A început un nou curs de formare profesională

05 Februarie 2018

Una dintre meseriile cerute pe piața muncii, atât în România, cât și în străinătate, este cea de Îngrijitoare bătrâni la domiciliu. Pentru a veni în întâmpinarea solicitărilor primite și a nevoilor populației, Centrul Diecezan Caritas Iași, prin proiectul Servicii integrate pentru o comunitate incluzivă în Huși, a deschis în localitatea Huși, jud. Vaslui, în ziua de 1 februarie 2018, o serie de calificare cu 22 participanți în meseria de Îngrijitoare bătrâni la domiciliu.

Liderul proiectului  Servicii integrate pentru o comunitate incluzivă în Huși,  POCU / 20 / 4 / 2 / 102220 este Fundația Star Of Hope România, Centrul Diecezan Caritas Iași fiind partener în desfășurarea programului, alături de SC Dal Consulting SRL, Școala Gimnazială Anastasie Panu Huși, și Unitatea administrativ teritorială Municipiul Huși, jud. Vaslui, acesta desfășurându-se în perioada 04.09.2017 - 03.09.2020.

Ocupaţia îngrijitorului de bătrâni la domiciliu presupune o sferă largă de competenţe pentru desfăşurarea activităţii de îngrijire. Acesta trebuie să-şi dovedeascã competenţele în principal la aplicarea normelor de igienă atât pentru persoana asistată cât şi pentru propria-i persoană, la mobilizarea şi transportul persoanei asistate, la alimentaţie şi administrarea alimentelor şi la supravegherea permanentă a stării de sănătate a persoanei asistate. Îngrijitorul la domiciliu a bătrânilor necesitã cunoştinţe medii din sfera medicală, răbdare, calm şi abilitatea de combinare a programul zilnic de îngrijire, obligatoriu, cu alte activităţi de relaxare pentru a asigura starea de confort a bătrânului asistat. Deoarece activităţile specifice se desfăşoară în permanentă colaborare cu persoana asistată /familia / echipa medicală, comunicarea la locul de muncă contribuie la buna desfăşurare a activităţilor specifice.

Cursul de calificare este de nivelul 1 și are 360 de ore din care 120 de ore pentru teorie și 240 de ore pentru practică.  Programul se desfășoară în perioada 01 februarie - 30 aprilie 2018, el fiind gratuit pentru persoanele care aparțin grupului țintă al proiectului.  La final, absolvenții vor primi un certificat de calificare recunoscut la nivelul Uniunii Europene, fapt care oferă un avantaj celor care doresc să se angajeze în străinătate.

De asemenea, participanții la program vor avea pe parcurs și alte beneficii cum ar fi:

- organizarea a 2 concursuri per curs ca metodă de stimulare a participarii a grupului țintă la actvitațile proiectulu, iar pentru fiecare concurs se va aloca un premiu de 3000 si 4 premii a 2200 lei.
- primirea unei subvenții după absolvire în cuantum de 5 lei pe ora de participare fiecărui cursant, iar pentru o prezență de 100%, se va aloca suma de 1800 lei;
- suport de curs și materiale didactice gratuite ;
- servicii gratuite de consiliere socio-profesională și mediere pe piața muncii pentru a-și putea găsi mai ușor un loc de muncă.

În rândurile ce urmează, voi reda câteva așteptări și motivații ale partcipanților la programul de formare:

Îmi doresc ca acest curs să îmi fie folositor pe viitor pentru găsirea unui loc de muncă în România, nu aș vrea să plec in afara. Aș vrea să ajut familia și pe cei nevoiași, dependenți de alții. (Cristina, 29 ani)

Motivul acestei provocări pentru mine este, pe lângă curiozitate, nevoia unui loc de muncă. Mă bucură faptul că nu trebuie să plătesc nimic. Venitul familiei este destul de mic, alocația celor 2 copii și salariul soțului minim pe economie. Îmi puni mari speranțe în acest curs și îmi doresc să le pot asigura copiilor mei o viață decentă. (Irina, 39 ani)

Am ales acest curs pentru a învăța mai mult despre această activitate care îmi place și, pentru că, pe viitor aș dori să profesez și să ajut persoanele mai în vârstă. (Maria, 50 ani)

Eu m-am înscris la acest curs pentru recalificare profesională și  pentru    este o oportunitate de a găsi un loc de muncă mai ușor și de a-i ajuta pe alții. Vreau să acumulez cât mai multe informații utile pentru a veni în ajutorul celor care au nevoie. (Vasile, 51 ani)

În final, doresc să transmit succes  atât membrilor  echipei de implementare a proiectului, cât  și participanților la programul de formare profesională în găsirea cu ușurință a unui loc de muncă conform pregătirii lor!

Tereza Andrici, responsabil formare profesională

Citit 751 ori