Igiena personală – de la teorie la practică Grup de suport cu beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii

25 Septembrie 2017

Vineri, 22.09.2017, asistentul social al Centrului de Resurse pentru Familii, program integrat în cadrul Domeniului Copii, Tineri, Familii al Centrului Diecezan Caritas Iași, a invitat, sub egida unui titlu aparent arhicunoscut, 10 beneficiare cu statutul de mame și bunici, pentru o discuție legată de igiena personală și igiena familiei, trecând de la aspectele de teorie la elementele chiar aplicate fiecărui membru în parte.

Tema întâlnirii, „Igiena personală – de la teorie la practică”, nu este una întâmplător aleasă, dat fiind faptul că, pe baza observațiilor realizate de-a lungul timpului, a reieșit nevoia unei serii de discuții adaptate vârstei și statutului beneficiarilor, cu scopul dezvoltării unui mecanism de acțiuni zilnice obligatorii.

Am ales pentru această primă întâlnire, din ciclul grupurilor de suport pe tema igienei personale, 10 doamne, mame și bunici, beneficiare ale Centrului de Resurse pentru Familii, din dorința de a realiza un mediu securizat, astfel încât participantele să poată împărtăși fără jenă realități și exemple aplicate sau nu în viața de zi cu zi.

Am discutat atât despre igiena personală cât și despre igiena în cadrul familiei, despre tabieturile membrilor în această zonă, despre modalitatea în care decurge o zi obișnuită din viața unei participante, cu accent pe exemple concrete de „așa da”, „așa nu”, dar, mai ales, despre costurile necesare menținerii unui grad ridicat de curățenie.

În cadrul activității, s-au putut observa, de asemenea, diferențe majore între timpul acordat igienei și modalitatea în care aceasta este respectată în cadrul familiilor ce trăiesc în mediul urban, comparativ cu cele care își desfășoară activitățile zilnice în mediul rural, de cele mai multe ori rutina zilnică și volumul mare de activități punându-și amprenta asupra deciziilor luate la nivelul igienei.

Nu în ultimul rând, am concluzionat împreună faptul că, dacă persoana în cauză își dorește, poate menține un nivel de igienă optim atât pentru ea cât și pentru membrii familiei, doamnele în cauză fiind ele însele motorul și exemplul cel mai potrivit atât pentru copii, cât și pentru restul adulților.

Grupul de suport „Igiena personală – de la teorie la practică” este primul din lista unor serii de întâlniri pe această temă, aplicate în cadrul proiectului „De la familii pentru familii” finanțat de S.C. Conex Distribution S.A., în perioada septembrie – decembrie 2017. Proiectul are ca scop principal dezvoltarea unui program de integrare socială bazat pe consiliere și suport, viață activă, implicare în propria familie și în comunitate și dezvoltarea abilităților de viață pentru membrii familiilor beneficiare, cât și pentru voluntarii centrului, prin oferirea de sprijin necesar și activități specifice.

Mihăilă Ioana – asistent social/coordonator Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 278 ori Ultima modificare Luni, 25 Septembrie 2017 13:16