Tabara Parlamentul Copiilor D.A.R.E.

01 August 2019

In perioada 8 -12 iulie 2019,  D.A.R.E. Iasi a fost gazda Taberei Regionale a Parlamentelor Copiilor din cele 3 tari partenere ale programului D.A.R.E., Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Adolescentii, membri ai Parlamentelor copiilor, si-au dat intalnire la Durau, un loc aflat la poalele Ceahlaului, unde, semet, isi arata maretia Varftul Toaca. Un loc care pentru cinci zile a fost gazda emotiilor, gandurilor, ideilor si planurilor care au definit tabara Anti Bulying „Don’t stand by.Stand Up.Stand Strong.Stand together”. Cei 31 de copii si cei 10 insotitori au avut parte de momente de neuitat, oferite cu drag de catre organizatori. Pe langa workshop-urile au fost si momente de relaxare, de joc, de cucerit munti si vise.

Tematica nu a fost una intamplatoare. A reprentat, mai intai de toate, sansa copiilor de a vorbi deschis despre acest fenomen care este prezent in toate mediile, bullying-ul. Aceasta caracatita isi intinde tentaculele asupra copiilor ce isi contureaza imagini de sine greu de imaginat, tineri care nu mai cred in vise, oameni care nu mai cred in bine, medii intoxicate de prejudecati, umilinta, rautate, falsitate si furie. Copii din cele 3 parlamente au decis sa ia atitudine si sa devina ambasadori antibullying in scolile din care provin.

Astfel, tabara a fost pentru ei o ocazie sa afle mai multe despre acest subiect, sa inteleaga cauzele si efectele, sa identifice caracteristicile actotilor participanti pe scena bulliyngului si a abuzului, dar mai ales sa simta, sa inteleaga ca cineva trebuie sa ia atitudine, cineva trebuie sa asculte, cineva trebuie sa ajute, cineva trebuie sa spuna STOP.

Micii Parlamentari au pus bazale a cee ce ne dorim sa construim in viitor, si anume politici de protectie a copiilor in scoli, politici care sa aiba in primul rand si amprenta celor direct vizati si anume a copilor, care au opinii, idei, vise dar si solutii. Astfel cele 3 tari au trecut peste bariera lingvistica si au ales sa aiba o singura limba si anume aceea a implicarii si dorintei de schimbare. Curajosi si motivati, copii s-au implicat in activitati manati parca de o dorinta de a fi ei cei care pot aduce schimbarea, sa fie ei eroii celor care se ascund in colturi si care isi plang frustrarile, sa fie ei vocea celor care se simt prea slabi sa mai poata vorbi. Contexte si situatii diferite, aceleasi suferinte, insa nu acceeasi nepasare, pentru ca 31 de copii au decis sa schimbe ceva. Daca au putut cuceri Varful Toaca, caci toti au ajuns pana acolo, atunci au puterea de a schimba ceea ce isi doresc.

In afara atelierelor de lucru, copii au avut parte si de activitati recreative: seara de cautare a comorii, inviorarea de dimineata, urcarea pe munte, Varful Toaca 1904 –cucerit de parlamentari, foc de tabara, plimbarea cu vaporasul pe Bicaz, zile de nastere sarbatorite alaturi de un grup de copii minunati.

Emotiile au fost cele care ne-au ghidat in mica noastra aventura montana, astfel ca despartirea a fost grea. Copii s-au atasat unii de altii, au legat prietenii, si-au promis revederea si au plecat cu amintiri pe care nimeni nu le poate fura, au plecat mai senini, mai stapani pe ei, mai increzatori, mai puternici.

Asta este DARE: un program care te face sa indraznesti sa fii puternic si sa nu iti tai aripile cu care zbori spre vise.

D.A.R.E. (Dream.Achieve.Realize.Expres) este un proiect de interventie integrata, destinat copiilor din medii defavorizate si este implementat in noua locatii: in Romania (Caritas Alba Iulia în comuna Ojdula, judetul Covasna, Centrul Diecezan Caritas Iasi in municipiul Iasi, Federatia Caritas Timisoara in localitatea Periam), Republica Moldova (Floresti, Edinet, Balti), Ucraina (regiunea Harcov, regiunea Lvov, regiunea Kiev).

Coordonator Local DARE Iasi

Sandu Mihaela