Articole filtrate după dată: Marți, 14 Noiembrie 2017
15 Noiembrie 2017 In Noutati si evenimente


      Duminică, 12 noiembrie 2017, începând cu orele 19:00, la Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, Centrul Diecezan Caritas Iași a aprins un milion de speranțe și mulțumiri prin intermediul angajaților, sponsorilor, voluntarilor, beneficiarilor și participanților care au ales să își petreacă un scurt interval de timp în compania celor care zilnic cred că au puterea să mute munții din loc, dacă păstrează în suflet credința și încrederea în propriile forțe.

     Copii, tineri, adulți și vârstnici, categorii diferite de beneficiari, cazuri sociale sau persoane care reușesc să facă față cerințelor societății au crezut în îndemnul nostru, aprinzând fiecare câte o lumânare plină de vise și promisiuni, evenimentul venind așadar în întâmpinarea dorințelor noastre de a aduce alături și persoane care pot oferi din timpul lor, din afecțiunea și din resusele lor, pentru a construi o viață mai bună pentru cei aflați la nevoie.

    Prezentat de către colega noastră Hurduc Mihaela (Coordonator Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”), acțiunea a avut ca moment de început cuvântul  Directorului Centrului Diecezan Caritas Iași, pr. Egidiu Condac și al Excelenței sale Episcopul Auxiliar, Aurel Percă, dumnealor alegând să vorbească celor prezenți despre importanța implicării în societate dar și despre statisticile îngrijorătoare cu privire la fenomentul sărăciei și marginalizării sociale, pentru ca, mai apoi, câte un beneficiar al fiecărui centru social (Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco”, Centrul de Resurse pentru Familii și Centrul de Plasament „Sf.Iosif”) să adreseze un îndemn la implicare, solidaritate și responsabilitate socială.

     Lumânările, ce au reprezentat sigla sub egida căreia încercăm zilnic să schimbăm destine în cadrul organizației noastre, au oferit oamenilor un moment de reculegere, iar glasurile corului de copii beneficiari ai Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” au emoționat prin melodia aleasă cu atenție și specifică acestui tip de eveniment. Fiecare lumânare aprinsă a reprezentat o dorință îndreptată către cer, pentru câteva minute cei prezenți uitând de grijile lor și orientându-și inima către cei mai puțin norocoși, a căror soartă rămâne, de cele mai multe ori, doar în grija profesioniștilor din domeniul social.

     Anul acesta ne-am alăturat inițiativei lansată de Sfântul Părinte papa Francisc de a celebra Ziua mondială a săracilor, stabilită pentru duminică, 19 noiembrie 2017. Sub titlul „Să nu iubim cu vorba ci cu fapta”, suveranul pontif amintește creștinilor și tuturor oamenilor de bunăvoință faptul că „nu avem voie să ne gândim la cei săraci numai ca destinatari ai unei practici bune de voluntariat care trebuie făcută o dată pe săptămână, sau cu atât mai puţin de gesturi ocazionale de bunăvoinţă pentru a pune conştiinţa în pace.

     Devenită o acțiune emblematică pentru noi, angajații Centrului Diecezan Caritas, cât și pentru imaginea organizației noastre, ziua de duminică a avut în spate pe lângă emoțiile aferente și o serie de obiecte colorate și atent realizate cu scopul strângerii de fonduri pentru beneficiarii a două centre sociale: Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” și Centrul de Resurse pentru Familii. Voluntarii au pregătit cu migală coronițe de brad, globuri pictate, căni personalizate, magneți, lumânări decorative ori decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă, pentru care am acumulat prin intermediul donațiilor celor prezenți, suma de 3800 ron.Suma strânsă în urma vânzării produselor va avea un impact deosebit asupra beneficiarilor Centrului Diecezan Caritas și ne va ajuta să aducem speranță în viața celor pe care zi de zi încercăm să îi ghidăm, să îi sprijinim și să îi încurajăm.

     Mulțumim pe această cale, în primul rând finanțatorului nostru S.C. Conex Distribution S.A., partenerilor media, angajaților și voluntarilor Caritas, cât și persoanelor care au avut încredere că banii donați vor ajunge la oamenii ce au într-adevăr nevoie de suport. Mulțumirile noastre se îndreaptă și către Parohia „Adormirea Maicii Domnului“-pr. paroh Paul Budău, care ne-a fost mereu gazda evenimentelor de acest gen, o comunitate de enoriași care mai presus de toate a înțeles că solidaritatea umană este unul dintre principiile după care ne putem ghida în viață.

