cadrul proiectului „Caritas - Oportunități pentru viitor”, finanțat de Asociația Renovabis din Germania. La această întâlnire au participat directorul general, directorii de domenii, coordonatorii de programe, coordonatorii centrelor de îngrijire la domicliu și asistenții sociali. Cursul a fost susținut de Tunde Lochili și Cristina Frasin, de la Asociația Progress Art din Satu Mare.

În cele două zile au fost abordate aspecte privind activitatea de lobby, advocacy și fundrasing. Activitatea de lobby presupune promovarea unor interese prin influențarea politicilor publice, a instituțiilor guvernamentale sau a legiuitorului. Advocacy poate fi definită ca utilizarea practică a cunoștințelor în scopul schimbărilor sociale. Constă într-o serie de activități desfășurate cu scopul de a schimba politici guvernamentale, practici,  atitudini, proceduri și legi.  Acest proces atrage atenția asupra unui aspect important, influențează procesul de luare a deciziilor la toate nivelurile și presupune mobilizarea membrilor comunității. Pe parcursul celor două zile a fost abordată activitatea de fundrasing.  Pentru a aprofunda aceste teme au fost folosite noțiuni teoretice și practice prin jocuri de rol, activități interactive, discuții pe grupuri. După-amiaza de vineri a continuat cu un moment de împărtășire din experiența activității de funrasier a celor două formatoare.

Întâlnirea s-a încheiat cu o rugăciune în capela Centrului de Plasament „Sfântul Iosif”, la care au participat angajații Cartias, catolici și ortodocși fiind în comuniune cu toți cei care se întâlnesc în octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor.

Adriana Ianuș,

Coordonator executiv-Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu