Miercuri, 21 martie 2018, la primăria comunei Preutești, a avut loc lansarea proiectului A.M.I.C. - Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate - COD PROIECT: 115048

22 Martie 2018

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are ca obiectiv general reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate: oferirea de servicii sociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională), medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice) și socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciuliu) pentru un număr de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non roma) din comuna Preutești, județul Suceava.

Centrul Diecezan Caritas Iași are calitatea de solicitant iar parteneri în proiect sunt Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, județul Suceava.

Cuvântul de deschidere a aparținut gazdei evenimentului, primarul Primăriei Comunei Preutești, domnul Vasiliu Ion, care a detaliat contextul creării proiectului din perspectiva economico–administrativă: ”Din cei 7580 locuitori ai comunei 40% sunt reprezentați de pensionari, doar 35% sunt salariați, 620 de persoane muncesc în străinatate iar 200 de locuitori sunt în căutarea unui loc de muncă”. Principalele probleme ale comunității menționate: sărăcie, lipsa locurilor de muncă, un numar insuficient de angajatori locali, lipsa calificărilor conform cerințelor actuale ale pieței muncii, lipsa servicilor socio-medicale specializate.

Domnul primar a mulțumit tuturor partenerilor pentru implicare subliniind impactul pozitiv pe care acest proiect îl va avea asupra întregii comunități locale amintind câteva din măsurile ce urmează a fi implementate: se vor organiza cursuri de formare profesională și programe de ucenicie, orientare și mediere, se vor acorda subvenții pentru angajatorii care crează locuri de muncă, se va organiza un curs de formare profesională antreprenorială  acordându-se micro-granturi în vederea deschiderii a 12 noi firme, vor fi aduse îmbunătățiri asupra condițiilor de locuit și se va înființa un centru multifuncțional în cadrul căruia se vor oferi servicii sociale, medico-sociale și de ocupare.

Domnul Șchiopoaia Neculai, directorul Școlii Gimnaziale Preutești și-a exprimat entuziasmul de a fi partener în cadrul proiectului și de a se implica activ în activitățile educaționale incluse în proiect: se vor organiza servicii tip ”școală după școală” pentru elevii din ciclul primar și gimnazial, se vor oferi pachete integrate pentru 95 elevi, se vor fi acorda 285 de subvenții în valoare de 1500 lei, vor fi acordate cu titlu de premiu 65 de tablete și 65 de biciclete, se vor organiza 144 de ateliere educaționale. Tate aceste acțiuni vizează direct creșterea accesului și participării la educație și diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a școlii.

În continuare, părintele Egidiu Condac, directorul general al Centrului Diecezan Caritas Iași, solicitantului proiectului, a făcut o prezentare generală a asociației Caritas Iași și a proiectelor europene desfășurate până acum. Înființat în 1990, Centrul din Iași, face parte din Confederația Caritas România (cu activitate în 10 organizații membre din 25 de județe)​ și are ca domenii principale de activitate: Domeniul Copii, Tineri, Familii, Domeniul pentru Vârstnici și Persoane cu Dizabilități​ și Programul de intervenții în situații de urgență și calamități naturale.  Începand cu anul 2011, Asociația a implementat 7 proiecte cu finanțare europeană prin POSDRU. Obiectivul comun al acestora a fost incluziunea socială și pe piața muncii a diferitelor categorii de persoane vulnerabile. ”În prezent, alături de proiectul AMIC avem în desfășurare și alte 3 proiecte:   FRUMOSS - Formarea Resurselor Umane, Mediere, Orientare și Servicii Sociale – Târgu Frumos, cod proiect 115113;  A.C.T.I.V. - Acțiuni Comunitare pentru Toți - Incluziune pentru Viitor – comuna Stolniceni  Prăjescu, Jud. Iași, cod proiect 115059 și A.C.C.E.S. – Antreprenoriat, Consiliere și Consultanță pentru o Economie Sustenabilă, cod proiect 105156.

Prezentarea detaliată a proiectului a fost făcută de către doamna Anca Maftei, managerul proiectului care a dezvoltat criteriile de implicare și sustenabilitate:  ”Mulțumesc colegilor mei pentru tot sprijitul acordat în realizarea acestui proiect, mulțumesc domnului primar și domnului director pentru deschidere, implicare și pentru căldura cu care ne-au primit în comunitate; a fost un demers plin de provocări, pe alocuri anevoios, dar a meritat tot efortul nostru pentru ca acum să vă putem spune cu mândrie ce urmează să facem în comunitatea dumneavoastră

Publicul a răspuns  cu entuziasm  la cele spuse exprimându-și bucuria față de existența proiectului A.M.I.C. în comunitatea lor, menționându-se că acesta ar fi cel mai de amploare proiect European existent până acum pe întreg teritoriul județului Suceava. Preotul bisericii Arghira a menționat printre altele că acest proiect va avea un impact direct asupra populației, cu rezultate vizibile și măsurabile, numindu-l proiect de suflet, pentru oameni.

Valoare totală proiect:  16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Perioadă derulare proiect: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

DATE DE CONTACT

MANAGER PROIECT: Anca Diana Maftei