Zi de reculegere pentru personalul socio-medical

26 Martie 2019

 

 

Sâmbătă, 23 martie 2019, la Centrului „Gaudium et Spes” din Traian și la Casa Don Orione din Iași a avut loc o zi de reculegere pentru personalul socio-medical. Evenimentul a fost organizat de către Structura socio-cartitativă din cadrul Diecezei de Iași.

 

Fiind în timpul Postului Mare, momentul a fost foarte bine venit. Au participat persoane din zona Roman și Iași, care sunt implicate în slujirea persoanelor bolnave sau care se află în situații precare. 

Programul a cuprins momente de rugăciune, meditații, în centrul întâlnirii fiind sfânta Liturghie.

La Roman meditațiile au fost susținute de către părintele Marius Petru Bîlha, rector al Seminarului Franciscan din Roman, iar la Iași de către părintele Gabriel Sascău, capelan la Centrul „Sf. Ioan Paul al II-lea” din Butea

La Roman, tema primei meditații a pornit de la pasajul evanghelic al parabolei Samariteanului Milostiv. Gestul samariteanului s-a exprimat prin trei verbe: a vedea cu ochii dincolo de ceea ce se vede în bolnav, persoana defavorizată; a simți cu inima, o mișcare viscerală, a intra afectiv și efectiv în suferința celuilalt; a acționa, a ajuta. Spunea părintele că a avea milă fără gesturi concrete, este sentimentalism, ați face datoria fără a pune pasiune, este prestație aridă, de aceea avem nevoie să ne convertim, să găsim acel motiv profund care este Dumnezeu Tatăl. Privirea noastră față de aproapele în suferință trebuie să fie o privire contemplativă, adică fiind de partea lui Dumnezeu îi vom privi pe suferinzi cu ochii lui Dumnezeu. Avem nevoie să ne vindecăm inimile, să avem inimi sănătoase spiritual, nu inimi anxioase, triste, izolate, fără speranță, împietrite. O inimă sănătoasă, este o inimă care se împarte celorlalți și astfel se regenerează. 

La Iași, tema meditațiilor a fost despre Credință și îndoială. Cartea Numerelor ne prezintă cum poporul ales, condus de Moise ajunge la granițele țării făgăduite, el oscilează între țara promisă și pustiu. Îndoială este prejudecata de a trăi cu incertitudine. Dumnezeu nu vrea ca omul să se îndoiască, Dumnezeu este împotriva îndoielii. Inima plină de îndoială vede doar obstacole, credința vede oportunități. Credința este viața creștină în sine, este arcul care lansează iubire și bunătate.

Pe parcursul zilei au fost ocazii de spovezi și colocvii. La Roman, sfânta Liturghie a fost concelebrată de către părintele Marius-Petru Bîlha și de părintele Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași, care a participat la programul întregii zile. La predică părintele Marius a vorbit despre tatăl Milostiv inspirându-se din binecunoscuta operă a lui Rembrandt „Întoarcerea fiului risipitor”. La Iași, sfânta Liturghie a fost celebrară de părintele Gabriel Sascău. Pe parcursul zilei a fost prezent și părintele Eugen Robu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, din Dieceza de Iași

După prânz a urmat a doua meditație cu prezentarea poeziei-rugăciune a episcopului Tonino Bello (1935-1993) – „O aripă de rezervă”. Această meditație prezentată a dorit să transmită participanților îndemnul de a duce celor pe care-i vor întâlni zâmbetul, curajul, mângâierea și speranța. 

Ziua s-a încheiat cu recitarea Coroniței Divinei Miostiviri și Calea Sfintei Cruci pentru Viață.

 

 

Eugenia Dămătăr

 

IASI

ROMAN

Citit 726 ori

Calendar

« Martie 2021 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31