COMUNICAT DE PRESĂ

02 Iulie 2018

                Prin prezenta, CENTRUL DIECEZAN CARITAS IAŞI, cu sediul în mun. Iaşi, str. Sărărie nr.134, jud. Iași, având CF 4488681, reprezentat de Pr. Egidiu CONDAC în calitate de director general, anunță înființarea Centrului de Ingrijire la Domiciliu  în comuna Tămășeni, județul Neamț începând cu 1 iulie 2018.

                Centrul de Ingrijire la Domiciliu Tămășeni este un proiect integrat Domeniului Vârstnici și Persoane cu Dizabilități al Centrului Diecezan Caritas Iaşi, înființat în cadrul parteneriatului public-privat dintre Centrul Diecezan Caritas Iași și Consiliul Local Tămășeni conform HCL nr. 40 din 18.06.2018 și contractului pentru acordarea de servicii social-medicale cu numarul 741 din 26.06.2018.

         Centrul Diecezan Caritas Iaşi este o asociaţie fără scop patrimonial, de utilitate publică, non-profit, de tip umanitar care acţionează de peste 27 ani în domeniul serviciilor sociale comunitare, având drept scop caritatea creştină.

Centrul Diecezan Caritas Iasi este furnizor de servicii sociale acreditat de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Soiale și Persoanelor Vârstnice, în conformitate cu prevederile HG Nr. 118/2014  privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, cu modificările ulterioare și este autorizat să acorde servicii sociale.

Misiunea asociaței este aceea de a promova caritatea şi dreptatea socialã prin programele de asistenţã socialã complexã sub formã de: ajutoare sociale directe, programe cu şi pentru copii, programe pentru îngrijirea vârstnicilor, programe medicale, programe pentru persoane cu handicap şi sprijin în caz de dezastre.

Unul din principalele programe pe care le desfăşurăm în prezent este Programul „Servicii de Îngrijiri la domiciliu”. Acesta  este constituit dintr-o reţea de 9 Centre de Îngrijiri la Domiciliu:  jud. Iaşi – CID Iasi, CID Iugani, CID Oteleni, jud Neamt: CID Roman, CID Săbăoani, jud. Suceava – CID Suceava, jud. Vaslui – CID Huşi, jud. Bacău CID Faraoani și CID Pârgăreşti. Prin intermediul acestora se oferă servicii în peste 30 locaţii diferite din judeţele Moldovei.

                Scopul Programului “Servicii de Îngrijiri la domiciliu” este acela de a acorda asistenţă socială şi îngrijire medicală la domiciliu persoanelor care prin condiţia lor fizică şi/sau psihică sunt izolate la pat sau la domiciliu.

Serviciile de îngrijire acordate:

Serviciile acordate sunt reprezentate de îngrijire medicală la domiciliu, şi anume: injecţii, pansamente, tratamentul şi profilaxia escarelor, clisme, perfuzii, monitorizări tensiune arterială, puls, glicemie, recoltări de analize, spălături vezicale, acordarea de materiale sanitare, şi dispozitive medicale, etc., executate la stricta indicaţie şi supraveghere a medicului curant al beneficiarului.

                Serviciile socio-medicale constau în ajutor în realizarea igienei corporale, ajutor la îmbrăcare-dezbrăcare, sprijin la deplasarea în interior, ajutor în alimentaţie, comunicare.

            Serviciile sociale constau în ajutor la cumpărături, ajutor în activităţile vieţii zilnice. La acestea se adaugă şi alte servicii, cum ar fi: consiliere juridică şi administrativă, sfaturi în îngrijire, acordarea de mijloace de îngrijire, organizarea de activităţi şi serbări pentru asistaţi.

În activitatea lor Centrele de Îngrijire la Domiciliu colaborează cu Agențiile Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Serviciile de Asistență Socială din cadrul primăriilor, Parohiile Romano-Catolice și Ortodoxe, spitale, cabinete medicale, Casele de Asigurări de Sănătate Județene precum și alte instituții implicate în activități de asistență socială.

Criteriile de selecţionare a persoanelor asistate sunt următoarele:

·         Persoane vârstnice – peste 65 de ani;

·         Imobilizarea la pat sau la domiciliu din cauza vârstei sau a altor handicapuri fizice şi/sau psihice;

·         Singurătatea, gradul de izolare socială;

·         Starea materială precară.

În perioada iulie-decembrie vor fi selectate minim 25 de beneficiari care corespund criteriilor de selecție. Acestea vor fi asistate de o echipă pluridisciplinară formată din asistent social, asistent medical, îngrijitoare bătrâni la domiciliu.

Mai multe informații referitoare la activitatea CID Tămăseni puteti obține de la Andaras Maricica, coordonator CID Roman – 0729 292 851, 0233 742365 – CID Roman.

Mulțumim Consiliului Local Tămășeni pentru sprijinul și deschiderea acordată!

 Pr. Egidiu CONDAC
Director general

Citit 631 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2018 13:29

Calendar

« Februarie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  
X

Right Click

No right click