Sărbătoarea Familiei

"Familia este locul în care oamenii prind rădăcini pentru ca apoi să poată creşte; în familie oamenii pot dărui viaţa mai departe; în ea descoperă copiii frumuseţea lumii; în ea trăiesc valorile umane şi sunt transmise generaţiilor viitoare, valori care sunt valabile pentru toată viaţa" (Albert Holenstein)

„Ziua familiei române” , sărbătorită la nivel internaţional în data de 15 mai fost marcată de Biroul de Asistenţă Socială Caritas printr-o activitate dedicată familiilor beneficiare din cadrul acestui program. Biroul de Asistenţă Socială Caritas este proiectul pe care Centrul Diecezan Caritas Iaşi îl desfăşoară pentru persoanele şi familiile aflate în situaţii de dificultate cum ar fi sărăcie, marginalizare care au nevoie de un loc unde nevoile lor să fie înţelese şi ascultate.

În prezent cu toţii putem observa criza familiilor din România cauzată de problemele cu caracter social. Imposibilitatea soţilor de a-şi asigura din salariu sau alte venituri un trai decent pentru familie duce în mod treptat la o evidentă alienare umană, iar dacă persoana respectivă aflată în dificultate nu are un caracter foarte puternic şi o educaţie creştină solidă, îşi caută o justificare sau un refugiu în: alcool, droguri, jocuri de noroc, legături extraconjugale, violenţe fizice şi verbale, imposibilitatea de a înţelege ce anume înseamnă o familie şi obligaţiile pe care soţii le au pentru familie.

În data de 18 mai a fost organizată o activitate pentru 12 părinţi şi 27 de copii beneficiari în cadrul Biroului de Asistenţă Socială Caritas. Scopul activităţii a fost de a sărbători împreună ziua familiei într-un ambient familial şi de a ne aminti cât de importantă este familia, de a ne bucura împreună şi de a-i ajuta cu informaţii şi suport pe cei ce au dificultăţi în viaţa lor de familie. Tema întâlnirii noastre a fost Familia- leagănul vieţii, o temă complexă prin care am dorit să scoatem în evidenţă rolul familiei în viaţa fiecăruia dintre noi. Pe parcursul acestei întâlniri părinţii au avut posibilitatea de a viziona o secvenţă dint-un film tematic „Noi suntem o familie”, urmat apoi de o dezbatere care le-a permis părinţilor să descopere problemele cu care se confruntă în familia proprie. În urma discuţiilor s-au conturat câteva soluţii pentru a reduce tensiunile, care apar în familie şi s-au prezentat câteva reguli care trebuie respectate între soţi pentru a avea un climat familial de armonie şi de comuniune.

În cadrul activităţii pentru copii s-au organizat mai multe momente frumoase la care au participat cu multă implicare şi bucurie. Pe parcursul programului copii au avut parte de mai multe surprize constând în vizionarea unui celebru desen animat „Cenuşăreasa", pictură pe faţă, joculeţe cu bansuri şi un concurs de desene pe tema familiei. Toţi copii au fost premiaţi cu o diplomă de merit şi jucării şi s-au bucurat de fiecare moment plăcut organizat în prezenţa voluntarilor BASC.

„A fost o iniţiativă frumoasă pentru familiile prezente, încercate mereu de atâtea lipsuri şi îngrijorate de greutăţile sporite ale vieţii. Părinţii prezenţi au uitat pentru câteva momente de grijile zilnice şi au conştientizat mai bine misiunea şi obligaţiile lor de a fi mereu actuale indiferent de tranzacţiile şi problemele în care trec.”

Loredana Bişoc, Coord.-Asistent Social BASC

Citit 1049 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 11:39