Seminar de informare în cadrul proiectului „Sprijin integrat pentru vârstnici”, finanțat de Consiliul Județean Iași

23 Octombrie 2017

Proiect finanțat de Consiliul Județean Iași

„SPRIJIN INTEGRAT PENTRU VÂRSTNICI

Vineri, 20 octombrie 2017, începând cu ora 15:00, la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași am invitat aparținătorii persoanelor vârstnice și persoanele interesate de subiect la un antrenant seminar de informare privind îngrijirea la domiciliu a persoanelor imobilizate la pat sau la domiciliu, seminar derulat în cadrul proiectului finanțat de Consiliul Județean Iași„Sprijin integrat pentru vârstnici”.

La întâlnire au participat membrii echipei CID Iași: Alina Buraga – asistent medical și Ioana Cristian – asistent social, cât și beneficiarii reprezentați de această dată de aparținătorii persoanelor vârstnice ce sunt în evidența Centrului de Îngrijiri la Domiciliu, Iași.

Tema discuției a pus accent pe modalitatea de comunicare și îngrijire a persoanei vârstnice, evidențiind o serie de provocări și dificultăți întâmpinate de cei care au în familie persoane de vârsta a treia. Totodată, persoanele prezente au ridicat spre discuție subiecte de interes comun cu privire la alimentația vârstnicului, mobilizarea persoanei vârstnice, accesul la echipamente medicale ori adoptarea tehnicilor moderne de îngrijire, spre beneficiul persoanei asistate.

Activitatea a început cu un „tur de sală”, având ca scop intercunoașterea persoanelor prezente astfel încât acestea să se simtă confortabil în discuțiile lansate ulterior, cât și cu prezentarea propriu-zisă a proiectului „Sprijin integrat pentru vârstnici”, a temei ce se dorește a fi discutată, a scopului și a obiectivelor întâlnirii. În urma prezentării realizate și a discuțiilor inițiale, am lansat spre participanți o serie de provocări zilnice pe care teoretic aceștia le-ar întâmpina, spre a ne putea duce cu discuțiile într-o zonă mai concretă, astfel încât să putem afla și dezbate o serie de dificultăți întâmpinate de cei care au ca membri ai familiilor persoane vârstnice imobilizate sau nu, ori cu un grad crescut de dependență.

Participanții au ales să discute deschis despre activitatea lor zilnică în calitate de aparținători ai persoanelor vârstnice, despre cunoștințele aprofundate în această zonă dar și despre lacunele lor, adresând chiar asistentului medical și asistentului social o serie de întrebări provenite din dificultățile zilnice întâmpinate.

De asemenea, în urma întrebărilor lansate, asistentul medical a explicat și arătat practic procesul în care aparținătorul trebuie și poate manevra persoana vârstnică imobilizată la pat, spre a nu leza ori afecta starea de sănătate a celui dintâi.

Spre final, am tras o serie de concluzii împreună cu participanții acestui seminar și anume faptul că îngrijirea unei persoane vârstnice necesită atât dedicare, iubire, înțelegere, cât și atenție, energie, dar mai ales, răbdare din partea tuturor membrilor familiei ori a actorilor sociali implicați în comunitate.

Important de menționat este că tema întâlnirii a adus alături de noi nu doar aparținători, cât și tineri voluntari interesați de subiect, ei având în familie persoane de vârsta a treia ce suferă de afecțiuni medicale.

Citit 198 ori