A venit vacanța, cu avionul din Franța!

17 August 2017

Zece beneficiari ai Centrelor de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” din Iași și Buruienești, din cadrul Domeniului Copii, Tineri, Familii al Centrului Diecezan Caritas Iași, au avut parte, în perioada 2- 12 august 2017, de o vacanță ruptă din file de basm, pe meleagurile Franței. După ce au pus în bagajele lor o doză mare de curiozitate, curaj, bună dispoziție și entuziasm, nelipsind trăistuța cu spirit cultural românesc, au înfruntat prima mare provocare: botezul aerului, pe ruta București-Lyon!

Vacanța a început, așadar, cu sufletul plin de emoții învinse de bucuria de a zbura către un nou vis! De la bun început, gazdele noastre ne-au ajutat să ne adaptăm cu noul mediu cultural, oferindu-ne posibilitatea de a experimenta din plin stilul de viață din Franța, de la mesele gustoase, la sonoritatea unei limbi necunoscute cu care a trebuit să ne familiarizăm repede, până la posibilitatea de a locui în casele noilor prieteni.

La sosire, copiii au primit „Jurnalul exploratorului”, fiind invitați să-l completeze zilnic cu secvențe memorabile trăite și cioplite în sufletul lor. Așadar, acestui „prieten de călătorie” copiii i-au povestit despre vizita lor la parcul Tête d'Or din Lyon, unde, pentru prima dată în viață, s-au întâlnit cu înălțimea unei girafe, cu splendoarea unei zebre, cu imponzanța unui crocodil. Au mai scris despre memorabila cină la agroturismul de Pélussin, unde, în timp ce te dădeai pe balansoar, puteai admira frumusețea încântătoare a întregii regiuni Forez. Jurnalul a mai aflat despre aventurile printre copacii din parcul Accrobranche din St. Just, sau despre escalada atât de înspăimântătoare dar superbă de la Via Ferrata din Planfoy, pe stâncile munților Pilat, unde spiritul de echipă și grijă pentru cel de lângă noi le-a permis copiilor să depășească orice obstacol.  Micii exploratori n-au ratat ocazia de a povesti despre o seară specială, trăită la prietenul Jacques, care a pus la dispoziție pentru ei o piscină răcoritoare și le-a pregătit un barbecue sub stele.

Dar o pagină cu adevărat de neuitat este aceea unde și-au găsit loc cavaleri și domnițe din Festivalul Medieval de la Montrond Le Fort, unde costume, luptători, bufoni și dansuri au creat o atmosferă autentică de întoarcere în timp. Cronica exploratorului a relatat și despre călătoria în lumea subterană la Muzeul Minei de Cărbuni din St. Etienne, unde copiii au putut îmbrăca hainele și casca unui miner și descoperi tainele unei munci atât de dificile dar indispensabile pentru dezvoltarea societății. Cuvintele ghidului au fost îmbogățite de povestirile prietenilor noștri, fiecare dintre ei având bunici sau străbunici care și-au sacrificat tinerețea și, uneori, chiar viața în pântecele pământului.

Și vizita la Lyon și-a găsit loc pe jurnal: plimbarea cu vaporul pe fluviul Saone, urcarea cu funicularul până la marea catedrală din care se poate admira întregul oraș, shopping-ul prin magazinele de souvenir-uri din centrul istoric și, mai ales, uimitoarea vizită la acvariu, unde Nemo și prietenii lui din întreaga lume au impresionat copiii cu culorile și formele lor sclipitoare.

O altă aventură de povestit a fost cea care a condus exploratorii noștri printr-un labirint dintr-un lan de porumb, unde, prin indici și rebusuri, și-au putut dezvolta cunoștințele lor despre unul din produsele cele mai îndrăgite de ei, înghețata, și bineînțeles, să savureze una, odată ce au găsit drumul corect spre libertate. Și acest obiectiv nu ar fi fost atins fără un experimentat spirit de echipă, colaborare și comunicare.

Sfârșitul vacanței a fost dulce prin vizita la fabrica de bomboane Le Julien în care gurmanzii noștri au descoperit secretul bomboanelor și acadelelor, au avut o demostrație despre  cum se realizează acele mici delicii care ți se topesc în gură, pe care le-au și savurat.

Nu putem să uităm serile care erau deosebite prin apusul de soare fermecător și activitățile specifice precum: Jocurile tradiționale franțuzești, Seara de muzică, Seara piraților și Seara românească în care s-a împărtășit din tradițiile culturale și gastronomice românești.

În acest ritm s-au scurs zece zile de vacanță, zece, de parcă a fost o clipă, o clipă ce își va lăsa amprenta în inimile copiilor pe tot parcursul vieții. Cu siguranță, această experiență interculturală a îmbogățit lumea micilor exploratori și i-a făcut să aprecieze ceea ce li se oferă, să creadă în continuare în vise, să lupte cu ei și cu limitele lor, să fie siguri în propriile forțe și să fie independenți.

Adevărații eroi, pentru ei, vor rămâne prietenii din asociația Issa-Beri, care au pus trup și suflet pentru a face posibil acest vis, demonstrând că imposibilul poate deveni posibil dacă crezi în forțele proprii, manifești dragoste față de aproapele tău și faci pași mărunți dar siguri spre a învinge necunoscutul.

Adresăm, așadar, sincere mulțumiri membrilor Asociației Issa-Beri din St. Etienne pentru că au organizat această vacanță dar și sponsorilor noștri de la Imperia Imobiliare care au făcut posibil zborul spre visul francez al copiilor, precum și prietenilor de la TUI Travel Center fără de care nu am fi luat acel avion!

Echipa  Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri ,,Don Bosco”

Citit 1054 ori Ultima modificare Joi, 17 August 2017 15:01