Acţiunea „Un milion de stele” este o iniţiațivă Caritas şi se desfăşoară în prezent în mai multe ţări europene, (Germania, Italia, Franţa, Belgia, Luxemburg şi Elveţia), în fiecare an, înainte de Crăciun. În România, acest eveniment se desfăşoară la nivel național începând din anul 2009. În anul 2017, acțiunea s-a realizat în perioada octombrie-noiembrie  în peste 40 de localități , având ca scop antrenarea societății civile spre solidaritate și implicare față de cei ce trăiesc în sărăcie, față de cei marginalizați sociali, singuri sau bolnavi. Fiecare lumânare simbolizează așadar o  persoană care are nevoie de sprijinul şi iubirea noastră.

 Echipa Centrului Diecezan Caritas Iași

 


Faraoani (Valea Mare)

A fi lumină pentru cei din jur!

    În parohia „Sfântul Mihail” din Valea Mare, cu mic cu mare am fost invitați să fim flacăra vie pentru cei din jur. Acțiunea Un million de stele vrea să ne aducă la cunostință că fiecare persoană este o stea pe cerul vieții, iar iubirea face ca fiecare stea să strălucească mai mult, trăind comuniunea și ajutorul reciproc.

În cadrul sfintei Liturghii de seară ne-am rugat, iar apoi fiecare dintre noi am pornit în procesiune în jurul bisericii, purtând aprinsă candela credinței. La acest eveniment au participat peste 200 de persoane.

La Valea Mare s-au strâns 505 de lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumirea noastră se îndreaptă către preoții parohiei din Valea Mare, care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentului.

 

sr. Cristina Reti, asistent medical coordonator

 


Huși

Suntem diferiţi, dar împreună deosebiţi!

    Centrul de Îngrijiri la Domiciliu Huşi a aprins lumânările solidarităţii în cadrul evenimentului Un milion de stele, acţiune de solidaritate, având scopul sensibilizarea oamenilor, în a fi solidari cu persoanele care trăiesc în sărăcie şi excluziune socială.

Acest eveniment s-a desfăşurat anul acesta în cele două parohii romano-catolice din municipiul Huşi, Biserica „Sfântul Anton” şi Biserica „Naşterea Sfintei Fecioare Maria”. Au fost prezenți peste 250 de persoane. După sfânta Liturghie, cei prezenți au participat la aprinderea şi binecuvântarea lumânărilor, apoi ne-am bucurat de un moment de comuniune cu cei prezenţi oferind un ceai cald şi un dulce.

Purtând în suflet mângâierea că prin lumânarea aprinsă pot aduce o rază de lumină celor aflaţi în nevoi, participanţii s-au întors la ritmul obişnuit al vieţii de fiecare zi. Lumânarea aprinsă de ei duminică este un semn al sensibilităţii şi al generozităţii, este o dovadă în plus că porunca iubirii de aproapele poate deveni viaţă.

Fiecare act caritabil este o nouă treaptă spre rai, iar fiecare din cei prezenți, şi de această dată au urcat o treaptă prin generozitatea de care au dat dovadă răspunzând invitaţiei de a fi una din milioanele de stele care pot susţine un destin.

La Huși s-au strâns 2370 de lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților centrului.

Mulţumim tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestei acţiunii, voluntarilor şi celor care au fost prezenţi la acţiune, aprinzând simbolic lumânarea solidarităţii.

 

Echipa CID Huşi

 


Hălăucești

    Evenimentul Un milion de stele s-a desfășurat și anul acesta în comunitatea din Hălăucești. Centrul de Îngrijire la Domiciliu Iugani cu activitate în Hălăucești, în colaborare cu comunitatea parohială „Nașterea Sfintei Fecioare Maria” și Congregația Surorilor Franciscane de Asissi au pregătit acest eveniment. Pr. Bejan Vlad, responsabil în parohie cu tinerii, împreună cu câțiva tinerii ne-au ajutat la realizarea siglei Caritas în biserică. Aceștia au fost implicați și în citirea rugăciuni credincioșilor.

Această sărbătoare a început cu un moment de adorație la Preasfântul Sacrament, a urmat sfânta Liturghie celebrată de către pr. paroh Ciuraru Ioan, acesta îndemnându-i pe credincioșii prezenți în biserică să fie solidari, deschiși față de semeni lor, să fie lumină pentru cei aflați în nevoi. După binecuvântarea lumânărilor și binecuvântarea finală credincioșii au primit câte o lumânare. Au fost prezente aproximativ 250 de persoane.

