Amintiri pentru suflet

04 Septembrie 2014

Cu mic, cu mare, cei mai viteji ostași ai neamului moldovenesc plecat-au la drum, în jos, pe malul Ozanei, în explorarea frumosului nostru ținut! Așa ar suna mica noastră excursie, dacă am putea-o rezuma într-o frază demnă de basm, în care domnitorii Moldovei și domnițele lor ne transpun într-o epocă de glorie, când nimic nu e lăsat la voia întâmplării, în timp ce minunata „pădure de argint” își freamătă frunzele în bătaia vântului de toamnă. De această dată, citim un basm cu mult mai special decât cele pe care le regăsim în folclorul românesc, pentru că personajele principale se metamorfozează în... copiii cu zâmbete colorate ai Centrului de Resurse pentru Familii.

Nu întâmplător am ales să organizăm această excursie în prima săptămână a lunii septembrie. În data de 3 septembrie 2014 am fugit de toropeala zilelor de vară, însă adevăratul motiv a stat în dorința noastră de a le oferi micilor „cercetași” un cufăr de energie, sclipire și pulbere magică, denumit simbolic „amintiri pentru suflet”, o imagine a pădurii frumos desenată în culorile toamnei, sau, de ce nu, am vrut să dăruim copiilor un subiect de poveste pentru ai lor colegi, în primele zile de școală. În ceea ce privește traseul, am ales unul diversificat, considerăm noi: Cetatea Neamțului, Mănăstirea Văratec, Mănăstirea Agapia și Grădina Zoologică "Dragoș- Vodă".

După câteva ore de așteptare, am ajuns cu bine la Cetatea Neamțului, cea care nu s-a lăsat vizitată până nu ne-a provocat la minutul de sport. Însă, am rezistat eroic încercării! Mai apoi, Mănăstirile Văratec și Agapia ne-au oferit liniștea spirituală pe care o așteptam, dar și pofta de mâncare ne-a fost potolită rapid într-o poieniță cu o atmosferă caldă și liniștită. Prânzul ne-a dat din nou energie pentru ultimul obiectiv dorit a fi bifat pe lista noastră și anume Grădina Zoologică "Dragoș- Vodă", loc unde am privit cu sufletul la gură frumoasele exemplare de zimbri, cerbi carpatini, cerbi lopătari, mistreţ şi câteva specii de păsări.

Entuziasmul copiilor a fost ușor de observat atât la plecare, cât și la sosire: la plecare, era acel entuziasm amestecat cu necunoscutul: „Ce va fi, ce vom vedea acolo?” ne întrebau necontenit. Iar la sosire... ei bine, sosirea a reprezentat o tornadă de sentimente care făceau loc lacrimilor, stăpânite cu greu. Am simțit fericire, dedicare, recunoștință și satisfacție că am reușit sa le facem o bucurie imensă micilor noștri ostași. Am ajuns acasă cu sufletul liniștit și cu bateriile încărcate.

Putem afirma că am avut parte nu doar de o excursie, ci mai bine zis, de o adevărată incursiune în istorie și în lumea spirituală. Această dată o notăm cu emoție în calendarul Centrului de Resurse pentru Familii ca fiind data la care cei mici au adăugat amintirilor o altă experiență de neuitat.

În ceea ce-i privește pe vitejii noștri ostași... au fost, în cele din urmă, înviși de Moș Ene care-a venit pe la gene în drumul înapoi spre Iași.

„ Şi încălecai pe-o iapă bălţată,

Să fie povestea ascultată;

Şi încălecai pe-o mia pârlită,

Să fie povestea răspândită! ”

(cules din Basmele Românilor)

Echipa Centrului de Resurse pentru Familii