Vizita delegației de la Caritas Münster în dieceza de Iași

21 Februarie 2017

În perioada 13-17 februarie 2017, Centrul Diecezan Caritas Iași a avut onoarea de a fi gazda a trei reprezentanți de seamă ai asociației Caritas Münster, din Germania, respectiv Josef Leenders - președinte,  Heinz-Josef Kessmann - director, Bernhold Möllenhoff - coordonator formare.

Scopul vizitei a fost acela de a cunoaște mai îndeaproape și de a analiza situația actuală a asociației Caritas Iași, dar și de a se familiariza mai mult cu realitățile sociale complexe care se regăsesc într-un stat european cum este România și într-un chip deosebit în partea de N-E a țării, considerată printre cele mai sărace regiuni ale Uniunii Europene. Astfel, în cele 5 zile puse la dispoziție, prietenii noștri din Germania au avut parte de un program divers și antrenant.
După-amiaza zilei de luni, 13 februarie, a fost dedicată activităților de prezentare, de cunoaștere și de acomodare.

A doua zi, marți, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, părintele Egidiu Condac, a prezentat strategia de lucru 2017-2021 precum și statutul și structura actuală a Caritas Iași. Au urmat apoi directorii de domenii care au prezentat strategiile celor trei domenii: Domeniul pentru Vârstnici și  Persoane cu Dizabilități, Domeniul Copii, Tineri, Familii și Domeniul Formare și Proiecte Europene.

Directorul Caritas Münster, care este în același timp și vicepreședinte al asociației naționale Caritas, domnul Heinz-Josef Kessmann, a prezentat, la rândul său, structura Caritas Germania, care are în subordine 27 de Centre Caritas diecezane, precum și structura Caritas Münster, cu 23 de Centre Caritas, spitale, grădinițe, centre rezidențiale pentru vârstnici și alte asociații din subordine. Ziua s-a încheiat cu o vizită la Seminarul Teologic Romano-Catolic din Iași unde au avut loc discuții cu rectorul instituției, mons. Benone Farcaș și cu decanul Facultății de Teologie, pr. Ștefan Lupu.

Pentru miercuri, 15 februarie, au fost prevăzute vizite și întâlniri de cunoaștere și schimburi de experiență în domeniul social-caritativ. Astfel, o primă vizită s-a desfășurat la Episcopia Romano-Catolică de Iași. Aici delegația din Münster a fost întâmpinată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar al diecezei catolice de Iași. Au urmat apoi vizite la Organizația „Star of Hope”, căminul de bătrâni „Sf. Iosif”, și la Programele Caritas Iași: Centrul de resurse pentru copii și tineri „Don Bosco” și Centrul de plasament „Sf. Iosif”.

Deși timpul a fost destul de strâns, nu se putea totuși ca această vizită să nu conțină și o deplasare în frumoasa Bucovina, unde Centrul Diecezan Caritas Iași este prezent prin serviciile de îngrijire la domiciliu oferite persoanelor în vârstă, imobilizate la pat.

Astfel, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Suceava a fost locația zilei de joi. Prezentarea Centrului a fost surprinsă într-un film realizat de către membrii echipei unde au fost incluse fotografii ce surprind activitățile de zi cu zi, cât și a evenimentelor organizate la nivel local. Au avut loc discuții cu privire la modalitățile de  de contractare a serviciilor sociale și medicale din Germania, precum și a diferitelor servicii de îngrijire de care persoanele vârstnice pot beneficia.
În semn de mulțumire pentru sprijinul acordat și colaborarea pe care Caritaș Iași o are cu reprezentanții Caritas Munster, s-a organizat o vizită la doua obiective turistice din Bucovina - Muzeul Satului Bucovinean și Mănăstirea Dragomirna. Astfel, oaspeții noștri au avut ocazia să vadă România și altfel decât au făcut-o până în prezent.

Vineri, 17 februarie, a fost ziua concluziilor.

În acest sens, am reținut cuvintele încurajatoare adresate de pr. Josef Leenders, președinte Caritas Münster, care a afirmat în concluziile sale:
 „Caritas Iași, în ciuda situației financiare precare, se implică cu mult devotament și reușește să ducă mai departe activitatea proiectelor”.
Cu privire la orientarea spre viitor, directorul Kessmann a concluzionat spunând: „Strategia Caritas Iași pentru perioada 2017-2021 și planul de implementare sunt gândite bine, adaptate la standardele actuale, dar rămâne de văzut cum veți reuși să atingeți obiectivele propuse, pe fondul instabilității financiare cu care vă confruntați!”
Modelul Caritas German este superior celui din România nu doar prin vechime, experiență și acoperire geografică, dar și prin structura financiară și susținerea din partea autorităților locale și naționale. De aceea nu dorim să copiem sau să adaptăm un sistem al unei țări mai dezvoltate decât România. Însă dorința noastră este de a beneficia de viziunea și modul de a gândi al celor de la Caritas Münster pentru a găsi soluții viabile locale și de a putea favoriza absorbția fondurilor europene, centrale și locale, într-o măsură cât mai mare, spre dezvoltarea armoniaoasă comunitară și spre binele persoanelor pe care le slujim.

Citit 1285 ori Ultima modificare Marți, 21 Februarie 2017 14:47