Eroare

[sigplus] Critical error: Image gallery folder foto_CPSF_Iosif/2009_1_dreptul_copiilor is expected to be a path relative to the image base folder specified in the back-end.

20 Noiembrie – Ziua Mondială a Drepturilor Copilului

20 Noiembrie 2009

Vineri, 20 noiembrie, orele 16:30, la sediul Centrului Diecezan Caritas Iaşi, Centrul de Plasament „Sf. Iosif”, a avut loc un eveniment menit să marcheze Ziua Mondială pentru Drepturile Copilului.

Necesitatea de a extinde protecţia specială acordată copilului a fost enunţată în Declaraţia de la Geneva din 1924 privind drepturile copilului şi în Declaraţia drepturilor copilului, adoptată de Adunarea Generală la 20 noiembrie 1959. În anul 1989, Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat cele 54 de articole ale Convenţiei privind Drepturile Copilului. Astfel, Convenţia privind Drepturile Copilului a devenit prima convenţie internaţională cu forţă obligatorie care a consfinţit drepturile omului pentru toţi copiii.

Convenţia cu privire la Drepturile Copilului reprezintă un jalon extrem de important în cadrul efortului de realizare a unei lumi demne pentru copii. În calitate de tratat obligatoriu, parte a dreptului internaţional, convenţia codifică principiile cu privire la care Statele Membre ale Naţiunilor Unite au căzut de acord că sunt universale - pentru toţi copiii, în toate ţările şi culturile, în orice moment şi fără excepţie, doar pentru simplul fapt că aceştia s-au născut în cadrul familiei de oameni.

Convenţia privind Drepturile Copilului este un instrument esenţial pentru promovarea şi protecţia drepturilor tuturor copiilor, cuprinzând toate drepturile civile, culturale, economice, politice şi sociale pe care le au copiii. Printre cele mai importante drepturi stipulate de Convenţie se numară: dreptul la supravieţuire şi dezvoltare, dreptul la un mediu familial sigur, dreptul de a fi protejat împotriva violenţei fizice sau psihice şi împotriva maltratării, dreptul la educaţie, dreptul la asistenţă medicală şi nu în ultimul rând dreptul la a-şi exprima opinia.

Până în prezent, 193 de state, printre care şi România au ratificat Convenţia. Prin ratificarea Convenţiei la data de 28 septembrie 1990, statul român s-a angajat să ia toate măsurile legislative, administrative şi de orice altă natură necesare pentru implementarea drepturilor copiilor aşa cum sunt ele stipulate în Convenţie.

Convenţia solicită o revoluţie care să-i plaseze pe copii în inima dezvoltării umane - nu doar pentru că acest lucru ne oferă un profit bun pentru investiţia noastră (deşi acesta este şi rezultatul) şi nici pentru că vulnerabilitatea copiilor face apel la compasiunea noastră (deşi aşa ar trebui să şi facă), ci dintr-un motiv mult mai elementar: pentru că acesta este dreptul lor.

Înfiinţat în luna octombrie a anului 1993, Centrul de Plasament “Sf. Iosif”, din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi, este un centru de tip familial cu rezidenţă permanentă pentru copii şi tineri având ca principal scop apărarea drepturilor copilului aflat în dificultate şi oferirea de servicii calitative care să favorizeze reintegrarea socială şi familială a beneficiarilor Centrului.

Beneficiarii Centrului sunt copii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, sau proveniţi din familii cu o situaţie socială deosebit de dificilă, fiind de multe ori victime ale abuzurilor de diferite tipuri. Centrul oferă beneficiarilor un mediu protectiv, suport educaţional, dreptul individual la dezvoltare fizică, psihică, morală şi intelectuală.

De ocrotirea Centrului au beneficiat de la înfiinţare până în prezent 57 de copii; dintre aceştia, 44 au fost reintegraţi familial şi social. În prezent beneficiază de serviciile noastre 13 copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 21 de ani, dintre aceştia 3 sunt studenţi iar ceilalţi elevi. Toţi copiii merg la şcolile de masă, în funcţie de aptitudini şi de opţiunea personală.

Pe lângă cei 13 beneficiari cu rezidenţă permanentă în Centrul de Plasament, în cadrul activităţilor extracurriculare participă şi beneficiari din cadrul altor centre de plasament sau alte instituţii de ocrotire socială sau şcoli. Beneficiarii indirecţi ai activităţilor sunt familiile de provenienţă ale copiilor, şcolile în care aceştia învaţă şi comunitatea locală a Municipiului Iaşi.

Serviciile acordate şi proiectele Centrului vizează combaterea excluderii sociale a grupurilor marginalizate, ştiut fiind faptul că tinerii şi copiii din centrele de plasament sunt afectaţi de acest stigmat social, de perpetuarea imaginilor şi stereotipurilor culturale negative legate de “copiii din casele de copii”.

Activităţile pe care ni le propunem sunt menite să aducă un plus educaţional şi de imagine copiilor şi tinerilor institutionalizaţi, prin iniţierea şi promovarea de activităţi specifice educaţiei nonformale orientate spre dezvoltarea abilităţilor sociale, civice şi de viaţă independentă ale beneficiarilor, care să conducă atât la îmbunătăţirea percepţiei comunităţii locale asupra imaginii cu privire la tinerii instituţionalizaţi cât şi la schimbarea atitudinii copilului şi tânărului faţă de sine şi vis-a vis de posibilităţile de integrare şi participare la viaţa comunitară.

Pentru dezvoltarea plenară şi armonioasă a personalităţii sale, copilul trebuie să crească într-un mediu familial, într-o atmosferă de fericire, dragoste şi înţelegere. Un copil trebuie să fie pe deplin pregătit să trăiască independent în societate şi să fie educat în spiritul idealurilor proclamate în Carta Naţiunilor Unite şi, în special, în spiritul păcii, demnităţii, libertăţii, toleranţei, egalităţii şi solidarităţii.

Sfântul Părinte Papa Benedict al XVI-lea, în enciclica Caritas in veritate, ne aminteşte tuturor: „A iubi pe cineva înseamnă a voi binele lui şi a lucra în mod eficace pentru el. Alături de binele individual există un bine legat de trăirea socială a persoanelor: binele comun. (...) A voi binele comun şi lucra pentru el este exigenţă de dreptate şi de caritate. A se angaja pentru binele comun înseamnă a se îngriji, pe de o parte, şi a se folosi, pe de altă parte, de acel ansamblu de instituţii care structurează din punct de vedere juridic, civil, politic, cultural, trăirea socială.”

Evenimentul de vieri, 20 noiembrie de la sediul nostru, a avut menirea de a crea un cadru pentru întâlnire colaboratorilor şi partenerilor Centrului de Plasament “Sf. Iosif”, prezentând în acelaşi timp realizările şi proiectele de viitor, fiind o bună ocazie de a mulţumi celor care sunt alaturi de beneficiarii Centrului de Plasament “Sf. Iosif”, şi de a stabili noi parteneriate.

{imagini}foto_CPSF_Iosif/2009_1_dreptul_copiilor{/imagini}

Sr. Petra Maricela Măriuţ

Coordonator Program Centrul de Plasament „Sf. Iosif”

Citit 1001 ori Ultima modificare Luni, 15 Septembrie 2014 22:29