95 de biciclete au fost oferite cu titlu de premiu copiilor din comunitatea marginalizată a comunei Preutești

28 August 2020

Miercuri, 26 august 2020, în cadrul proiectului A.M.I.C. - Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate, au fost oferite 95 de biciclete copiilor din comunitatea marginalizată a comunei Preutești din județul Suceava. Bicicletele au fost oferite cu titlu de premiu celor 60 de elevi din clasele I – IV și celor 35 de preșcolari beneficiari ai activităților A.M.I.C. pentru „Dezvoltarea abilităților de viață independentă și a unui comportament pro-social”, implementate de Partenerul 2 – Școala Gimnazială Preutești.

Prin această acțiune ne-am propus să îmbinăm două arii importante din cadrul proiectului A.M.I.C., față de care, pe parcursul anilor de implementare a proiectului, am încercat să dezvoltăm servicii multiple și să implicăm resurse variate: educația copiilor și protejarea mediului.

Începând cu luna februarie 2018, prin intermediul proiectului A.M.I.C., Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, în colaborare cu partenerii de proiect - Primăria comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, au dezvoltat servicii educaționale pentru preșcolari și pentru elevii din învațământul primar din comuna Preutești, ce au ca scop stimularea participării la activitățile socio-educaționale, remedierea lacunelor școlare și dezvoltarea abilităților de viață independentă ale acestora.

Astfel că, în vederea promovării educației print-un stil de viață sănătos și pentru sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, am inclus componenta de achiziție și oferire biciclete copiilor din comunitatea Preutești. Mai ales în aceste perioade, când realizăm cât de importantă este sănătatea pentru noi toți, este de datoria noastră să setăm modele de conduită și să îi învăţăm pe copii să facă mișcare, să se alimenteze corect și să prețuiască natura.

De ce ne-am gândit la biciclete? Beneficiile mersului pe bicicletă sunt numeroase și foarte vizibile. Fie că vorbim despre beneficiile la nivel psihic, fizic sau asupra mediului, un lucru este cert: mersul pe bicicleta este recomandat pentru oricine, la orice vârsta.

Mersul pe bicicletă permite copiilor să se bucure de o copilărie frumoasă și să își creeze amintiri plăcute. Fără să fie necesară o anumită deprindere specială, copilul își poate dezvolta echilibrul, poate arde calorii și își poate întări organismul. Este o activitate potrivită și pentru copiii mai puțin atletici sau sportivi, dar și pentru cei care nu se simț pregătiți încă pentru un sport de echipă.

Ciclismul îmbunătățește starea de spirit, are o influență importantă în îmbunătățirea abilităților cognitive și este o metodă de prevenție și management al bolilor. S-a dovedit că jumătate de oră de mișcare pe zi, de cel puțin 4 ori pe săptămână, ar putea scădea riscul complicațiilor pulmonare severe și a infecțiilor respiratorii.

Beneficiile mersului cu bicicletă pentru copii (și nu numai):

·        Îmbunătățește echilibrul, coordonarea și starea fizică generală;

·        Arde calorii și consumă din energia copiilor;

·        Reduce anxietatea, stresul și depresia;

·        Antrenează și întăresc inima, plămânii, dar și mușchii, articulațiile și oasele;

·        Ajută la creșterea autonomiei și a încrederii în sine;

·        Copiii se simț independenți când merg cu bicicleta și stabilesc cu ce viteză să meargă, când să se oprească, etc. ;

·        Oferă ocazii perfecte de petrecut timp frumos și sănătos în familie.

Cu o seară înainte să primească premiile, micuții erau nerabdători și emoționați, abia așteptau întâlnirea cu noul partener de joacă. Suntem și noi încântați că i-am putut face atât de veseli după cum o atestă și pozele, sperăm să se bucure cât mai mult de ele și beneficiile aduse de mersul cu bicicleta!

Credem cu tărie că schimbările în bine ale societății moderne au venit odată cu evoluția învățământului, a științelor și a artelor dar și a activităților sportive care prin natura lor pro mișcare asigură perpetuarea unei vieți echilibrate și sănătoase din toate punctele de vedere. Oferindu-le un cadru educaţional adecvat, oferindu-le afecţiune şi mai mult din timpul nostru, copiii noștri au șansa să crească frumos şi fericiţi.

Valoare totală achiziție biciclete: 85500 lei + TVA

Valoare unitară: 900 lei / bicicletă + TVA

OBIECTIVUL GENERAL AL PROIECTULUI: reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate: oferirea de servicii sociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională), medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice) și socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciliu) pentru un număr de 560 persoane din comunitatea marginalizată (non romă) din comuna Preutești, județul Suceava. Cod proiect 115048

Valoarea totală a proiectului este de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Perioada de derulare a proiectului este: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta la: adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pagina de grup Facebook:  Proiect A.M.I.C sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro.

Persoane de contact: Anca Diana Maftei Păvălucă - Manager Proiect, Mihaela Bălășel-Tomulescu – Responsabil Organizare evenimente  Solicitant.

Citit 119 ori Ultima modificare Vineri, 28 August 2020 14:56