Sărbătoarea fondatoarei Mary Ward

01 Februarie 2018

Slujește lui Dumnezeu cu iubire mare și libertate interioară…” (Mary Ward)

Comunitatea surorilor din Congregatio Jesu, din Iași, cele care au grijă de fetele din Centrul de Plasament „Sf. Iosif”, au sărbătorit marți, 30 ianuarie 2018, memoria fondatoarei, Venerabila Mary Ward. Sărbătoarea a început cu o Sf. Liturghie prezidată de Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop de Iași și alți nouă preoți concelebranți.

La celebrare au luat parte persoanele consacrate, voluntarii, personalul Centrului Diecezan Caritas Iași, binefăcărorii și alți credincioși. Corul a fost format din surori, beneficiarele Centrului, două voluntare și trei seminariști.

În cadrul predicii, Episcopul Petru Gherghel a vorbit despre Demnitatea femeii, citându-l pe Papa Ioan Paul al II-lea, dând ca și exemplu Scrisoarea apostolică „Mulieris dignitatem”.  El a mai subliniat chemarea la iubire, care este însăși Cristos, iar Mary Ward a răspuns acestei chemări slujindu-i pe cei săraci. Ea a slujit și a luptat până la moarte cu o încredere deplină în iubirea lui Dumnezeu, împlinind voința Lui chiar și atunci când nu a fost înțeleasă de către oamenii Bisericii și a rămas statornică în ceasurile grele de persecuție și în dificultăți. Episcopul a mai subliniat că Maria Ward și-a orientat mereu viața către Isus, care a fost primul și ultimul ei cuvânt. Atât ea cât și colaboratoarele ei au avut încredere deplină în iubirea lui Dumnezeu, iar în timpurile grele surorile din România au știut să rămână statornice și să ducă mai de parte spiritul ei de dăruire și slujire.

Episcopul a spus că o putem compara pe Mary Ward cu un copac, care avea puține frunze si roade pe când era pe patul de moarte, deoarece erau puține colaboratoare în jurul ei, însă le-a încurajat să rămână statornice și să facă în toate voința lui Dumnezeu. După moartea ei și până astăzi, în urma suferinței o nouă viață a luat naștere, iar  copacul a înfrunzit și a dat roade datorită perseverenței și credinței pe care a lăsat-o drept moștenire colaboratoarelor ei. Odată ce a trecut seceta au apărut noi ramuri, deoarece surorile trăiesc moștenirea lăsată de Mary Ward. Astăzi surorile sunt prezente în întreaga lume, în cele două ramuri: Surorile de Loreto și Congregatio Jesu.           La sfârșitul Liturghiei s-a amintit, că în fiecare an în luna ianuarie, în comunitățile congregației, se celebrează „Săptămâna Mary Ward” între 23 ianuarie ziua nașterii ei pe pământ (1585) și 30 ianuarie ziua ei de naștere pentru cer (1645).

Sărbătoarea a continuat cu o agapă frățească unde au participat toți cei prezenți la Sf. Liturghie și ne-am bucurat împreună de acest moment de har.

Mulțumim din suflet  celor care au fost prezenți la sărbătoare și bunului Dumnezeu, pentru iubirea nemărginită pe care a revărsat-o asupra comunității și a Congregatio Jesu în această zi de sărbătoare, iar venerabila Mary Ward să ne binecuvănteze cu harurile și darurile ei.

Sr. Bernarda Frâncu CJ

 

Citit 918 ori Ultima modificare Vineri, 02 Februarie 2018 11:30

Calendar

« Iunie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
X

Right Click

No right click