Articole filtrate după dată: Februarie 2019
14 Februarie 2019 In Noutati si evenimente


 

Miercuri, 13 februarie 2019, a avut loc la sediul Centrului Diecezan Caritas Iași, ședința anuală a membrilor Secțiunii Social-Caritative din cadrul Episcopiei Romano-Catolice Iași.

Au fost prezenți reprezentanții a 5 organizații și al oficiului diecezan pentru pastorația sanitară.

Ședința a debutat cu o scurtă rugăciune, urmată de o discuție pe marginea unui text din documentul pontifical al papei Ioan Paul al II-lea din 1984, Scrisoarea Enciclică ”Sollicitudo rei socialis”, care ne-a amintit că ”iubirea de predilecție pentru cei săraci influențează viața fiecărui creștin în măsura în care acesta caută să imite viața lui Cristos” (nr.42).

Scopul întâlnirii a fost dublu: în primul rând au fost prezentate rapoartele de activitate ale anului 2018 și în al doilea rând au fost evidențiate planurile de acțiune pentru anul în curs.

S-a simțit nevoia, ca și anul trecut, de a fixa câteva momente comune cu impact spiritual important pentru toți membrii instituțiilor cu profil social-caritativ. În acest sens au fost stabilite datele pentru programul de reculegere în timpul Postului Mare și în timpul Adventului, dar și posibilitatea de participare la un program de exerciții spirituale de 3 zile în perioada 21-23 iunie 2019.

Un eveniment comun care antrenează pe toți membrii secțiunii va fi pelerinajul cu bolnavi și vârstnici de la Cacica, în jurul datei comemorării apariției Sf. Fecioare la Fatima (13 mai), când se va celebra Ziua mondială a bolnavilor la nivel diecezan.

Pentru a marca și a trăi cât mai mulți creștini și într-un mod cât mai intens Ziua Mondială a săracilor care va fi la data de 17 noiembrie 2019, în duminica a 33-a de peste an, a fost agreeată ideea de a se promova și încuraja inițiativele concrete, specifice la nivelul fiecărei comunități parohiale.

Toți cei prezenți au apreciat importanța unei astfel de întâlniri care oferă mai ales un prilej de împărtășire a experiențelor diferite de pe vastul teren social, cu bucuriile dar și umbrele de tristețe și suferință întâlnite în oamenii  de lângă noi. Ne-am alimentat cu ferma convingere că în toate situațiile reale care ne apar în față este prezent Dumnezeu cu harul său care ne vorbește și face să crească Împărăția Sa prin orice persoană pe care o cuprinde în infinita rețea a iubirii Sale.

Pr. Egidiu Condac

 

 

12 Februarie 2019 In Noutati si evenimente

Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate în comuna Preutești, județul Suceava

 

Astăzi se împlinește un an de când Proiectul A.M.I.C. - Acțiuni Multiple și Integrate pentru Comunitate (cod proiect 115048) a fost lansat în beneficiul a 560 persoane din comunitatea marginalizată din comuna Preutești (non roma), județul Suceava, cu scopul de a reduce numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială prin dezvoltarea și implementarea de măsuri integrate:

1.    oferirea de servicii sociale (educaționale, consiliere, mediere, formare profesională);

2.    medicale (servicii stomatologice, servicii oftalmologice);

3.    socio-medicale (servicii de îngrijire la domiciliu).

 

Astfel, pe parcursul primului an de implementare a proiectului, cu sprijinul partenerilor de proiect - Primăria Comunei Preutești și Școala Gimnazială Preutești, menționăm că au fost obținute următoarele rezultate: 

· 95 de copii beneficiază de servicii „școală după școală” participând zilnic la activități educaționale și activități de dezvoltare a abilităților de viață independentă;

· 125 de persoane adulte au participat la activități din sfera măsurilor de ocupare, dintre care 45 de persoane au urmat cursuri de formare profesională (15 la cursul de Îngrijitoare Bătrâni, 15 la cursul de Competențe Antreprenoriale și 15 la cursul de Bucătar);

·100 de persoane au participat la cele două caravane de recrutare organizate;

· 32 de vârstnici beneficiază de servicii de îngrijire la domiciliu;

· 119 persoane au beneficiat de consultații oftalmologice;

· 1000 de puieți au fost plantați cu ajutorul a peste 200 de membrii ai grupului țintă;

· 9 persoane au beneficiat de consiliere antreprenorială: 7 planuri de afaceri înscrise, 6 planuri de afaceri selectate pentru a beneficia de finanțare în valoare de 25.000 euro;

· 94 persoane au participat la campania de voluntariat „Luna Curățeniei”colectare deșeuri și ecologizare.

 

Mulțumim tuturor celor implicați în implementarea, dezvoltarea sau sprijinirea activităților proiectului, de la partenerii de proiect și angajații acestora, la membrii comunității, voluntarilor și stakeholderilor noștri care cu deschidere, dăruire și viziune au contribuit la realizarea obiectivelor proiectului A.M.I.C. pe anul 2018.

Pentru anul în curs, ne propunem să continuăm cu același entuziasm și de ce nu, să ajutăm la dezvoltarea comunei Preutești și reducerea numărul persoanelor aflate în risc de sărăcie și excluziune socială.

 

Valoarea totală a proiectului este de 16,989,905.36 lei din care 16,902,064.15 lei valoare nerambursabilă UE.

Perioada de derulare a proiectului este: 12 februarie 2018 – 11 februarie 2021.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Mai multe informații privind acest proiect puteți obține la adresa de e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., pe pagina de grup Facebook:  Proiect A.M.I.C  sau pe site-ul www.caritas-iasi.ro

Persoane de contact: Anca Diana Maftei - manager proiect.

