Deciziile și comunicarea în familie

29 Mai 2017

Vineri, 26.05.2015, începând cu ora 15:00, am ales să aducem din nou în același loc familiile beneficiare și voluntarii ori practicienii Centrului de Resurse pentru Familii, pentru a realiza un antrenant schimb de experiență prin intermediul unei activități deschise atât din punct de vedere al temei, cât și din punct de vedere al dorinței de exprimare a persoanelor participante.

Dat fiind faptul că, la mijlocul acestei luni am serbat Ziua Internațională a Familiei, am ales să invităm mamele, copiii, voluntarii și practicienii la un nou grup de suport prin intermediul căruia să creem mediul necesar propice schimbului de idei și schimbului de experiență pe baza temei „Deciziile și comunicarea în familie”.

Am discutat așadar despre cum implicăm copiii, începând chiar de la vârste fragede, în procesul de luare a deciziilor în plan familial, fie dacă vorbim despre decizii privind achiziționarea unui obiect din casă, unei jucării, unor dulciuri preferate, fie dacă vorbim despre decizii privind viitorul celui mic, alegerea școlii, anturajul, cercul de prieteni.

Ne-am dorit să realizăm o activitate dedicată părinților și copiilor în cadrul căreia  să schimbăm nu doar păreri, impresii și amintiri,  ci și energie și entuziasm în cadrul jocurilor mai mult sau mai puțin cunoscute de participanți.

De asemenea, voluntarii și practicienii implicați au pregătit anterior întâlnirii o serie de întrebări pe baza temei propuse, dorind să afle mai multe informații legate de comunicarea părinților cu cei mici, astfel încât au reieșit idei conform cărora, pentru a-i responsabiliza pe copii și a-i pregăti pentru viața de adult, este necesar să existe exemplul personal și suport ori sprijin fizic, material și emoțional.

Beneficiarele prezente au ales să aducă în prim-plan nu doar modalitățile lor de adaptare în familie, ci și diferențele observate de-a lungul timpului între perioada de adolescență „de atunci” și perioada de adolescență „de acum”, a voluntarilor și practicienilor, accentuând diferențe de opinii, cultură, comportament în mediul public etc.

Pentru a serba în adevăratul sens, am ales ca, după discuții și jocuri cu cei mici, să ne și îndulcim, motiv pt care am ieșit împreună la o prăjitură, cunoscându-ne mai bine într-un mediu relaxant și informal, promițându-ne reciproc o activitate și mai antrenantă cu ocazia zilei de 1 iunie pe care o așteptăm cu entuziasm.

Citit 539 ori