Deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani

21 August 2017

Sâmbătă, 19 august 2017 a avut loc deschiderea oficială a Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani. Ceremonia de deschidere a fost precedată de sfânta Liturghie, celebrată de pr. Farcaș Dumitru, reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, în biserica „Sfântul Mihail” din Valea Mare. Au concelebrat pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Iosif Dămătătr, paroh de Valea Mare, pr. Felix Măriuț, paroh de Faraoani și pr. Felix Roca. La cuvântul de învățătură pr. Egidiu Condac ne-a încurajat să nu uităm să cerem ajutorul și lumina lui Dumnezeu în tot ceea ce facem, punând în practică Cuvântul lui Dumnezeu, prin implicare și acțiune. 

La acest eveniment au participat reprezentanți ai autorităilor locale și județene. D-na Cristina Pal, primar al comunei Faraoani, a adresat un salut și a mulțumit tuturor celor care au ales să participe la eveniment. Dumneaei spunea: „prin intermediul acestui centru se vine în ajutorul persoanelor vârstnice și cu dizabilități. Cel mai important este să investim în oameni, în părinții și bunicii noștri, în cei care ne-au dat viață, ne-au educat, ne-au crescut și ne-au pregătit pentru viață. Ei merită tot sprijinul și respectul nostru.” D-nul Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău i-a salutat pe cei prezenți și a menționat că în Bacău, Consiliul Județean sprijină proiectele comunității și susține serviciile integrate în educație, sănătate și social. Parteneriatul public - privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul local Faraoani este un exemplu de colaborare și ajutor pentru cei aflați în nevoie.” Pr. Egidiu Condac a precizat: „îmi doresc să facem un parteneriat cu celelate asociații, congregații religioase care lucrează cu persoanele din comunitate care se află în situații dificile. Această muncă se face cu specialiști, dar și cu voluntari, de toate vârstele pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor de îngrijire la domiciliu.” Pr. Dumitru Farcaș a transmis binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel asupra celor care au gândit acest proiect, asupra celor care s-au străduit să-l pună în practică, asupra lucrătorilor centrului de îngrijire la domiciliu și asupra celor care vor beneficia de servicilie oferite de personal. Apoi, a urmat tăierea panglicii și  sfințirea centrului. 

 

Noul centru este un proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, înființat în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Faraoani. Centrul de Îngrijire la Domiciliu Faraoani face parte din Programul „Servicii de Îngrijire la Domiciliu” al Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități. Acest program mai este prezent în 8 centre regionale: Huși – jud. Vaslui, Iași, Iugani (Hălăucești și Răchiteni), Oțeleni – jud. Iași, Pârgărești – jud. Bacău, Roman, Săbăoani – jud. Neamț și Suceava – jud. Suceava și deservește peste 30 localități din zona Moldovei.

Scopul Programului „Servicii de Îngrijiri la Domiciliu” este acela de a acorda asistenţă socială şi îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiţia lor fizică şi/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu.

Mulțumim tuturor celor care și-au dat aportul pentru înființarea Centrului de Îngrijire la Domiciliu Faraoani! Mulțumim Consiliului Local Faraoani pentru că finanțează acest serviciu adresat persoanelor vârstnice din comuna Faraoani și reprezentanților autorităților județene pentru că ne-au onorat cu prezența și pentru că înțeleg importanța asistării persoanelor vârstnice. Mulțumim preoților parohi de la Valea Mare și Faraoani, în special pr. Iosif Dămătăr pentru că a pus la dispoziție clădirea dar și pentru că a mobilizat voluntari si colaboratori pentru renovarea și îmbunătățirea condițiilor din centru. De asemenea, mulțumim preoților participanți la eveniment: Pr. Farcaș Dumitru – ca reprezentant din partea Episcopiei Romano-Catolice, care a subliniat rolul pe care-l avem în biserică, urmând exemplul sfântului Camil de Lelis căruia îi plăcea să repete că este necesar să-i slujim pe toţi bolnavii cu o dragoste deosebită, cu aceeaşi iubire pe care o mamă o are faţă de fiul ei, cu iubirea Mariei la picioarele Celui Răstignit. O mulțumire specială se adresează           pr. Iulian Jitaru, care susține activitatea centrului prin donațiile personale, astfel încât să putem să ne îndeplinim activitatea conform  cerințelor impuse de legislație și nu numai. Mulțumim tuturor persoanelor care au ales să fie împreună cu noi la acest eveniment!

 

Antonina Dogariu

 

Citit 1277 ori Ultima modificare Luni, 21 August 2017 16:54

Calendar

« Iunie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
X

Right Click

No right click