Articole filtrate după dată: Iulie 2018
27 Iulie 2018 In Noutati si evenimente

Joi, 26 iulie 2018, a avut loc, în capela Centrului Diecezan Caritas Iași, un concert de muzică medievală susținut de Constantin Lazăr - lăută și Dragoş-Mihai Cohal - voce.

 

 Cei doi cântă în această formulă din anul 2016, interpretând repertorii specifice perioadei medievale și renascentiste. Programul acestui recital a fost ales pentru Festivalul Medieval din Sighișoara, ediția XXVI, unde cei doi au fost invitați să susțină un moment muzical, în data de 28 iulie 2018. 

 

 Din program au făcut parte următoarele piese:

01.          Guillaume Dufay - Dona gentile (solo lăută)
02.          Guillaume Dufay - Adieu ces bon vins
03.          Walter Frye/Gilles Binchois - Tout a par moy
04.          Guillaume Dufay - Mon chier amy
05.          Gilles Binchois - Jamais cant (solo l
ăută)
06.          Johannes Ockeghem - Quant de vous seul je pers la veue
07.          Jacobus Vide - Puisque je n’ay plus de maystresse
08.          Guillaume Dufay – Ne je ne dors (solo l
ăută)
09.          Guillaume Dufay - Je veuil chanter de cuer joyeux
10.          Anonyme, (manuscrit d’Oxford, c.a. 1420) - Quant la doulce jouvencelle

 

Despre interpreți:

Constantin Lazăr s-a născut în 27 iunie 1968, la Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Arte „George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Interpretare Muzicală, specialitatea chitară clasică în perioada 1992 – 1997. Actualmente este profesor de chitară şi muzică de cameră la Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” – Iaşi.                                                  

           A început studiul lăutei în 2006, an în care şi-a achiziţionat primul instrument – o lăută renascentistă cu opt coruri, copie după un model original Vendelio Venere 1592 (Bologna), realizată de lutierul Gyorgy Lorinczi - Târgu Mureş.

          Constantin Lazăr a susţinut recitaluri în ţară şi în străinătate cu programe ce includ lucrări din creaţia unor compozitori – majoritatea lăutişti - ce au activat de-a lungul întregului secol XVI.  A participat la cursurile master susţinute la Bucureşti de cunoscutul lautist şi profesor Hopkinson Smith, de la Conservatorul de Muzică Veche „Schola Cantorum” din Basel, în toamna anului 2009 şi în primăvara lui 2012.  A participat, de asemenea, la cursul master tinut de cunoscutul lautist american Paul O’Dette la Bratislava în cadrul Festivalului de chitară clasică „J. K. Mertz” – iunie 2014.

 

 Dragoş-Mihai Cohal, nascut la 11 martie 1981, Tecuci. A urmat studiile liceale si universitare în Iași.

  Este doctor în muzică, tenor, orchestrator și dirijor cu dublă specializare - dirijat cor și dirijat orchestră.
 A fost Cadru didactic la Facultatea de Arte, Universitatea Ovidius din Constanţa și Colegiul Naţional de Artă “O. Băncilă” Iaşi.
  Președinte fondator al Asociației culturale Armonis (din 2012) şi al Ansamblului vocal - instrumental Armonia Lucis cu care susține concerte de muzică vocală românească orchestrată în genul muzical de film.
 A urmat diverse specializări ca și cântăreț și dirijor în Italia (Milano-2010) și România (Iași - 2013, Brașov - 2017/2018)
  Colaborări în România (în calitate de cântăreț, dirijor sau compozitor): Ateneul Tătăraşi din Iaşi, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Opera Națională Română din Iași, Filarmonica Brașov, Filarmonica Moldova Iași, Filarmonica Botoșani, Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, Filarmonica de Stat „G. Enescu” București, Ateneul Român.
  Colaborări în Italia, Spania și Franța: Filarmonica „Giuseppe Verdi” din Milano, Teatrul Scala din Milano, Teatrul de operă din Como-Italia, Ansamblul Florete Flores (dirijor Mirko Luppi), Ars Cantica Choir and Consort (dirijor Marco Berrini).

