Iași - Seminar regional pentru specialiştii care lucrează în domeniul îngrijirii şi asistenţei persoanelor vârstnice

22 Septembrie 2017

Episcopia Romano-Catolică Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Sanitară, în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat joi, 21 septembrie 2017, un seminar regional la care au participat specialişti din domeniul îngrijirii şi asistenţei persoanelor vârstnice. Întâlnirea a avut loc la Casa „Sfântul Iosif", Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providenţe.

Seminarul a fost adresat tuturor persoanelor care lucrează cu bolnavii și bătrânii din structurile socio-caritative din Dieceza de Iași. Această întâlnire este a doua activitate realizată în cadrul Rețelei Asociațiilor și Congregațiilor, care oferă servicii persoanelor aflate în suferință din Dieceza de Iași. Scopul rețelei este colaborarea și susținerea activităților socio-caritative desfășurate la nivel diecezan pentru cei bolnavi prin organizarea de seminarii, cursuri, pelerinaje, zile de reculegere etc.

Seminarul a fost organizat în cadrul proiectului „Sprijin integrat pentru vârstnici”, finanţat de Consiliul Judeţean Iași, care se derulează în perioada 1 august – 31 octombrie 2017. Scopul acestui proiect îl reprezintă dezvoltarea serviciilor destinate persoanelor vârstnice din județul Iași, în scopul îmbunătățirii calității vieții, combaterea excluziunii sociale și creșterea accesului la servicii socio-medicale.

La acest seminar au participat: pr. Egidiu Condac, președinte al Confederației Caritas România și director al Centrului Diecezan Caritas Iași, Anca Maftei – director Domeniu Vârstnici și Persoane cu Dizabilități – Caritas Iași, Antonina Dogariu, coordonator diecezan al Programului „Servicii de Îngrijire la Domiciliu”- Caritas Iași,  Adriana Ianuș,  coordonator executiv al Programului „Servicii de Ingrijire la Domiciliu”- Caritas Iași, colaboratori și angajați ai Centrelor de Îngrijire la Domiciliu din partea Centrului Diecezan Caritas Iasi, angajați ai Congregațiilor „Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe”, Congregația „Surorile Providenței”, Congregația „Surorile Misionare ale Pătimirii lui Isus”, Congregația Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitano și Vicenza Gerosa („Maria Bambina”).

La această întâlnire au participat ca lectori pr. prof. dr. Emil Moraru, prodecan la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din București și d-na dr. Gema Bacoanu. În prima parte a acestui seminar, pr. Emil Moraru a prezentat tema „Etica îngrijirii bolnavului-aspecte creștine”. Au fost subliniate mai multe aspecte, din care amintim următoarele: „Biserica a considerat mereu slujirea adusă celor bol­navi ca parte integrantă a misiunii sale, asociind predicarea Evangheliei cu asistenţa şi îngrijirea bolnavilor. Lumea vastă a serviciilor aduse suferinţei umane se referă la binele persoanei umane şi a societăţii însăşi. Tocmai pentru aceasta, ea pune şi chestiuni deli­cate şi incontestabile, care cuprind nu numai aspectul social şi de organizare, ci şi pe cel pur etic şi religios, pentru că sunt implicate evenimente umane funda­mentale, precum suferinţa, boala, moartea, cu respec­tivele întrebări referitoare la funcţia medicinii şi la mi­siunea lucrătorului sanitar faţă de cel bolnav. Sănătatea şi boala nu sunt probleme ale unora sau altora, dar ale tuturor; ele se întâlnesc în orice viată umană, uneori chiar în mod dramatic. Deşi instituţiile asistenţiale sunt foarte importante, niciuna nu poate înlocui sin­gură inima umană, compasiunea umană, când este vorba de a ieşi în întâmpinarea suferinţei celuilalt. În exercitarea profesiei voastre, voi aveţi mereu de-a face cu persoana umană, care încredinţează în mâinile voastre trupul său, încrezându-se în competenţa voastră, precum şi în grija şi atenţia voastră. Astăzi asistăm la fenomenul slăbirii certitudinilor etice şi a subiectivismului conştiinţelor, care, împreună cu pluralismul cultural, etic şi religios, duc cu ușurință la relativizarea valorilor şi apoi la riscul de a nu mai putea face referinţă la un ethos împărtăşit, mai ales în pri­vinţa marilor întrebări existenţiale, referite la sensul  vieţii şi al morţii. Avem nevoie de linii călăuzitoare cât mai clare pentru problemele etice care trebuie înfruntate în lumea sănătății în general, în armonie cu învățăturile lui Isus și cu Magisterul Bisericii.”

După prânz, a urmat a doua sesiune de formare susținută de dr. Gema Bacoanu. Tema a fost „Îngrijirea bolnavilor în fază terminală: reflexii bioetice, provocări ale timpurilor noastre.”

Au fost atinse aspecte precum: Care sunt valorile actuale ale societății dar și ale bisericii?, persoana umană și familia - valori fundamentale, provocări în îngrijirea bolnavului terminal, comunicarea adevărului pacientului terminal, folosirea analgezicelor - mit și adevăr, miturile opioidelor, testamentul biologic/living will, declaratia anticipată de tratament, ce este testamentul biologic, eutanasie/suicid asistat, sacralitatea vieții/calitatea vieții. A fost amintită importanța implicării sfântul Ioan Paul al II-lea în aspectele bioetice cu privire la asistarea bolnavilor. Acesta spunea „Niciun doctor, nicio asistentă medicală, nicio ființă umană în termeni absoluți nu este arbitrul vieții umane, a propriei vieți sau a unei alte persoane”.

Ziua s-a încheiat cu sfânta Liturghie celebrată în capela Casei „Sfântul Iosif”. Alături de cei prezenți la acest seminar au participat și membrii comunității surorilor dar și bătrânii care locuiesc în această casă în regim rezidențial. Părintele Emil Moraru a amintit la omilie că „bolnavii sunt comoara bisericii” (sfântul Ioan Paul al II-lea), iar cei care se îngrijesc de aceștia sunt pe urmele Bunului Samaritean care conștientizează nevoia persoanei, au compasiune, devin aproapele pentru cei îngrijiți, se îngrijesc de persoane, îi acompaniază și colaborează pentru binele persoanei.

Antonina Dogariu Coordonator diecezan al Programului „Servicii de Îngrijire la Domiciliu”

Citit 275 ori Ultima modificare Vineri, 22 Septembrie 2017 14:59

« Aprilie 2018 »