"Un îndemn la demnitate!"

Demnitatea este valoarea supremă a omului. Ea vine de la om şi se reflectă în om! A fi demn înseamnă: a fi cinstit, a fi onest, a fi corect, ai respecta pe cei din jurul tău şi a fi respectat la rândul tău!

Astăzi ne confruntăm cu multe situaţii de dificultate în care nu ştim cum să reacţionăm şi suntem tentaţi să renunţăm la demnitate! Într-o societate caracterizată, de schimbări pe toate planurile oamenii aflaţi într-o situaţie de dificultate nu mai trăiesc astăzi în contextul unui grup social persistent şi nu mai au sentimentul propriei identităţi.

Scopul Biroului de Asistenţă Socială Caritas este restituirea demnităţii umane şi acompanierea persoanei aflate într-o perioadă dificilă din viaţă (sărăcie, marginalizare) până la eliberarea progresivă de cauzele care au adus-o în situaţia de a solicita ajutor, antrenând şi societatea în această transformare completă a individului.

În data de 6 mai 2010 s-a desfăşurat prima şedinţă organizatorică a grupului de suport „Un îndemn la demnitate!” din cadrul proiectului “Spune NU Sărăciei”. Grupul este format din 10 persoane beneficiare BASC, iar şedinţele sunt moderate de către un psiholog specializat.

Scopul acestui grup este de a identifica soluţii la preocupările cele mai importante pe care le au persoanele aflate într-o situaţie de dificultate şi găsirea unor răspunsuri potrivite la aceste probleme. Totodată, prin aceste şedinţe se urmăreşte dezvoltarea însuşirilor personale, a respectului şi a încrederii de sine şi implicarea în diferite activităţi ale proiectului pentru sporirea sentimentului de utilitate, de valorizare personală şi de încredere în forţele proprii.

Sărăcia este adesea atât o cauză, cât şi o consecinţă a încălcării drepturilor omului. Cu toate acestea grupul de suport „Un îndemn la demnitate” doreşte să ajute persoanele care trăiesc în sărăcie să devină mai încrezătoare în forţele proprii, să înveţe să comunice deschis şi mai ales să identifice soluţii în ceea ce priveşte problemele cu care se confruntă.

Trăind într-o lume în care domneşte o mare confuzie, o criză a valorilor, negarea demnităţii persoanei umane şi o absolutizare a elementelor relative din acestă lume trecătoare mulţi dintre noi ne aflăm într-un impas şi suntem adesea copleşiţi de disperare. În aceste condiţii avem nevoie de o participare activă pentru a ne apăra şi promova valorile comune şi etice bazate pe respectul drepturilor omului şi pe demnitatea umană!

Loredana Bişoc, coordonator asistent social

Citit 733 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 10:56