În perioada 1-3 iulie 2021 la Mănăstirea Carmelitană din Luncani au avut loc zile de formare pentru membrii echipelor Programului Servicii de Îngrijire la Domiciliu din cadrul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași. În prima zi au participat și reprezentanți ai asociațiilor și congregațiilor din Dieceza de Iași care oferă servicii socio-medicale.

Prima zi a fost rezervată prezentării rețelei înființate în cadrul proiectului RECORDI - Rețeaua caritativă a organizațiilor din Dieceza de Iași, proiect prin care se dorește organizarea unei rețele a asociațiilor socio-caritative din dieceza de Iași, pentru a ne cunoaște activitățile și pentru a veni în sprijinul asociațiilor prin dezvoltarea de activități, cursuri, campanii. În partea a doua a zilei Pr. Egidiu Condac, vicar general al Episcopiei Romano-Catolice Iași ne-a vorbit despre valorile umane în activitatea socială, despre Învățătura socială a Bisericii, prezentând cele 4 principii: Principiul Binelui Comun, Principiul Personalității (demnitatea persoanei), Principiul Solidarității și Principiul Subsidiarității. În cadrul acestor patru principii poate fi cuprinsă întreagă realitate socială a omului. Trebuie să acționăm în conformitate cu acestea, deoarece a fi OM înseamnă a prelua responsabilitate: trăim pentru alții și suntem responsabili pentru alții tot restul vieții. Prin porunca iubirii lui Dumnezeu și a aproapelui, creștinii, din punct de vedere moral, au obligația să ajute aproapele, să slujească binelui comun, să fie alături de fiecare individ pentru dezvoltarea unei vieți demne de ființa umană.

În cea de-a doua zi de formare, Pr. Iosif Iacob, directorul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, ne-a împărtășit valorile și principiile Caritas-Etica îngrijirilor. Ulterior, a urmat un curs de prim ajutor, prezentat de Dr. Igor Tudos, medic în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Iași, o sesiune cu privire la igiena bolnavului, prezentată de doamna formator Vărvăroi Maria, asistent medical coordonator în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Suceava și, în cadrul aceleiași sesiuni, o prezentare cu privire la mobilizarea beneficiarului, susținută de Ursache Mădălina, kinetoterapeut în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Iași.

În ziua a treia, a avut loc o sesiune de lucru în grupuri restrânse, în care s-a discutat despre provocările întâmpinate în activitatea zilnică a membrilor și realizarea unui plan de desfășurare a activității pe parcursul unei luni. Ziua s-a încheiat cu Sfânta Liturghie, moment de mulțumire pentru aceste zile și pentru întreaga activitate desfășurată.

Zilele de vineri și sâmbătă au fost organizate exclusiv pentru membrii Programului Servicii de Ingrjire la Domiciliu Caritas. S-au aprofundat cunoștințe referitoare la asistarea persoanelor vârstnice, la organizarea activităților din fiecare Centru de Îngrijire la Domiciliu și raportarea la standarde și legi în vigoare.

Mulțumim gazdelor, tuturor participanților, membrilor echipelor Centrelor de Îngrijire la Domiciliu Caritas, tuturor membrilor asociațiilor și congregațiilor din Dieceza de Iași, care zi de zi, aduc alinare și speranță în viața persoanelor vârstnice și bolnave.

Tiba Ernestine

Coordonator executiv