5 zile in balon –Tabara „Don Bosco” Iasi

01 August 2019

5 zile in balon, tematica cu care i-am incantat anul aceesta pe cei 31 de copii din cadrul Centrului de Resurse pentru Copii si Tineri „Don Bosco“ Iasi, dar si pe cele 2 grupuri de voluntari din Franta care au ales ca anul acesta sa ne fie alaturi: 8 membri ai Asociatiei „Issa Beri” , prieteni vechi ai Centrului, dar si 10 prieteni noi din cadrul unei organizatii liceale din Laval, Franta. Cu totii am petrecut o saptamana de tabara de neuitat, o saptamana in care, pe langa activitatile de zi cu zi, copii au inteles pe deplin ce inseamna afectiune, sprijinul neconditionat si iubirea fata de aproape.

In cele cinci zile de tabara copii au avut parte de momente de neuitat, de la petrecere in pijamale la cautarea comorii, de la Miss si Mister Durau la Foc de tabara, de la Festivalul de Teatru „Ursuletul de Aur” la surpriza din Parcul Avetura , toate acestea petrecute intr-un spatiu de basm la Durau, intr-un loc unde stelele sunt mai aproape de suflet si cerul parca mai senin ca niciodata.

Copiii au fost veseli, lipsiti de griji, uitand parca realitatea de acasa si traind pentru o saptamana intr-o lume de turta dulce unde au zambit, au visat si au cucerit inimile francezilor care s-au indragostit iremediabil de tot ceea ce insemnam noi, cei de la „Don Bosco”.

Timp de o saptamana copii au construit mici scenete („Micul Print”, „Cocosatul de la Notre Dame”, „De la Pamant la Luna”, „Calatorie spre centrul pamantului”) care au fost prezentate cu succes in cadrul micului nostrum festival de teatru. Copiii au reusit sa ne aduca pe scena bucuria jocului, bucuria de a crea, fericirea pura atunci cand ceilalti te rasplatesc cu zambete si aplauze.

In fiecare an spunem ca a fost cea mai frumoasa tabara, insa de fiecare data muncim mai mult, ne dorim mai mult pentru ei, radem mai mult, construim mai multe amintiri, si asa se contureaza din nou cea mai frumoasa tabara. Nimic nu se poate compara cu bucuria pe care copiii au avut-o la fiecare joc, la fiecare activitate, la fiecare surpriza oferita. O saptamana in care ei, cei 31 de copii din familii defavorizate, ne-au invatat lectia fericirii, o lectie pe care multi dintre noi am uitat-o.

O experienta unica alaturi de oameni dintr-o alta tara, cu o alta mentalitate si cultura, cu alte profesii insa cu aceeasi dragoste fata de copii, si care ne-au ales sa le fim martori ai altruismului de care au dat dovada, oameni care au ales sa vorbeasca copiilor cu inimile , sa le ofere afectiune si sa fie deschisi catre a oferi si a primi un colt de rai, un colt din lumea „Don Bosco”.

Amintiri de pus in rama, momente care ne-au ramas in inima, faze comice si oboseala peste care am trecut de dragul lor, al celor pentru care zi de zi ne dorim sa facem mai bine, mai mult, mai frumos.

Fericirea sta in lucruri mici: intr-un trifoi cu patru foi, intr-un strop de roua si un apus pierdut in spatele muntelui ce ne-a fost martor la cea mai frumoase tabara de pana acum .

Dragi copii, pentru voi sunt toate, voua va sunt destinate orele de munca si toate planurile de viitor, pentru voi sunt toate obstacolele depasite, pentru voi sunt pasii mici pe care ii facem catre o lume mai buna.

Multumim tututor celor care ne-au ajutat sa petrecem „5 zile in balon”. Acum, am ajuns cu picioarele pe pamanat insa cu inima zburdand pe nori de vata de zahar.

Finalurile fericite nu pot fi descrise in cuvinte. Pot fi desenate pe cer, in culori de curcubeu si praf de stele.

Coordonator Centrul de Resurse pentru Copii si Tineri “ Don Bosco “ Iasi

Sandu Mihaela