Ziua Mondială a Bunicilor și Bătrânilor

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iaşi, prin Programul Servicii de Îngrijire la Domiciliu a organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor o serie de activități care ne-au făcut să ne îndreptăm atenția și iubirea către beneficiarii programului: vârstnicii încercați de greutățile vieții, ce suferă din cauza singurătății, a stării de sănătate, a situației materiale precare.

Cu prilejul acestei sărbători, în Centrele de Îngrijire la Domiciliu pe care le deservim, s-au organizat diferite acțiuni pentru a marca această zi specială: participarea la Sfânta Liturghie, având parte de tot sprijinul parohiilor din fiecare comunitate, sau vizitarea beneficiarilor la domiciliu pentru a le demonstra că le suntem în permanență alături, oferindu-le flori, fructe și felicitări special create pentru ei.

Cu această ocazie, s-a celebrat și Sfânta Liturghie de mulțumire pentru activitățile desfășurate în cadrul Centrului de Îngrijire la Domiciliu Oțeleni, la  Parohia „Sfânta Ana” din Oțeleni, județul Iași de către părintele paroh Gheorghieş Isidor, părintele vicar Miclăuș Ciprian și părintele Iosif Iacob, director general al Asocației Centrul Diecezan Caritas Iași. Am amintit în rugăciune toate persoanele care suferă și i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru toți aceia care se îngrijesc de cei în vârstă.

Această zi se celebrează începând cu anul acesta, la inițiativa Papei Francisc, în cea de-a patra duminică a lunii iulie, în preajma comemorării liturgice a Sfinților Ioachim și Ana, bunicii după trup ai lui Isus. Această zi mondială reprezintă unul din roadele Anului Familia „Amoris Laetitia”. De atât de multe ori bunicii sunt uitați, uitând astfel bogăția de a păstra rădăcinile. Bătrânețea este un dar, iar bunicii transmit tuturor tinerilor experiența de viață, credință, iubire,

După rugăciunea „Îngerul Domnului” de duminică, în biblioteca Palatului Apostolic din Cetatea Vaticanului, Papa Francisc a transmis un îndemn: <<Fraţi şi surori, bunicii şi bătrânii sunt pâinea care hrăneşte viaţa noastră. Să fim recunoscători pentru ochii lor atenţi, care şi-au dat seama de noi, pentru genunchii lor care ne-au ţinut în braţe, pentru mâinile lor care ne-au însoţit şi ne-au ridicat, pentru jocurile pe care le-au făcut cu noi şi pentru mângâierile cu care ne-au mângâiat. Vă rog, să nu uităm de ei. Să ne aliem cu ei. Să învăţăm să ne oprim, să-i recunoaştem, să-i ascultăm. Să-i păzim în iubire. Şi să învăţăm să împărtăşim timp cu ei. Vom ieşi mai buni. Şi, împreună, tineri şi bătrâni, ne vom sătura la masa împărtăşirii, binecuvântată de Dumnezeu.>> El a subliniat că bunicii au avut grijă de tineri, i-au crescut şi i-au ascultat: Având de multe ori o viaţă de sacrificiu, ei nu ne-au tratat cu indiferenţă şi nu ne-au desconsiderat, ci au avut ochi atenţi, plini de tandrețe. Eu sunt cu tine în toate zilele (cf. Matei 28,20) este făgăduința pe care Domnul a făcut-o discipolilor înainte de a se înălța la cer și pe care astăzi ți-o repetă și ție, dragă bunic și dragă bunică. Eu sunt cu tine în toate zilele sunt și cuvintele pe care, ca Episcop al Romei și bătrân ca tine, aș vrea să ți le adresez cu ocazia acestei primei Zile Mondiale a Bunicilor și Bătrânilor: întreaga Biserică îți este aproape – mai bine zis, ne este aproape – se preocupă de tine, îți vrea binele și nu vrea să te lase singur!

Dragi bunici, mulțumim pentru cuvintele de mângâiere, pentru sfaturi, pentru învățăturile și sprijinul oferit. La mulți ani binecuvântați!

Dorim să mulţumim tuturor angajaților Centrelor de Îngrijire la Domiciliu și parohiilor locale pentru implicarea deosebită și pentru că au depus eforturi mari ca persoanele vârstnice asistate să simtă iubirea aproapelui. Domnul să vă binecuvânteze!

Citit 561 ori

« Octombrie 2021 »