La Hălăucești s-au strâns 2989 de lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumim colaboratorilor și tuturor binefăcătorilor noștri, Dumnezeu să-i răsplătească pentru jerfa lor.

 

Tatiana Andronache, asistent social


Iugani

    Acțiunea Un milion de stele a fost organizată și anul acesta în comunitatea din Iugani pentru a cincea oară consecutiv. Evenimentul a fost organizat de Centrul Diecezan Caritas Iași prin programul Servicii de ingrijire la domiciliu, respectiv CID Iugani, în colaborare cu parohia romano-catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regină”. La eveniment au fost prezente peste 200 de persoane.

Așadar, cu mic cu mare, am răspuns prezent chemării de a aprinde o lumânare, de a fi lumină pentru cei aflați în suferință, pentru bunicii noștri care au nevoie de sprijin și ajutor în a depăși cu demnitate toate încercările vieții de zi cu zi. Solidaritatea, sensibilitatea, omenia, empatia sunt principii de viață care fac ca o întreagă comunitate să exceleze, să crească în ochii tuturor celor care se simt singuri și neajutorați.

Evenimentul a fost precedat de sfânta Liturghie, în cadrul căreia părintele paroh Petru Blaj i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să-și arate solidaritatea, generozitate și implicarea în a ajuta pe semenii noștri, batrăni, bolnavi, expuși marginalizării.

După Sfânta Liturghie ne-am adunat în fața grotei din curtea bisericii pentru a sfinți lumânările aprinse și pentru a ne uni în rugăciune pentru o viață mai bună, mai demnă în pofida încercărilor care ne apasă.

Mulțumim, pentru sprijin în buna desfășurare a evenimentului și pentru cuvintele sensilbile adresate, doamnei doctor Melinda Cârcu, voluntar la CID Iugani; multumim pentru colaborare  și sprijin părintelui paroh Petru Blaj, părintelui vicar Mihail Andrei Iacob, doamnei director a Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri”, Gabriela Ghercă care împreună cu elevii clasei a VII-a, dornici și plini de voioșie, au  reușit să facă ca acest eveniment să dobândească o mare însemnătate  prin implicarea oferită.

De asemenea, ne-am bucurat de prezența  în mijlocul nostru a domnului primar al comunei Mircești, Petre Antăluț, și-i mulțumim pentru sprijin.

La Iugani s-au strâns 1770 de lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Mulțumim din suflet tuturor celor prezenți la eveniment și Dumnezeu să-i răsplătească pentru tot binele făcut, mai ales că acest eveniment va fi urmat de celebrarea Zilei mondiale a Săracilor, stabilită pentru duminică, 19 noiembrie.

 

Daniela Frentoaia, asistent medical coordonator

 


Răchiteni

    În localitatea Răchiteni s-a organizat a treia ediție a evenimentului Un milion de stele, de către Centrul de Îngrijire la Domiciliu din localitate, în colaborare cu Parohia „Sfântul Anton de Padova” și tinerii din Acțiunea Catolică.

După celebrarea sfintei Liturghii, lumânările au fost aprinse de voluntari şi apoi sfințite de pr. paroh Inocențiu Arcana. La eveniment au participat în jur de 200 de persoane care au dat dovadă de generozitate şi spirit caritabil, astfel alungând întunericul şi deschizandu-şi inimile, devenind lumină pentru semeni.

Suma strânsă este de 1330 de lei. Banii vor fi folosiți pentru susținerea activităților Centrului.

Aducem mulțumiri tuturor celor care au participat, pr. paroh Arcana Inocențiu, voluntarilor şi sponsorilor locali.

 

Doboş Angelica, asistent medical


Oțeleni

    La Oțeleni, evenimentul Un milion de stele s-a desfășurat atât la Biserica „Sf. Ana” din Oțeleni cât și la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Hândrești. După binecuvântrea lumânărilor acestea au fost aprinse. Fiecare lumânare a reprezentat lumina pe care fiecare dintre noi o poate oferi în sprijinul celor aflați în momente dificile sub formă de speranță, compasiune, ajutor material. La acest eveniment au fost aproximativ 250 de persoane.

La Oțeleni s-au strâns 215 lei, bani care vor fi folosiți pentru susținerea activităților centrului.

Mulțumim preoților celor două biserici care ne-au primit cu multă căldură, mulțumim domnului Gherăescu Felician, primar  al comunei Oțeleni, doamnei  Iftime Alida Elena, director al Școlii Gimnaziale Oțeleni, pentru ajutorul oferit la organizarea evenimentului și nu în ultimul rând, mulțumim tuturor celor prezenți.

