Intercunoașterea și autoreflexia asupra condiției sociale

13 Mai 2019

Vineri, 10 mai 2019, începând cu ora 15:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți alegând  ca temă „Intercunoașterea și autoreflexia asupra condiției sociale”.

Radu Tudorică, activează în domeniul pregătirii profesionale în calitate de trainer în educarea adulților, a fost cel care a lansat această nouă temă de discuție, stârnind astfel interesul participanților și provocandu-i să împărtășească din experiența lor.

„Am avut onoarea de a fi invitat să particip la o întâlnire cu beneficiarii Centrului de Resurse pentru Familii, ocazie cu care am cunoscut o parte din voluntarii organizației dar și beneficiari ai serviciilor, oferite de aceștia. Scopul întâlnirii a fost de intercunoaștere și autoreflexie asupra condiției sociale, având ca finalitate o înțelegere mai bună a conceptelor de „normal-anormal”, discriminare și rol social folosind ca suport două scenete cu personaje comune vieții de zi cu zi. Pentru a ajunge la aceste conținuturi, am făcut un exercițiu simplu: le-am sugerat celor prezenți

să-și imagineze că asistă la două scene în care personajele poartă un dialog. Ajutat de o colegă, am interpretat aceste personaje în două tipuri diferite de dialog. Participanții au inchis ochii și „au asistat” la aceste scenete. Personajele din cele două texte sunt oameni pe care participanții îi întâlnesc în familie, vecinătate și care exacerbează comportamente indezirabile sau la limita dizerabilului. Au urmat apoi discuții în care beneficiarii au fost ajutați să identifice trăsăturile de caractere ale personajelor, să evidențieze normalitatea sau anormalitatea acestora și a situației de viață. Beneficiarii grupului de suport  au fost cooperanți și entuziaști în a relata diverse elemente din poveste, din caracteristicile personajelor. Discuția a continuat cu un grad mai mare de abstractizare legat de problemele de discriminare cu care se confruntă, etichetare și valorizare a comportamentelor lor.”

Sunt atât de recunoascătoare pentru fețele acelea vizibil mai senine la final, pentru încrederea cu care sunt dezvăluite fricile și suferințele, pentru generozitatea cu care fiecare oferă ce știe și ce poate.

De asemenea, după 2 ore de discuții pe tema „Intercunoașterea și autoreflexia asupra condiției sociale”, beneficiarii au avut parte de un târg de bunuri precum încălțăminte, îmbrăcăminte, lenjerii de pat, pilote, perne etc. Mulțumim celor care au contribuit și donat materiale ajutând la îmbunătățirea nivelului de trai al beneficiarilor Centrului de Resurse pentru Familii.

Pe această cale, dorim să mulțumim și voluntarilor Centrului nostru ce au participat la activitate, atrași atât de tema adusă în discuție, cât și de zgomotul dezbaterii.

Și nu în ultimul rând, mulțumim invitatului nostru, Radu Tudorică pentru antrenantul grup de suport pe care l-a ținut cu beneficiarii noștri. Activitatea s-a încheiat într-o atmosferă plăcută, cooperantă iar beneficiarii și-au exprimat dorința de a mai avea asemenea experiențe.

Cordoonator/Asistent Social – Program Centrul de Resurse pentru Famili – Claudia Ciocan

Citit 323 ori