Conferință regională - analiză nevoi și servicii pentru persoane vârstnice

13 Octombrie 2017

Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat în data de 11 octombrie 2017, în colaborare cu Consiliul Județean Bacău, conferința regională cu tema: ANALIZA NEVOILOR PERSOANELOR VÂRSTNICE ÎN RAPORT CU OFERTA DE SERVICII OFERITE LA NIVEL JUDEȚEAN ȘI A POLITICILOR DESTINATE ACESTORA.

Conferința regională s-a desfășurat la sediul Consiliului Județean Bacău din str. Calea Mărășești, nr. 2, în sala mare. Au fost invitați reprezentanți ai administrației publice locale și județene, ai instituțiilor locale și județene care desfășoară activități pentru vârstnici.

Scopul acestei întâlniri a fost de a face o analiză a nevoilor persoanelor vârstnice, în raport cu oferta de servicii oferite la nivel județean, dar și a politicilor pentru vârstnici.

Această activitate s-a desfășurat în cadrul proiectului SERVICII INTEGRATE PENTRU VÂRSTNICI, finanțat de Consiliul Județean Bacău.

Evenimentul a fost moderat de Anca Diana Maftei, managerul de proiect, care a descris pe scurt obiectivele propuse în cadrul proiectului, activitățile pe care le vom implementa cât și locațiile: Comuna Pîrgărești și Comuna Faraoni, județul Bacău.

Au luat cuvântul toți participanții pentru a se prezenta și pentru a descrie în câteva cuvinte activitatea pe care o desfășoară dar și problemele pe care le întâmpină în munca de fiecare zi.

Ne-am bucurat de prezența domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău – Marius Gabriel Gheorghiță, care a salutat participanții la eveniment și și-a arătat dorința de a susține și pe viitor proiectele destinate sprijinirii persoanelor vârstnice. A amintit că deși sumele nu sunt mari sau pentru perioade mai lungi de timp, acest sprijin din partea autorităților județene reprezintă un pas pentru continuarea implementării activităților. Aceste servicii, a amintit domnul vicepreședinte, ar trebui dezvoltate în toate localitățile din județ și din țară, pentru a fi alături de cei singuri și de cei care au nevoie de noi. A felicitat echipele de îngrijire la domiciliu și le-a mulțumit pentru implicare.

Au fost alături de noi reprezentanții autorităților locale din Comuna Faraoani și Comuna Pîrgărești, dna Cristina Pal Ciuraru și dna Iulișca Victoria, cărora le mulțumim pentru faptul că susțin dezvoltarea serviciilor sociale în comunitățile amintite.

Alături de noi am avut și reprezentanții DGSPC, DAS Bacău, Caritas Bacău, FSC, și alți colaboratori care dezvoltă servicii rezidențiale pentru vârstnici în județul Bacău.

Din problemele întâmpinate în implementarea activităților cu persoanele vârstnice, persoanele prezente au subliniat următoarele: finanțarea periodică a serviciilor sociale, nevoia de servicii nu este acoperită de furnizori, sprijinirea vârstnicilor în mediul rural este mai dificilă, nu există suficiente mecanisme de finanțare pentru serviciile care ar trebui dezvoltate în comunități, persoanele vârstnice cu venituri mici au puține șanse să beneficieze de serviciile rezidențiale în cămine private, serviciile de îngrijire la domiciliu sunt o șansă la viața demnă pentru vârstnicii din România.

Mulțumim tuturor participanților și sperăm ca împreună, autorități publice și furnizori de servicii sociale, să reușim să dezvoltăm sectorul de servicii adresate populației vulnerabile.

Manager proiect, Maftei Anca

Citit 128 ori Ultima modificare Vineri, 13 Octombrie 2017 16:00