11 Februarie 2019 In Noutati si evenimente

 Vacanța intersemestrială a fost prilej de cunoaștere a fetelor care sunt incluse în programul Centrului de Plasament „Sf. Iosif” Iași, cu o parte dintre beneficiarii Complexului de Servicii „Ion Creangă” din Piatra Neamț.

Scopul întâlnirii a fost acela de a realiza un schimb de experiență pe parcursul unei zile, prin participarea la diverse activități social-cultural-recreative în vederea dezvoltării relațiilor cu beneficiarii altor organizații.

Vizita oaspeților s-a desfășurat pe data de 7 februarie 2019. Ziua a început cu primirea oaspeților din Piatra Neamț în sala de activități a Centrului de Plasament „Sf. Iosif”, unde a avut loc o activitate de cunoaștere a copiilor și tinerilor. La activitate a fost prezent și directorul Centrului Diecezan Caritas Iași, părintele Egidiu Condac, care a făcut o prezentare a întregii activități și a ținut un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe cei prezenți să urmeze cursurile școlare cu multă seriozitate și să se implice în sprijinirea aproapelui prin desfășurarea activităților de voluntariat.

În urma parcurgerii etapei de cunoaștere, copiii și tinerii, însoțiți de o parte din personalul celor două centre, au mers în vizită la Bojdeuca lui Ion Creangă. Acolo au avut parte de o lecție de istorie, împletită cu poveștile lui Creangă. După ce au trecut pragul casei marelui scriitor, copiii au rămas impresionați de simplitatea încăperii și de obiectele foarte vechi și bine întreținute. Ulterior vizitei, copii și tinerii s-au reîntors la Centrul de Plasament „Sf. Iosif”, unde au servit masa, prilej de așezare a informațiilor primite și de interacțiune între ei.

În continuarea zilei, participanții au mers într-o plimbare în parcul Copou, unde au văzut teiul lui Eminescu și au recitat poezia „Dorință”.

În vederea insuflării dorinței de urmare a studiilor superioare, tinerii au mers și au vizitat clădirea corpului A, a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ei au rămas impresionați de Sala pașilor pierduți, unde s-au întâlnit, prin intermediul picturilor, cu marele pictor Sabin Bălașa.

Schimbul de experiență a celor două grupuri din Iași și Piatra Neamț a continuat prin vizitarea Muzeului Unirii din Iași, unde au aflat informații despre Alexandru Ioan Cuza și despre Unire.

Ziua s-a încheiat printr-o plimbare pe bulevardul Ștefan cel Mare, unde copiii au servit o gustare și au adus mulțumire lui Dumnezeu printr-un popas la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și la Catedrala Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”. Odată reveniți în cadrul Centrului de Plasament „Sf. Iosif”, copiii și tinerii au împărtășit impresii, au făcut schimb de contacte și s-a stabilit ca în perioada verii cei de la Iași să meargă în vizită la Piatra Neamț.

Mulțumim oaspeților și participanților!

 

               

 

 

 

 

Asistent social,

Loredana CĂTĂRĂU

11 Februarie 2019 In Noutati si evenimente

 

 Vineri, 8 februarie 2019, Centrul de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco”, program al Centrului Diecezan Caritas Iași a organizat acțiunea de atragere fonduri intitulată Festivalul Clătitelor.

 

 Dulcele Festival al Clătitelor a fost dedicat celor 30 de copii proveniți din familii defavorizate din cadrul Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri „Don Bosco” Iași cu scopul de a le organiza tabăra de vară mult visată. Ce e considerat normal de restul copiilor, pentru ei înseamnă îndeplinirea unei mari dorințe.

 

Cu prilejul acestui festival, micuții au avut ocazia să lupte pentru cel mai mare vis al lor - o săptămână plină de aventuri, jocuri și distracție la munte și să descopere o nouă pasiune - gătitul.

 Astfel, cei 30 de copii alături de angajați și voluntari, au pregătit un început de weekend fabulos de gustos: un meniu în care clătitele au fost preparate chiar de ei cu multă iscusință și iubire, iar moneda de schimb a rezultat a fi însăși bucuria lor.

 

Și delicioasele sortimente (home-made) au fost : Prune (amintiri din copilărie), Căpșuni (speranță), Gutui (armonie), Cireșe (copilărie), Vișine (prietenie), Trandafir (dragoste), Zarzăre (gingășie), Miere și nucă (vise), Ciocolată (energie), Ciocolată cu banane (dublă energie), Mascarpone cu fructe de pădure (cer senin).

 După ce toate clătitele au fost livrate la sediul pofticioșilor, a fost organizată prima ediție Chefi la cuțite Don Bosco”. Copiii, împărțiți în 3 echipe, sub îndrumarea unui voluntar – chef bucătar, au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile de bucătari și lucru în echipă și  să prepare cele mai gustoase clătite. În urma jurizării, echipa portocalie cu o rețetă de clătită sărată a reușit să fie pe placul tuturor juraților, obținând punctajul maxim.

 

 Aducem mulțumiri deosebite:

·         Carrefour Iași pentru oferirea de produse alimentare și susținerea cauzei noastre;

·         micilor bucătari, voluntarilor și angajaților Centrului de Resurse pentru Copii și Tineri Don Bosco” din Iași pentru realizarea acestui eveniment de suflet;

·         angajaților Centrului Diecezan Caritas Iași, Centrului de Plasament  Sfântul Iosif”, PromerGroup, Kinego, My Happy Market pentru că au ales să-și îndulcească ziua de vineri cu clătitele preparate de cei mici.

 

#FestivalulClătitelor - transformă desertul preferat în calorii de fapte bune!

 

 

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
X

Right Click

No right click