Focus grup - Sprijin pentru seniorii noștri

23 Iunie 2017

Centrul Diecezan Caritas Iași în colaborare cu Consiliul Județean Suceava a organizat joi, 22 iunie 2017, în sala „Ion Irimescu” a Consilului Județean focus grupul cu tema: Analiza nevoilor persoanelor vârstnice în raport cu oferta de servicii oferite la nivel județean și a politicilor destinate acestora.

Această activitate face parte din  proiectul „Seniori activi într-o comunitate informată. Sprijin pentru seniorii noștri”, finanțat de către Consiliul Județean Suceava. Întalnirea  avut drept scop realizarea unei analize a nevoilor persoanelor vârstnice, în raport cu oferta de servicii oferite la nivel județean, dar și a politicilor pentru vârstnici.

La focus grup au participat reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor locale și județene care desfășoară activități pentru vârstnici, dar și colaboratori ai Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava precum: Consiliul Județean Suceava, Prefectura Suceava, Direcția de Asistență Socială Suceava, AJOFM Suceava, AJPIS Suceava, DSPJ Suceava, Spitalul Județean Suceava,  DGASPC Suceava, IPJ Suceava, Poliția Locală Suceava, CNASR Suceava, Forumul German, OMV Suceava și Televiziunea Intermedia.

Întâlnirea a fost deschisă de Antonina Dogariu, coordonator diecezan al Programului „Servicii de Îngrijire la Domicilu”, care a adresat un salut de bun venit participanților. Apoi, pr. Egidiu Condac, directorul general al Centrului Diecezan Caritas Iași a făcut cunoscută misiunea și programele Centrului Diecezan Caritas  Iași. Au urmat alte două prezentări: cea a proiectului „Seniori activi într-o comunitate informată. Sprijin pentru seniorii noștri” realizată de Antonina și a activității pe care o desfășoară Centrul de Îngrijire la Domiciliu Suceava, prezentare realizată de Maria Vărvăroi, coordonator Centrul de Îngrijire la Domiciliu Suceva.

Centrul Diecezan Caritas Iași urmărește prin acest proiect să desfășoare activități cu un impact puternic asupra grupului țintă direct, a comunității și să-și consolideze rolul de actor social implicat în acțiuni de intervenție la nivel local pentru diminuarea efectelor sărăciei și îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice.

În cadrul focus grupului s-a discutat despre serviciile sociale pentru vârstnici și modele de bună practică în colaborarea cu furnizorii acreditați de servicii pentru aceștia, nevoile persoanelor vârstnice din județul Suceava și prezentarea serviciilor oferite în cadrul instituțiilor publice, serviciile medicale destinate persoanelor vârstnice și finanțarea serviciilor de îngrijire medicală la domiciliu, abuzurile asupra persoanelor vârstnice și tipuri de cazuri semnalate în județul Suceava, organizarea și funcționarea CNASR – aspecte privind implicare asistenților sociali în activitățile pentru vârstnici, precum și recomandări privind organizarea și finanțarea serviciilor oferite persoanelor vârstnice în județul Suceava.

În urma dezbaterilor participanții au subliniat importanța serviciilor destinate persoanelor vârstnice, dezvoltarea și diversificarea acestora. De asemenea, s-a accentuat necesitatea multiplelor surse de finantare a serviciilor destinate acestei categorii de persoane, deoarece marea majoritate a acestora au un venit foarte mic și se află în situații de risc.

Mulțumim tuturor celor care au participat și au ajutat la desfășurarea acestui eveniment.

Maria Vărvăroi

Citit 677 ori