Comunicat de presă lansare proiect „Servicii integrate pentru bunicii din Tansa”

20 August 2019

Luni, 19 august 2019 începând cu ora 11:30 la biblioteca din comuna Tansa, județul Iași a avut loc conferința de lansare a proiectului „Servicii integrate pentru bunicii din Tansa”, cod proiect 127531. Proiectul este implementat de Primăria Tansa în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași.

Startul conferinței a fost  dat de Pr. Egidiu Condac, directorul Centrului Diecezan Caritas Iași care a rostit câteva cuvinte despre importanța furnizării serviciilor sociale comunitare și creșterea calității vieții persoanelor aflate în dificultate socială sau economică, cu risc crescut de vulnerabilitate și excluziune social, precum și rolul colaborării între Ong-uri si autorități publice locale pentru dezvoltarea acestor servicii.

Ulterior, domnul primar al comunei Tansa, Voinescu Daniel, a exprimat mulțumirea pentru această colaborare și însemnătatea proiectului pentru comunitate cât și disponibilitatea suținerii proiectelor ce vin în sprijinul membrilor comunității.

Misiunea și obiectivele Centrului Diecezan Caritas Iași  și istoricul servicilor de îngrijire la domiciliu, au fost rostite printr-o  prezentare care i-a aparținut Adrianei Ianuș – coordonator actvități partener în cadrul proiectului.

Evenimentul a fost moderat de Maftei Păvălucă Anca Diana, manager proiect care a prezentat și obiectivele proiectului, activități, rezultate așteptate, după cum urmează:

Obiectiv general:

Dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor vârstnice cu domiciliul pe raza comunei Tansa, județul Iași, în acord cu legislația în vigoare și nevoile grupului țintă.

Obiectivele specifice:

OS 1 Creșterea gradului de implicare activă a comunității în dezvoltarea de servicii socio-medicale adaptate nevoilor persoanelor vârsnice din comuna Tansa, județul Iași, pe perioada de implementare a proiectului;

OS 2 Creșterea calității vieții pentru un număr de 165 de persoane din comunitatea marginalizată, prin oferirea de servicii socio-medicale, specializate, în cele 28 de luni de implementare a proiectului.

Activități previzionate:

• Înființarea unui centru social, destinat persoanelor vârstnice, din comuna Tansa. În cadrul centrului, va funcționa un serviciu tip centru de zi pentru persoane vârstnice și unitate Îngrijiri la domiciliu.
  • Dezvoltarea activităților de voluntariat și implicare activă a membrilor comunității, cu următoarele acțiuni în comunitate: 2 acțiuni de ecologizare, schimburi intergeneraționale (concerte de colinde, serbare pentru ziua vârstnicului, ateliere de confecționat obiecte hand-made).
  • Înființarea și asigurarea functionării Centrului de Îngrijire la Domiciliu. Pe perioada derulării proiectului (28 de luni), în cadrul centrului, 120 de persoane vârstnice vor beneficia de servicii sociale, servicii socio-medicale și servicii medicale.
  • Înființarea și asigurarea funcționării Centrului de zi Tansa. Se vor oferi servicii simultan unui numar de 45 de persoane, timp de 24 de luni și vor consta în: servicii sociale, masă caldă,  consiliere psihologică individuală și grupuri de suport, monitorizarea parametrilor fiziologici și activități de socializare.

Rezultatele așteptate în urma implementării proiectului sunt:

• 30 de luni de management al proiectului (monitorizare proiect, derularea achizițiilor publice) și promovare, conform Manualului de Identitate Vizuală;
  • Înființarea centrului social destinat persoanelor vârstnice din comuna Tansa;
  • Înființarea și asigurarea funcționării Centrului de Îngrijire la Domiciliu Tansa;
  • Înființarea si asigurarea funcționării Centrului de zi Tansa;
  • 165 de persoane vârstnice informate cu privire la beneficiile îmbătrânirii active;
  • 45 persoane vârstnice care vor beneficia de servicii integrate în cadrul Centrului de zi Tansa;
  • 50 de persoane vârstnice vor beneficia de servicii integrate în cadrul Centrului de Îngrijiri la Domiciliu;
  • Dezvoltarea activităților de voluntariat și implicare activă a membrilor comunității.

Valoarea totală a proiectului este de 2.794.150,33 lei

Perioada de derulare a proiectului este: 20.06.2019 – 19.12.2021

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestui proiect pentru bunicii din comuna Tansa, participanților la conferință și dorim mult succes echipei de implementare.

Citit 112 ori

« Septembrie 2019 »