Pe data de 10 decembrie la Iași și respectiv 11 decembrie în localitățile Bacău, Suceava, Roman și Huși au avut loc ultimele examene din cadrul proiectului ”Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, proiect care a avut finalul pe data de 15 decembrie. În cadrul proiectului s-au desfășurat cursuri de  calificare în meseria infirmieră în localitățile mai sus menționate și de asemenea, cursuri de inițiere în această meserie. 

Implementat de către Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială - în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași şi Asociația Four Change, proiectul a dorit să realizeze o schimbare în domeniul serviciilor socio-medicale, contribuind la îmbunătățirea acestora. Astfel că, unul din obiectivele proiectului a fost înființarea primei asociații profesionale pentru infirmiere. Mai multe despre asociație și obiectivele acesteia, puteți găsi pe site-ul: www.infirmiera.ro.

În regiunea de Nord - Est proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”  implementat în 5 localități - Iași, Bacău. Neamț, Vaslui și Suceava - a reușit să formeze peste 400 de femei, în 18 serii de formare. În continuare sperăm ca fiecare persoana calificată fie să își găsească un loc de muncă în domeniu, fie să facă apel la cunoștințele și competențele dobândite, de fiecare dată cînd realizează munca de infirmieră.

Mulțumim tuturor celor implicați în proiect, colaboratori, angajați și cursanți.

Proiectul a fost implementat de către Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iași şi Asociația Four Change , fiind co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”.

Proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” POSDRU/144/6.3/S/127320 a avut ca obiectiv să ofere femeilor o serie de beneficii în ceea ce privește accesul la ocuparea locurilor de muncă în domeniul medical și social. De asemenea, a contribuit cu succes la îmbunătățirea nivelului de instruire al femeilor angajate în aceste domenii, consolidând totodată principiul accesului egal pentru toți pe piața muncii.

Cofinanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni”, proiectul a lansat cursuri de calificare profesională pentru meseria de infirmiera, nivel 2 calificare, COR 513 204, în Regiunile Nord-Est, grupul țintă cuprinzând 865 de femei, care au dobândit la finalul cursurilor și a examenului de absolvire, pe lângă certificatul de calificare și o serie importanta de competențe:

 • planificarea propriei activităţi.
 • perfecţionarea continuă.
 • lucrul în echipa multidisciplinară.
 • comunicarea interactivă.
 • respectarea drepturilor persoanei îngrijite.
 • supravegherea stării de sănătate a persoanei îngrijite.
 • alimentarea şi hidratarea persoanei îngrijite.
 • igienizarea spaţiului în care se află persoana îngrijită. 
 • acordarea îngrijirilor de igienă pentru persoanele îngrijite.
 • transportarea rufăriei.
 • transportul persoanelor îngrijite.

Centrul Diecezan Caritas Iași promovează solidaritatea, dreptatea socială prin apărarea vieţii şi a demnităţii persoanei umane, venind în sprijinul semenilor cu programe sociale și servicii medicale, dar și cu programe de incluziune socială pe piața muncii prin intermediul proiectelor cofinanţate de Fondul Social European.

Proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” este co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeşte în oameni, Axa prioritară 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenţie DMI 6.3” Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”, are o durată de 18 luni şi un Valoarea total eligibilă a proiectului: 5.881.056.90 RON, din care valoarea eligibilă a finanţării nerambursabile este de 5.763.435.76 RON.

 

Centrul Diecezan Caritas Iași, prin intermediul proiectului ”Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” organizeaza cursuri de inițiere în meseria de infirmieră în cinci localități din regiunea Moldova, respectiv Iași, Bacău, Suceava. Huși și Roman.

Din programa de pregătire a primului stagiu al cursului de inițiere fac parte următoarele module: "lucrul in echipa multidisciplinara" si "acordarea ingrijirilor de igiena pentru persoana ingrijita." Cursantele vor dobandi astfel o serie de competente specifice precum: colaborarea cu membrii echipei, participarea la stabilirea obiectivelor echipei, facilitarea schimburilor de experienţă, respectarea recomandărilor asistentei, acordarea  îngrijirilor de igienă corporală si oferirea de ajutor persoanei îngrijite la satisfacerea nevoilor fiziologice. Cursurile se vor desfășura în perioada 18.11.2015 - 08.12.2015, acest modul cuprinzând 120 de ore.

Proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” este co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.3 ”Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

1. Cum v-au ajutat pana acum cursurile de infirmiera absolvite?

În primul rând pentru mine aceste cursuri pe le-am absolvit au fost de mare ajutor pe plan personal deoarece am în familie o persoana bolnavă care are nevoie de ajutorul meu,apoi sunt sigură că îmi vor fi de folos în momentul în care m-aș angaja în domeniu.

2. Vi s-au parut utile? Daca da, de ce. Daca nu, de ce.

Cursurile au fost foarte utile deoarece am învățat lucruri noi care îmi vor fi de folos pe plan personal dar si profesional.

3. Care credeti ca sunt sansele de angajare in meseria de infirmiera pentru o persoana care nu detine o certificare? Dar pentru o persoana certificata?

Pentru o persoană care nu are calificare șansele de angajare sunt minime,iar pentru o persoana care este deja calificată , aceasta va avea mari șanse sa se angajeze în domeniul în care a obținut calificarea.

4.Ce considerati ca este cel mai important in aceasta meserie?

Personal consider că munca cu omul bolnav aflat în nevoie necesită întotdeauna timp, răbdare și înțelegerea situației în care se află. Nu poți sa profesezi dacă nu iți place ceea ce faci și mai ales dacă nu stii să te pui in persoana celui care suferă. Sunt foarte mulțumită că am o calificare și mai ales că intenționez să mă angajez în domeniu. Momentan sunt implicată în acțiuni de voluntariat.

FARTADI ANGELA, 48 ANI

 

*****

Proiectul „Calificarea femeilor în meseria de infirmier o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate” este co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 Investeste in oameni, Axa prioritara 6 “Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de interventie DMI 6.3 ”Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii”.

 

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
X

Right Click

No right click