 

 

Le mulțumim celor doi interpreți pentru momentele deosebite oferite și îi așteptăm cu drag ori de câte ori doresc să ne încânte cu talentul lor.

 

 

04 Iulie 2018 In Noutati si evenimente

 

În data de 3 iulie 2018, o echipă de evaluare și intervenție de la Centrul Diecezan Caritas Iași a ajuns în comuna Farcașa din județul Neamț. Inundațiile, dar și alunecările de teren au afectat grav mai multe sate care aparțin acestei comune. În satul Bușmei, zeci de case au fost pur și simplu îngropate în pietre și aluviuni. Unde până acum câteva zile au fost grădinile oamenilor, acum pietriș, nisip și nămol se ridică până la nivelul geamurilor. Aproximativ 30 de case au fost inundate în acest sat mic.

 

„Am găsit aici oameni foarte speriați”, relatează Mihaela Condac, coordonatoarea programelor de asistența umanitară din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași. „Cei mai mulți locuitori ai satului sunt oameni în vârstă, cei tineri au plecat în străinătate în căutare unui loc de muncă. Oamenii care stau astăzi aici vor avea mari dificultăți să-și curețe și să-și repare casele. În plus, mulți au pierdut tot ce au cultivat în grădinile lor, aceasta fiind singura lor sursă de hrană.”

O altă problemă este accesul la apă potabilă. Fântânile au fost inundate și umplute cu nisip și noroi. Echipa Caritas a adus sute de bidoane de apa potabilă pentru a asigura măcar o cantitate minimă de apă pentru următoarele zile.

„Oamenii aici sunt foarte supărați pe câteva firme internaționale care se ocupă în zona cu exploatarea lemnului. Efectiv s-au defrișat munții din zonă, nu mai există pădure să rețină apa în cazul unor ploi mai puternice. În plus, drumurile forestiere construite peste tot au mărit și mai mult riscul de alunecări de teren”, explică Mihaela Condac situația din zonă.

„Ne-am săturat să vedem cum zilnic multe camioane coboară din pădure încărcate cu lemn! Au distrus și pădurea, au distrus și drumurile. Acum noi avem probleme! Pe noi cine ne ajută? Ei au distrus și noi avem de suferit! Noi suntem bătrâni!” ne-a spus supărată doamna Tudora din Bușmei. 


Pe baza datelor și informaților obținute pe teren, Confederația Caritas România împreună cu Caritas Iași va dezvolta un plan pentru a sprijini populația afectată din această zonă.

„Ne gândim de exemplu la echipe de voluntari care să ajute la curățarea caselor. Dar cel mai important, pe termen lung, vor fi programe de reducerea riscului de dezastre. Evenimentele se pot repeta oricând. Comunitățile și oamenii de aici au nevoie de sprijin pentru a fi mult mai bine pregătiți data viitoare.”

 

 

03 Iulie 2018 In Noutati si evenimente

 

 

Campanie ecologică din cadrul proiectului A.M.I.C.

- Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate - cod proiect 115048

 

Săptămâna trecută, cu prilejul acțiunii „Luna Curățeniei” a avut loc prima campanie de strângere deșeuri și ecologizare a spațiilor verzi  în care a fost implicată comunitatea comunei Preutești din județul Suceava.

Sub sloganul Acționăm împreună pentru o comunitate curată și sănătoasă!” peste 48 adulți și 46 copii au răspuns pozitiv la apelul organizatorilor activității (Centrul Diecezan Caritas Iași – Solicitant împreună cu partenerii de proiect Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, județul Suceava).

Toți cei prezenți s-au implicat cu deschidere și au fost entuziasmați să contribuie activ la binele comunității și la scopul acțiunii - „Ne-am înarmat cu mănuși, saci, greble și voință și am pornit la pas să facem curățenie în comunitate” – Maria L.,  23 ani.

