Continuă colaborarea -Caritas Iași-Caritas Munster

11 August 2017

Instituții de creditare și Caritas donează 10.000 de euro pentru centrele de zi ale asociației Centrul Diecezan Caritas Iași /Un parteneriat solid între Caritas Iași și Episcopia Munster.

Prânzul cald va fi asigurat pentru aproximativ 60 de copii aflați în centrele  de zi Don Bosco aparținând Caritas Iași. Directorul Egidiu Condac a primit o donație în valoare de 10.000 de euro cu ocazia vizitei efectuate la Caritasul Diecezan din Münster. Fundația DKM a Casei de Creditare și Fundația Comunitară Caritas au oferit împreună aceste fonduri. Între Caritas Iași și instituția similară din Münster există un parteneriat strâns axat în special în construcția de centre sociale în estul României.

Necesitatea asigurării unui prânz consistent a fost observată în timpul unei vizite la fața locului efectuate în primăvara anului trecut de către președintele Asociației Caritas Münster, pr. Josef Leenders, și directorul Caritas Heinz-Josef Kessmann. Copiii provin din familii sărace și defavorizate și sunt asistați după orele de curs în două centre de zi Don Bosco. Egidiu Condac a declarat în cadrul ceremoniei de donare că nu a reușit până acum să obțină fonduri publice pentru această inițiativă.

Pr. Condac a mai precizat că mulți copii nu primesc o masă caldă în familie și, prin urmare, alimentația în centrele  de zi devine prioritară. Fără o hrană adecvată copiii nu-și vor putea îndeplini obligațiile educaționale și nici nu vor putea munci. Florenz Janning de la Fundația DKM și-a manifestat bucuria de a putea oferi copiilor acest „suport existențial“.

Situația asistenței sociale s-a schimbat radical după venirea noului guvern, a apreciat pr. Condac. Fondurile insuficiente pe care le acorda statul au fost diminuate din nou. Caritasul Diecezan Münster a sprijinit Caritasul partener din Iași în special în proiecte comune finanțate de către UE în construirea de secții ambulatorii și în instruirea personalului.

062-2017  (hgw)         09. August 2017
Text tradus și adaptat după articolul postat pe site-ul: http://www.caritas-muenster.de/

Stiftungen sichern Mittagessen für Kinder

Darlehnskasse und Caritas spenden 10.000 Euro für Kinderheim in Rumänien/Bewährte Partnerschaft der Caritas Iasi mit Bistum Münster

Münster/Iasi (cpm). Für die nächsten Monate ist das warme Mittagessen für rund 60 Kinder im Don Bosco Kinderheim der Caritas im rumänischen Iasi wieder gesichert. Eine

Spende von 10.000 Euro nahm der Direktor Egidiu Condac bei einem Besuch beim Diözesancaritasverband Münster entgegen. Die DKM Stiftung der Darlehnskasse Münster und

die Caritas GemeinschaftsStiftung stellten dafür gemeinsam Mittel bereit. Seit vielen Jahren p? egen die Caritasverbände in der Diözese Iasi und Münster eine enge Partnerschaft

vor allem beim Aufbau von Sozialstationen in Ostrumänien.

Die Not, die Kinder mittags nur unzureichend versorgen zu können, waren dem Vorsitzenden des Diözesancaritasverbandes Münster, Domkapitular Josef Leenders, und Diözesancaritasdirektor Heinz-Josef Kessmann bei einem Besuch vor Ort im Frühjahr aufgefallen.

Sie kommen aus armen und sozial schwachen Familien und werden an zwei Standorten im Don Bosco Kinderheim nach der Schule betreut. Egidiu Condac erklärte bei der Spendenübergabe,

dass es bislang nicht gelungen ist, öffentliche Mittel für diese Arbeit zu erhalten.

Condac berichtete, dass die Kinder in den Familien keine warme Mahlzeit erhalten und eine gute Versorgung im Kinderheim deshalb umso wichtiger sei. Ohne vernünftiges Essen

könnten sie auch schlecht ihre Hausaufgaben machen und beschäftigt werden. Florenz Janning von der DKM-Stiftung freute sich, hier "existenzielle Hilfe" leisten zu können.

Die Situation der sozialen Arbeit habe sich nach einem Regierungswechsel noch verschärft, so Condac. Die wenigen Mittel, die der Staat gewährt habe, seien wieder zusammen

gestrichen worden. Die Caritas im Bistum Münster hat die Partner-Caritas in Iasi vor allem in gemeinsamen EU-geförderten Projekten unterstützt, durch die ambulante P? egestationen

aufgebaut und die Mitarbeiter dafür ausgebildet werden konnten.

062-2017 (hgw) 09. August 2017

pdf download