HUȘI – Inaugurarea CENTRULUI COMUNITAR INTEGRAT HUȘI

18 Septembrie 2020

Cu bucurie  am participat joi, 17 Septembrie 2020, ora 11.00 la inaugurarea CENTRULUI COMUNITAR INTEGRAT HUȘI, din strada Corni nr. 79,  înființat prin intermediul proiectului „Servicii Integrate pentru o Comunitate Incluzivă în Huși”, POCU/20/4/2/102220.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Star of Hope România în parteneriat cu  S.C. DAL Consulting SRL Iași, Asociatia Centrul Diecezan Caritas Iași, Primăria Municipiului Huși și Școala Gimnazială „Anastasie Panu” din Huși.

CENTRUL COMUNITAR INTEGRAT din Huși, jud Vaslui este un punct unic de acces pentru cele 560 de persoane care însumează grupul țintă din cadrul proiectului în care sunt implicate cele cinci instituții amintite mai sus în calitate de parteneri ai proiectului. In cadrul CENTRULUI COMUNITAR INTEGRAT sunt oferite 3 tipuri de servicii grupului țintă:

SERVICII SOCIALE:

• Servicii educaționale și sprijin social – 60 de elevi beneficiari ai proiectului primesc zilnic o masă caldă, transport gratuit de la școală șa centru și de la centru acasă, rechizite școlare, sprijin la teme și subvenții;
  • Servicii de formare profesională și ocupare – au fost selectate peste 300 de persoane care au primit consiliere, orientare socio-profesională, mediere pe piața muncii, cursuri de calificare profesională în diferite domenii, subvenții pentru participare la cursuri, premii pentru angajare.
  • Servicii de antreprenoriat – 62 de persoane certificate în Competențe antreprenoriale și 11 persoane beneficiare au înființat 11 start-up-uri prin schema de ajutor de minimis.
  • Îmbunătățire condiții de locuit – 90 de persoane beneficiare de servicii de igienizare a locuinței, 10 persoane beneficiare de renovarea locuințelor (înlocuire uși și ferestre PVC) din zona de implementare a proiectului.
  • Asistență juridică – 64 de beneficiari de servicii juridice pentru regelmentarea unor acte pentru obținerea drepturilor de asistență socială.

SERVICII MEDICALE:

•  Consulații oftalmologice:

430 de persoane vor beneficia de oftalmologie;

64 de persoane vor beneficia de rame și lentile ochelari;

SERVICII SOCIO-MEDICALE:

•  Îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice – peste 80 de vârstnici beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu. Acestea primesc ajutor zilnic și sunt monitorizate de o echipă formată din asistent social, asistent medical, îngrijitori bătrâni la domiciliu, medic
  •      Logopedie elevi – 50 de elevi beneficiază de logopedie în cadrul activităților proiectului.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, reprezentanți ai partenerilor implicați în proiect, dar și reprezentanți ai beneficiarilor proiectului.

Centrul Comunitar Integrat reprezintă de fapt cumulul de servicii integrate oferite grupului țintă cu scopul de a crește accesul acestuia la servicii sociale, educționale, de ocupare și sănătate.  Deasemenea reprezintă și noua casă pentru sediul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Huși.Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași oferă servicii de îngrijire în Huși încă din anul 2003. De atunci și până în prezent a venit în întâmpinarea persoanelor defavorizate prin activitățile de îngrijire la domiciliu, consiliere și orientare pe piața muncii, formare profesională, sprijin material, etc.

Mulțumim tuturor colaboratorilor și partenerilor pentru implicarea în desfășurarea activităților. Deasemenea dorim să mulțumim tuturor angajaților care au făcut toate demersurile necesare pentru implementarea optimă a activităților proiectului în sprijinul celor în nevoie.

Antonina Dogariu,
Coordonator activități partener