Seniori activi într-o comunitate informată. Sprijin pentru seniorii noștri. – proiect cofinanțat de Consiliul Județean Suceava

02 Septembrie 2017

În perioada 25 mai - 25 noiembrie 2017, Centrul Diecezan Caritas Iași implementează Proiectul „Seniori activi într-o comunitate informată. Sprijin pentru seniorii noștri.” Proiectul are durata de 6 luni și este cofinanțat de Consiliul Județean Suceava, conform programului de finanțări nerambursabile în anul 2017 din bugetul Judeţului Suceava- Consiliul Județean Suceava pentru activități nonprofit de interes județean, (exclusiv pentru proiecte culturale şi proiecte sociale), conform prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare

Grupul țintă direct al acestui proiect este reprezentat de 65 de persoane vârstnice și 15 aparținători. Principalele caracteristici ale persoanelor ce vor beneficia de servicii în cadrul proiectului sunt: persoane vârstnice cu diferite grade de dependență din municipiul Suceava și din comunele limitrofe.

Beneficiarii indirecți ai acestui proiect vor fi persoanele din comunitate care vor beneficia de informații privind serviciile destinate persoanelor vârstnice și drepturile acestora.

Obiectivele proiectului sunt următoarele:

- Colaborarea cu actorii sociali importanți din municipiul Suceava care desfășoară activități în sprijinul persoanelor vârstnice și creșterea  gradului de informare a populației  privind drepturile persoanelor vârstnice și serviciile ce pot fi accesate în cadrul comunității, timp de 6 luni;
- Dezvoltarea serviciilor de socializare pentru 50 de persoane vârstnice și crearea unei rețele de voluntari pentru oferirea de servicii de socializare adresate  persoanelor varstnice, pe o perioadă de 6 luni;
- Dezvoltarea de servicii de informare și suport pentru pentru 15 membrii de familie ce au în îngrijire persoane vârstnice dependente, pe o perioadă de 6 luni;
- Sprijinirea a 15 persoane vârstnice aflate în diferite grade de dependență prin oferirea de servicii de îngrijire la domiciliu (servicii comunitare).

Studiile statistice din ţara noastră evidenţiază o alterare progresivă a situaţiei sociale a vârstnicilor, a căror pondere demografică a luat amploare. În ultimii 22 de ani s-a observat o creştere continuă a numărului pensionarilor în ţara noastră, în trimestrul I 2016 fiind înregistraţi un număr de 5.273 .000 de pensionari, reprezentând peste 20% din populația țării.

De asemenea, se estimează că în următorii ani, în condiţiile menţinerii unei tendinţe  nefavorabile a fenomenelor de fertilitate şi mortalitate vom asista la scăderea populaţiei totale, reducerea populaţiei tinere, concomitent cu o creştere a populaţiei adulte şi în special a celei vârstnice.

Prin scrierea și implementarea acestui proiect, Centrul Diecezan Caritas Iași își dorește să dezvolte și să diversifice serviciile destinate persoanelor vârstnice. Personalul implicat în acest proiect va avea oportunitatea să desfășoare activități cu un impact puternic asupra grupului țintă direct și asupra comunității. Organizația își va consolida rolul de actor implicat în acțiuni de intervenție la nivel local pentru diminuarea efectelor sărăciei și îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice.

Antonina Dogariu

Coordonator Diecezan al Programului „Servicii de Îngrijire la Domiciliu”

Citit 551 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 17:12

« Iunie 2019 »