A fost o zi plină de învățăminte, atât pentru copii cât și pentru adulți; împreună au reușit să colecteze peste 50

de saci cu deșeuri din zonele de intervenție ale comunei (Zona Basarabi, zona Gloduri, Bahna-Arin, zona Arghira strada Podiș). Au realizat cât de nocive pentru mediu sunt ambalajele de plastic, cum nu se dezintegrează în natură și cum pășim zilnic peste ele în drumul spre casă și nu ne dăm seama de impactul neimplicării noastre - „De acum când voi vedea un ambalaj pe jos, îl voi lua să îl arunc la gunoi, că acolo îi este locul” – Giulia C., 9 ani.

 

Campania „Luna Curățeniei” din cadrul proiectului A.M.I.C. face parte dintr-o serie de 12 acțiuni de implicare activă și voluntariat (ecologizare, plantare de copaci și manifestări sportive) și are ca scop angrenarea grupului țintă în acțiuni voluntare spre soluționarea problemelor legate de protejarea mediului cu care se confruntă comunitatea comunei Preutești.

Pe parcursul lunii iunie, școlarii și preșcolarii au fost și ei implicați în activități de colectare, selectare și reciclare deșeuri. Pentru cei mici s-au organizat activități diversificate și workshop-uri unde au învățat despre: cum pot fi reciclate anumite materiale și efectele diverselor deșeuri asupra naturii; conştientizarea rolulului fiecăruia dintre noi în realizarea unei lumi mai bune şi a unui mediu mai sănătos; identificarea comportamentelor negative/pozitive față de natură; stimularea motivaţiei şi a responsabilităţii elevilor în ceea ce priveşte protecţia mediului prin activități artistice atractive.

 

Felicitări tutror participanților și organizatorilor, coordonatorilor activităţilor celor mici, primăriei Preutești, cadrelor didactice și părinților care cu seriozitate, creativitate, dăruire și viziune au oferit un exemplu comunității și au contribuit la realizarea obiectivelor ecologice ale proiectului A.M.I.C.

Prin astfel de acțiuni de conștientizare, educare și implicare activă, putem îmbunătăți nu doar zona din imediata noastră apropiere, dar și restul lumii în care trăim. Dacă respecăm, cunoaștem și avem grijă de mediul în care ne cresc copiii, cu siguranță că și ei vor fi sănătoși și bucuroși.

 

 OBIECTIVELE ACȚIUNII LUNA CURĂȚENIEI:

·      Dezvoltarea  capacității de a relaționa cu mediul, de a identifica problemele cu care se confruntă comunitatea și de a enunța soluții de intervenție în vederea protejării mediului înconjurator;

·      Curățenia și amenajarea spațiului verde din jurul casei, a școlii, a comunității;

·      Educarea tinerei generaţii în spiritul protecţiei mediului, prin implicarea activă în acest program;

·      Părinții să-și învețe copiii să acționeze cu respect față de mediu;

·      Copiii să-și învețe părinții să iubească și să protejeze natura;

·      Crearea unei mişcări locale - puterea exemplului pentru alte localități.

 

 

DATE DE CONTACT

Mai multe informaţii puteţi obţine la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pe pagina de grup Facebook:  Proiect A.M.I.C  sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro

Persoane de contact: Anca Diana Maftei - manager proiect, Mihaela Bălășel-Tomulescu –Responsabil Organizare evenimente  Solicitant, Iulia Sgîian – Responsabil Organizare evenimente Partener 1 Primărie, Doina Vasiliu – Expert Organizare evenimente  Partener 2 Școală.

 

 

 

 

02 Iulie 2018 In Noutati si evenimente


„Evaluarea rolului rețelelor sociale și de sprijin a migranților români din regiunea Lazio, Italia”, acesta este titlul tezei de doctorat pe care părintele Egidiu Condac a susținut-o public în ziua de 29 iunie 2018, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași. 
În fața comisiei de evaluare doctorală și a unui auditoriu numeros din care au făcut parte și Preasfințitul Petru Gherghel, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică, pr. Dr. Ștefan Lupu, preoți, profesori, credincioși dar și mulți colegi din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iași, părintele director al asociației diecezane Caritas și-a susținut argumentele cu privire la teza sa, prezentând rezultatele cercetării privitoare la migranții români din Italia, regiunea Lazio. Pornind de la scopul și motivațiile care l-au mobilizat în perioada de cercetare și de redactare a tezei, doctorandul a demonstrat cu argumente științifice modul în care rețelele de migrație au constituit un real sprijin pentru integrarea românilor în Italia, în ceea ce privește găsirea unui loc de muncă sau a unei locuințe, facilitarea accesului la diferite servicii, precum și stabilirea unor relații necesare pentru noul trai în Italia a migranților români. 
A fost scos în evidență, pe parcursul expunerii sale, rolul major pe care îl joacă familia, rudele, prietenii, dar mai ales instituțiile bisericești catolice și ortodoxe, românești și italiene în drumul deseori anevoios de integrare a migranților români.

