Grup de suport – Planuri pentru anul 2017

30 Ianuarie 2017

Centrul de Resurse pentru Familii, program integrat în cadrul Domeniului Copii, Tineri, Familii al asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, a organizat in data de 27.01.2016 grupul de suport intitulat „Planuri pentru anul 2017”, prin intermediul căruia am provocat beneficiarii să realizeze o introspectivă proprie pentru anul ce tocmai a trecut, bifând astfel reușite și nereușite și trasând totodată obiective clare și realizabile pe viitor.

Am considerat importantă realizarea unei întâlniri pe această temă la început de an, datorită faptului că, antrenați în rutina zilnică, uităm că e bine să ne mai oprim din fugă și să conștientizăm că tocmai a trecut un an calendaristic în care am avut alături familia și oamenii dragi, un an în care s-au realizat planuri demne de luat în considerare și totodată au existat și perioade de cădere psihică, undeori simțind că oricâte încercări am face tot nu reușim să ne ducem sarcinile la bun sfârșit.

Am dorit să împărtășim emoții, trăiri, dar mai ales experiențe de viață ori situații în care, puși în fața faptului împlinit, nu am avut tăria de a acționa conform așteptărilor proprii ori conform cerințelor celorlalți.

Astfel, în după-amiaza zilei de vineri, ne-am îngăduit două ore de discuții: am trasat cu atenție obiectivele îndeplinite în anul 2016, atât din punct de vedere sentimental, cu accent pe relația dintre noi și membrii familiei ori oamenii apropiați, pe modalitățile de comunicare și oferire/primire de sprijin în situații cheie, cât și din punct de vedere al concretului, bifând astfel reușite în plan material (achiziționarea de bunuri de uz casnic necesare într-o gospodărie, mici renovări ale locuințelor etc).

De ce un astfel de exercițiu? Pentru că, de cele mai multe ori, bifăm trecerea unui an prin intermediul arhicunoscutului Revelion, având ca reper timpul, însă uităm să facem această trecere accentuând evoluția noastră în plan personal sau profesional, în raport cu activitățile în care ne lăsăm antrenați, cu sau fără voia noastră.

Nu în ultimul rând, ne-am permis să visăm și să trasăm obiective pentru anul 2017. Ce ne dorim să facem în acest an? Ce trăiri și evenimente am alege să evităm? Concret, fiecare participant al grupului de suport a avut ca timp de gândire 10 min, pentru ca mai apoi să așeze atent pe foaie 3 obiective pe care le consideră necesare a fi îndeplinite, urmând ca, la finalul anului, să redeschidem cutia și să ne reanalizăm traseul ales.

În fond, experiențele trăite anterior și cele ce vor veni ne șlefuiesc pe noi, ca și oameni.

Mihăilă Ioana, coordonator/ asistent social Centrul de Resurse pentru Familii.

Citit 862 ori Ultima modificare Luni, 30 Ianuarie 2017 13:29

« Decembrie 2018 »