 

Cătălina Chelaru, asistent medical coordonator

 


Săbăoani

    În seara zilei de 12 noiembrie 2017, luminile solidarităţii s-au aprins din nou în localitatea Săbăoani în cadrul  campaniei aflată la cea de-a şaptea ediţie, Un million de stele.

În organizarea evenimentului au fost implicaţi membrii echipei Centrului de Îngrijire la Domiciliu din localitate în colaborare cu Parohia Sfântul Mihail Arhanghelul” reprezentată de pr. Marius Ilieş, şi de cei 30 de tineri voluntari. Acţiunea s-a desfăşurat după sfânta Liturghie de seară, în capela din curtea bisericii.

Animaţi de spiritul carităţii, aproximativ 80 de credincioşi s-au unit în rugăciune, în jurul lumânărilor aprinse aşezate în forma unei crucii pe care tronează o inimă. Simbolistica imaginii face referire la faptul că, numai prin iubire orice cruce poate deveni mai uşoară, aşa cum prin caritate fiecare persoană prezentă a putut contribui la alinarea suferinţelor fraţilor lor. Astfel, din generozitatea celor prezenţi s-a adunat suma de 1389 de lei, bani care vor fi flosiți pentru susținerea activității Centrului.

Mulţumim tuturor colaboratorilor noştri, preoţilor din cele patru parohii ale comunei şi tinerilor voluntari care au făcut ca acest eveniment să fie cât mai frumos.

 

Iuliana Eva, asistent social


Suceava

    Duminică, 12 noiembrie 2017, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Suceava a organizat la Biserica romano-catolică „Sfântul Ioan Nepomuk”, evenimentul Un milion de stele, cu scopul de a sensibiliza membrii comunității, pentru a fi solitari cu persoanele aflate în dificultate.

Echipa CID Suceava, împreună cu voluntarii, au realizat din timp sigla Caritas. Alături de credincioșii din biserică am participat la adorația euharistică, apoi la sfânta Liturghie, celebrată de pr. vicar, Marian Gărghi, la care au participat copii și tineri.

Părintele, ne-a îndemnat să aprindem fiecare candela din sufletul nostru, să o umplem cu fapte bune, să trezim în noi această conștiință față de responsabilitatea pe care cu toții o purtăm față de semenii noștri care se luptă cu sărăcia, cu boala, cu singurătata sau cu alte forme de excludere socială.

A urmat apoi ceremonia de sfințire a lumânărilor, cuvântul transmis din partea pr. Egidiu Condac, director general al Centrului Diecezan Caritas Iași și bineînțeles oferirea steluțelor tuturor celor prezenți, încercând în acest mod să dăm lumină lumii. Corul de copii ne-a încântat auzul cu vocile lor cristaline, au trezit speranța în fiecare dintre noi iar chipurile tuturor erau luminate de flacăra iubirii a bunătății din suflet.

S-a adunat suma de 1267 de lei, bani care vor fi flosiți pentru susținerea activității Centrului.

Mulțumim din suflet tuturor celor prezenți care ne-au dat de înțeles că nu suntem singuri în misiunea grea pe care o avem de a ajuta oameni, oameni mai puțin norocoși ca noi.

 

Maricica Vărvăroi, asistent medical coordonator

 


Pîrgărești

Anul acesta, Centrul de Îngrijire la Domiciliu Pîrgărești a organizat campania Un Milion de Stele la Biserica „Sf. Mihail” din Satu-Nou și la Biserica „Sf. Fecioara Maria Îndurerata” din Nicorești. Pentru organizarea activității am colaborat cu pr. Țăranu Costel, pentru evenimentul din Satu-Nou și cu pr. Benone Lucaci, pentru evenimentul din Nicorești. Ca în fiecare an, voluntarii s-au implicat în organizarea acestui eveniment, în mod deosebit la realizarea siglei, din candele. La această campanie a fost prezent domnul Bortoc Gabriel, viceprimar al comunei Pîrgărești, care, prin participarea și aprinderea unei lumânări, a arătat că instituția pe care o reprezintă este deschisă pentru acțiuni de solidaritate. La cele două evenimente au participat aproximatix 340 de persoane care au fost îndemnate la acțiuni de susținere a persoanelor cu diferite probleme sau nevoi. Donațiile obținute au fost în valoare de 1322 de lei. Banii vor fi folosiți pentru susținerea activității Centrului.

Mulțumim tuturor pentru participare și ajutor!

 

Ieronim Alexa

 

 


 

 

 

X

Right Click

No right click