Puterea unei îmbrățișări

28 Octombrie 2019

„Se spune că o îmbrățișare călduroasă îți prelungește viața cu o zi” (Paolo Coelho)

Vineri, 25 octombrie 2019, începând cu ora 15:00, Centrul de Resurse pentru Familii, program al Domeniului Copii, Tineri, Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat un antrenant grup de suport cu beneficiarii adulți alegând o temă de discuție aparent accesibilă, „Puterea unei îmbrățișări”, însă care a adus cu sine trăiri puternice, stări și sentimente diferite.

Tema deloc întâmplătoare, s-a dovedit a fi baza unei ample dezbateri despre sentimente, gânduri și stările fiecărui participant în parte în anumite situații. Fie că vorbim despre fericire, împlinire, liniște sufletească, dispute contradictorii, toate acestea ne completează pe noi ca oameni, aducând un aport la modalitatea în care ne conturăm relațiile cu cei ce ne înconjoară. În spatele unor momente triste sau fericite stă mereu ascunsă dorința unei îmbrățișări.

De multe ori ne întrebăm: Oare cum ar fi lumea în care trăim fără zâmbete înflorite pe chipurile și in inimile oamenilor, fără îmbrățișarea sinceră și caldă? Ar fi cu siguranță, mai săracă în bucurie și iubire, mai săracă în prietenie.

De câte ori nu ne-am simțit mai bine, după ce am îmbrățisat pe cineva drag? Îmbrățișarea poate fi considerată un medicament universal. Ea are capacitatea de a vindeca și de a alina suferința. Îmbrățișarea poate însemna un gest mic, banal făcut doar pe jumătate sau din obișnuință, un gest pe care de multe ori îl luăm ca atare... totuși acest gest mic, poate face minuni mari pentru fiecare dintre noi.

Hmm! Povestea asta cu îmbrățisările e atât de interesantă. De multe ori, e suficient să primim una și nu mai avem nevoie de cuvinte. Știm, implicit, din atingere, că va fi bine. Cineva e acolo pentru noi. Îmbrățișarea e ceva natural, o modalitate nevorbită de a transmite că ne pasă și că suntem acolo, indiferent de cât de greu e uneori.

Chiar dacă am fost doar 5 persoane prezente la această întâlnire, am reușit împreună să aducem zâmbete, să comunicăm, să uităm pentru cateva clipe de probleme și să simțim căldura îmbrățișărilor. Am nevoie de o îmbrățișare este un joc excelent, în care am tras bilețele cu diferite mesaje, precum, o îmbrățișare care să dureze 20 de secunde, o îmbrățișare ca și cum am fi bebeluși sau o îmbrățișare într-un moment de tristețe, bucurie etc, acesta a contribuit la dezvoltarea coeziunii grupului cu ajutorul unuia din cele mai simple și pline de insemnătate gesturi – îmbrățișarea. Ne-am apropiat și am eliminat stările de animozitate sau tensiune și am creat un spațiu propice dezvoltării afectivității și încrederii reciproce. Tristețea, singurătatea, durerea, neliniștea au fost alungate din casa sufletului nostru de iubirea necondiționată ce a izvorât din căldura și bucuria îmbrățișărilor primite și oferite.

Am ajuns la concluzia, că nu putem trăi fără să dăruim sau să primim în dar îmbrățișări de la semenii noștri. Suntem dependenți de îmbrățișări, acestea fiind precum aerul pe care îl respirăm, precum hrana care ne potolește foamea. Îmbrățișarea ne potolește foamea de afecțiune și iubire, de prietenie autentică, de bucurie sufletească, de solidaritate, de ocrotire, de pace, de căldură și lumină. Dacă am trăi permanent starea îmbrățișării autentice am fi, așadar, oameni cu adevărat fericiți. „Îmbrățișarea schimbă atmosfera în bucurie” a fost ultimul gând cu care am plecat fiecare dintre noi acasă.

Coordonator/Asistent Social–Program Centrul de Resurse pentru Familii – Claudia Ciocan

Citit 346 ori

« Decembrie 2019 »