Comunicarea dintre noi

14 Aprilie 2019

Vineri, 12 aprilie 2019, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport pentru 15 beneficiari adulți, alegând o temă de discuție aparent accesibilă, „Comunicare dintre noi”, însă care aduce cu sine trăiri puternice, stări și limbaje diferite,

Tema, deloc întâmplătoare, s-a dovenit a fi baza unei ample dezbateri despre tipul de limbaj al fiecărui participant în parte în anumite situații. Fie că vorbim despre fericire, implinire, liniște sufletească, dispute contradictorii, certuri, furie, toate acestea ne completează pe noi ca oameni, aducând un aport la modalitatea în care comunicăm și ne conturăm astfel relațiile cu cei ce ne înconjoară.

Am ales această temă, pentru că de aici, de la o comunicare deficitară apar neînțelegerile, conflictele, care de multe ori escaladează și se ajunge la situații încordate ce ar fi putut evitate dacă s-ar fi cunoscut importanța unei comunicări constructive. Când comunicăm avem o sarcină dificilă de care adesea nu ne dăm seama şi de aceea de multe ori o privim cu indiferență. Trebuie să punem în cuvinte trăiri, sentimente şi pentru asta trebuie să avem grijă  să comunicăm în aşa fel încât celălalt să înţeleagă exact ce vrem să transmitem, să găsim cuvintele potrivite pentru a comunica căci altfel se poate distorsiona și altera mesajul.

Încă de la începutul întâlnirii, am rugat participanții să lase grijile, problemele, invitându-i să se implice activ, discutând despre ceea ce ne place cel mai mult să facem. Deși reticienți la început, nu au spus nu provocării și astfel au dat frâu liber discuțiilor. A fost interesant de observant cum zâmbetele au apărut pe fețele serioase și obosite, descoperind o multitudine de pasiuni comune.

De asemenea, am continuat cu un joc de atenție și comunicare precum „culorile preferate”. Acest mic joc a lămurit foarte bine participanții că pentru o bună comunicare e nevoie și să vorbim dar și să ascultăm în același timp.

Nevoile în comunicare funcţionează diferit la femei și bărbaţi, adulţi şi copii – un lucru foarte important de care trebuie să ţinem cont în procesul de comunicare. În multe familii nu se ajunge la un nivel de împărtăşire complexă, tocmai datorită reacţiilor nepotrivite ale celuilalt. Numitorul comun în toate relaţiile este nevoia fiecaruia de a se simţi iubit şi înţeles. Discuţiile cu copiii se poartă astfel încât ei să se simtă niste membrii importanţi ai familiei din punct de vedere al comunicării. Acest lucru construieşte şi stabileste legături de care ne bucurăm tot restul vieţii, este o modalitate de a comunica iubirea, grija şi respectul pentru copil.

In familie, comunicarea este importantă deoarece ne ajută sa aflăm lucruri unii despre alții, cât și despre noi înșine - ce ne place, ce nu ne place, prin ce am trecut, ce planuri avem etc. Comunicarea în familie stabilește legături, unește membrii și transformă pe aceștia într-un punct de sprijin emoțional stabil.

La finalul întâlnirii una din doamnele beneficiare ale centrului, persoană cu nenumărate experiențe de viață a mărturisit „noi învățăm de la tineret și tineretul învață de la noi lucruri mai bătrânești”. Să încercăm  să înţelegem şi să acceptăm că suntem diferiţi şi prin comunicarea noastră să încercăm să zidim relaţiile nu să le dărâmăm. Să conştientizăm faptul că interiorul nostru este exteriorizat prin stilul de vorbire.

De asemenea, în urma discuțiilor pe tema „Comunicarea dintre noi”, beneficiarii au avut parte de un târg de bunuri precum îmbrăcăminte, încălțăminte. Mulțumim pe această cale, celor care au contribuit și donat bunuri materiale ajutând la îmbunătățirea nivelului de trai al beneficiarilor Centrului de Resurse pentru Familii.

Coordonator/asistent social – Program Centrul de Resure pentru Familii – Claudia Ciocan

Citit 216 ori Ultima modificare Marți, 16 Aprilie 2019 09:17