Înfiinţarea reţelei asociaţiilor şi congregaţiilor catolice din Dieceza de Iaşi care oferă servicii sociale şi medicale persoanelor aflate în suferinţă

02 Mai 2017

La 100 de ani de la apariţiile de la Fatima, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, prin Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară, şi Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu, iniţiază propunerea înfiinţării reţelei asociaţiilor şi congregaţiilor catolice din Dieceza de Iaşi care oferă servicii sociale şi medicale persoanelor aflate în suferinţă. Întâlnirea a avut loc sâmbătă, 29 aprilie 2017, ora 10.00, la sediul Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi.

Scopul întâlnirii a fost de a ne cunoaşte şi a împărtăşi din bucuriile, experienţele, provocările, sacrificiile de zi cu zi pentru a veni în sprijinul persoanelor bolnave aflate în diferite situaţii de suferinţă. De asemenea, ne dorim să iniţiem activităţi şi intenţii comune de rugăciune la nivel diecezan pentru sprijinirea implementării activităţilor destinate bolnavilor.

La această întâlnire au participat: PS Aurel Percă, pr. Eugen Robu - responsabil al Oficiului pentru Pastoraţia Sanitară, pr. Egidiu Condac - director al Centrului Diecezan Caritas Iaşi/Confederaţia Caritas Romania, Antonina Dogariu - coordonator diecezan al Programului "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", Anca Maftei - director domeniu vârstnici şi persoane cu dizabilităţi din Caritas Iaşi, reprezentanţi ai congregaţiilor: "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe", "Surorile Providenţei", "Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Feţe a Domnului Nostru Isus Cristos", "Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus", "Surorile Săracilor «Don Morinello»", "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitano şi Vicenza Gerosa" ("Maria Bambina").

De ce o reţea a asociaţiilor şi congregaţiilor din Dieceza de Iaşi care oferă servicii persoanelor în suferinţă?

Pentru că persoanele care activează în aceste structuri au răspuns unei chemări - unei vocaţii, aceea de a fi aproape de cei în suferinţă şi acest lucru ne uneşte. Despre aceasta ne vorbeşte papa Francisc în scrisoarea pentru a 25-a Zi Mondială a Bolnavului: "Această zi constituie o ocazie de atenţie specială faţă de condiţia bolnavilor şi, mai în general, a celor suferinzi; şi în acelaşi timp invită persoane care să se străduiască în favoarea lor, începând de la rude, de la lucrătorii sanitari şi de la voluntari, pentru a aduce mulţumire pentru vocaţia primită de la Domnul de a-i însoţi pe fraţii bolnavi".

De asemenea, am considerat important că, dincolo de provocările pe care le avem zi de zi pentru a susţine această activitate, avem nevoie de sprijin. Avem nevoie unii de alţii.

De ce acum?

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la apariţiile de la Fatima, şi pentru noi acest motiv a reprezentat un impuls pentru organizarea acestei întâlniri. Vrem să pornim pe acest drum alături de Sfânta Fecioară. Încă din 2008, primul an când a fost organizat Pelerinajul Bolnavilor de la Cacica, am încercat să ne punem sub mantia ei şi împreună cu ea să înţelegem sensul suferinţei.

Ce am realizat până acum?

Începând cu anul 2008, Episcopia Romano-Catolică de Iaşi, prin Oficiul pentru Pastoraţia Sanitară, şi Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin Programul "Servicii de Îngrijire la Domiciliu", Oficiul pentru Pelerinaje şi Sanctuarul Marian de la Cacica au organizat pelerinajul bolnavilor de la Cacica. Anul acesta va fi organizat în ziua de 12 mai 2017 şi a ajuns la a noua ediţie.

De asemenea, anul acesta, începând cu 4 mai, a fost propusă o novenă pentru bolnavi. Aceasta precedă pelerinajul bolnavilor şi se va încheia la Cacica.

Ce vrem să facem în continuare?

Primul gând pe care l-am avut în momentul în care am iniţiat această reţea a fost faptul că noi - cei care lucrăm cu persoanele în suferinţă la diferite nivele, dar şi pentru buna organizare a acestei activităţi, avem nevoie de rugăciune. De foarte multe ori, deşi încercăm să îndeplinim toate standardele legislative pentru a funcţiona un anumit serviciu, uităm sau nu dăm aşa de mare importanţă rugăciunii şi comuniunii cu Dumnezeu. Şi astfel să spunem şi noi ca Isus în grădina Ghetsemani - "Facă-se voia ta, Doamne". Dar a mai fost un gând. Acela că "unde-s doi, puterea creste" sau "acolo unde doi sau trei se aduna în numele meu, acolo sunt şi eu prezent în mijlocul lor". Şi astfel, împreună, prin rugăciunea comună pe care să o împărtăşim cu cei pe care îi asistăm să putem realiza aceste lucrări care să-i sprijine pe cei mai mici, în suferinţă, în nevoie. Şi nu puţine au fost ocaziile în care am simţit sprijinul în rugăciune.

Împreună cu participanţii la această întâlnire am punctat câteva activităţi pe care am vrea să le organizăm în următoarea perioadă: înfiinţarea unei reţele tematice regionale cu scopul de a promova interesele asociaţiilor membre, de a promova cursuri de formare profesională/continuă şi de suport legislativ şi administrativ în derularea serviciilor pentru bolnavi, celebrarea unei Liturghii lunare cu intenţia de sprijini acţiunile socio-caritative organizate la nivelul diecezei prin rugăciune, organizarea unei zile de reculegere pentru personalul care activează în structuri socio-caritative destinate bolnavilor la nivelul Diecezei de Iaşi.

Le mulţumim tuturor celor care au răspuns iniţiativei noastre şi sperăm ca, sub îndrumarea Sfintei Fecioare Maria, să reuşim să îndeplinim misiunea pe care am primit-o, de a fi alături de cei în suferinţă.

"Schimbaţi lumea prin puterea iubirii!" (Benedict al XVI-lea)

 

Antonina Dogariu

Galerie Foto

Citit 1485 ori Ultima modificare Marți, 02 Mai 2017 10:19