Inscrieri la Cursul de COFETAR-PATISER

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași organizează cursuri de formare în calificarea  COFETAR-PATISER (nivel 3 CNC), cod N.C. / COR 7412.2.1,  cu autorizație de la Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Autoritatea Națională pentru Calificări (A.N.C.) și Ministerul Educației Naționale.

La finalul acestora se obţin certificate de calificare recunoscute la nivel national și european.

Cui se adresează?

Cursul se adresează persoanelor care vor să învețe tainele preparării deserturilor și a produselor de patiserie, care vor să se specializeze sau să se califice în ocupația de cofetar-patiser, care vor să lucreze sau să își deschidă propria lor cofetărie.

Cursurile se desfășoară într-un mod interactiv, formatorii fiind profesori in domeniul gastronomic. Practica se va desfășura într-un cadru specific, în incinta laboratorului de cofetărie-patiserie Petro Cofetărie-Patiserie- str. IC Brătianu nr.30, Iași, jud. Iași.

Descrierea calificării:

Patiserul preparã în laborator sau în unitățile industrializate, produsele de patiserie în vederea comercializării. După ce recepționeazã (cantitativ și calitativ) materiile prime si auxiliare, le depozitează si le conservă până la introducerea în fabricație. Apoi sortează, curăță, cerne și dozează materiile prime, după care urmeazã prepararea aluaturilor, cremelor si compozițiilor; după această etapă, se trece la modelarea și coacerea preparatelor (foetaje), umplerea și asamblarea produselor de patiserie. Ultima parte a muncii patiserului constă în finisarea produselor, glasarea si decorarea lor. Utilizează dispozitive de încălzire și coacere (cuptoare, etuve, boilere) mașini de preparat și fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri și camere frigorifice) și alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusă de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tăvi etc.

Competențe specifice dobândite:

• Ambalarea si pregătirea pentru comercializare a produselor;
  • Asigurarea calității produselor;
  • Exploatarea echipamentelor pentru copt și răcit;
  • Exploatarea echipamentelor pentru pregătirea semifabricatelor de patiserie;
  • Manipularea, conservarea și depozitarea materialelor /produselor alimentare;
  • Prepararea produselor de patiserie / cofetărie;
  • Prepararea semipreparatelor de patiserie;
  • Realizarea decorațiunilor pentru produsele de cofetărie / patiserie.

Tipul certificatului obținut:

Certificatul este  de tip calificare, având recunoaştere profesională cf. O.G. 129/2000, republicată cu modificările și completările ulterioare. Certificatul se eliberează insotit de o anexă denumită  Suplimentul descriptiv al certificatului  în care se precizează competenţele profesionale dobândite.

Certificatele  de calificare sunt recunoscute la nivel national și european.

In conformitate cu O. G. nr. 66/1999 pentru aderarea Romaniei la Conventia cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961, se pot apostila de catre prefecturile judetene, respectiv a municipiului Bucuresti si certificatele de absolvire/calificare cu recunoastere nationala eliberate de furnizorii de formare profesionala autorizati in conditiile O.G. nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor. Aceste certificate carora li s-a aplicat apostila sunt recunoscute in statele care au aderat la Conventia de la Haga.

Durata cursului:

Aproximativ 5-6 luni și cuprinde 720 ore (240 ore de pregătire teoretică și 480 de pregătire practică).

Condiții de acces:

- studii gimnaziale sau învățământ minim obligatoriu

- vârsta minimă de 16 ani.

Acte  necesare înscrierii:

- copie act de identitate,

- copie certificat de naştere,

- copie certificat de căsătorie/hotărâre de divorţ (dacă este cazul),

- copie act de studii (studii gimnaziale sau invatamant minim obligatoriu),

- adeverinţă de la medicul de familie - apt pentru cursul de Cofetar-Patiser,

- prima rată de 200 Ron se achită în momentul semnării contractului de formare profesională .

Pretul cursului este de 950 Ron, in acesta fiind cuprinse suportul de curs în format  fizic și alte materiale informative (taxa se poate achita in rate).

Pentru susținerea examenului de absolvire în vederea obținerii certificatului de calificare cu recunoaștere la nivel național și european se mai percepe o taxa de 50 Ron.

Înscrierile se fac zilnic (de luni până vineri) între orele 9.00-16.00, la sediul Asociației Centrului Diecezan Caritas Iaşi, strada Sărărie, nr. 134.

În contextul situației epidemiologice generate de virusul SARSCov-2, în vederea prevenirii transmiterii virusului, înscrierile se fac la tel. 0232 – 210085 / 0733 380 033  sau prin mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Vă mulțumim pentru Înțelegere!

Date contact:

Telefon: 0232 – 210085 / 0733 380 033