Având în vedere faptul că părintele Egidiu Condac a fost încurajat de către membrii comisiei să publice lucrarea, putând astfel să fie citită în întregime de către doritori, vom reda în continuare câteva aspecte din culisele celor aproape 5 ani de cercetare pe care le-am aflat direct de la autor:

„Interesul față de tematica migrației populației s-a conturat treptat de-a lungul anilor începând cu 1990 când mi-am început studiile la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, observând ca tânăr student cum tot mai multe personae, printre care și rude mai apropiate sau mai îndepărtate, căutau diferite soluții de muncă și de trai înafara granițelor României, oportunități care deveneau tot mai greu de găsit în propria țară.

Începându-mi activitatea încă din 2002 în asociația Centrul Diecezan Caritas Iași, în calitate de director general, misiune pe care o dețin și în prezent, am cunoscut multe inițiative destinate ajutorării migranților români din diferitele țări europene, colaborând în diferite proiecte sociale și de cercetare asupra populației implicate în procesul migrator. Între anii 2004-2007 a funcționat un program chiar în cadrul asociației diecezane Caritas Iași, denumit Porți de emigrare Caritas.

Un alt moment care mi-a dat ocazia să reîntâlnesc problematica migrației a fost în anul 2010, când a apărut în cadrul unui parteneriat între Caritas Italiana și Confederația Caritas România un volum bilingv intitulat Românii din Italia între respingere și acceptare. Cu acel prilej am participat în calitate de președinte al Confederației Caritas România la alcătuirea cuvântului introductiv al cărții și la prezentarea acesteia la Roma, București, Cluj și Iași.

În anul 2013 finalizam un master în asistență socială în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, când doamna Prof. Univ. Dr. Doina Balahur mi-a propus să mă înscriu la doctorat cu o temă privind migrația românilor. Încurajat ulterior de episcopul Petru Gherghel, m-am angajat și la o astfel de cercetare doctorală care a început în octombrie 2013.

În tot acest timp am îmbinat activitatea de coordonare a Centrului Diecezan Caritas Iași cu cea de cercetare. La aceasta s-a adăugat începând cu anul 2016 și misiunea de președinte a Confederației Caritas România pentru un al 2-lea mandat. Pot spune că a fost cea mai încărcată perioadă din viața mea de până acum.

În cadrul cercetării doctorale am avut deplasări în Italia pentru a realiza interviurile cu persoanele emigrate și cu responsabilii de instituții și parohii catolice și ortodoxe care au în grijă păstorirea credincioșilor români.

Această activitate științifică, deși a fost destul de solicitantă, am încercat să o integrez în misiunea mea de preot, devenind tot mai conștient de faptul că și această cercetare cu privire la situația și la sprijinul migranților din comunitățile noastre românești poate fi privită și trăită ca o slujire. Privind acum în urmă din perspectivă umană și pastorală, pot afirma că cele mai consistente momente au fost discuțiile cu migranții, în cadrul cărora am aflat multe din bucuriile și necazurile lor. Deasemenea schimburile de opinii avute cu parohii catolici și ortodocși din Italia și cu alte personalități, dincolo de faptul că mi-au oferit elemente prețioase pentru cercetarea mea, m-au îmbogățit cu experiența și mărturia lor.”

Îl felicităm și noi, colegii de la Centrul Diecezan Caritas Iași, pe Pr. Dr. Egidiu Condac și îl încurajăm și susținem să ducă mai departe atât slujirea spirituală cât și pe cea socială!

 

Calendar

« Iulie 2018 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
X

Right Click

No right click