Seminar de informare - Metode active de căutare şi găsire a unui loc de muncă

08 Decembrie 2012

Vineri, 8 decembrie 2012, în cadrul Centrului de Resurse pentru Familii s-a desfăşurat un seminar de informare pentru persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă. Unul dintre serviciile principale ale Centrului de Resurse pentru Familii este de a acorda consultanţă pentru găsirea ori menţinerea unui loc de muncă pentru acei beneficiarii care se confruntă cu această problemă. În cadrul acestui serviciu are loc îndrumarea, sprijinirea şi consilierea persoanelor care vor să-şi găsească sau să-şi menţină locul de muncă.

Ştim cu toţii că lipsa locurilor de muncă, în România, atinge niveluri alarmante. România a pierdut în perioada de criză peste 400.000 de locuri de muncă. Rata şomajului se situează la ora actuală la maximul ultimilor opt ani, fiind de 7,4%. Pentru a înfrunta această problemă actuală a societăţii trebuie să lucrăm atât fiecare la nivel individual, să ne implicăm activ în procesul de căutare şi menţinere a unui loc de muncă cât şi la nivel colectiv, să îndrumăm acei oameni care au nevoie de ajutorul nostru, care se simt abandonaţi, învinşi sau fără viitor.

Scopul acestui seminar a fost de a oferi participanţilor informaţii utile privind tehnicile active de căutare şi găsire a unui loc de muncă. La începutul programului s-a făcut o prezentare a tuturor persoanelor prezente, unde fiecare a avut prilejul să povestească un vis din copilărie cu privire la profesia pe care aveau să o urmeze în viitor şi demersurile întreprinse pentru a duce la îndeplinire acel vis.

Pe parcursul seminarului au fost dezbătute mai multe tematici şi anume: prezentarea aspectelor pozitive ale muncii, sursele de informare privind locurile de muncă vacante, prezentarea unei baze de date cu posibilii angajatori, reguli de prezentare la un interviu şi întocmirea unui CV-model european, pentru fiecare participant. Această activitate a venit în sprijinul persoanelor aflate în dificultate care îşi caută un loc de muncă şi doresc să fie integrate pe piaţa muncii. La final persoanele prezente au avut ocazia să discute în grupuri mici, să interacţioneze, şi să schimbe idei asupra tematicii abordate în cadrul seminarului.

În contextul societăţii actuale acest seminar de informare privind tehnicile active de căutare şi găsire a unui loc de muncă pentru persoanele aflate în dificultate a constituit un prilej de a afla informaţii noi în vederea integrării şi adaptării la piaţa muncii, pentru a putea duce astfel o viaţă decentă, care să-i ajute să se dezvolte din punct de vedere uman şi profesional.

Loredana Bişoc, Coordonator-Asistent Social, Centrul de Resurse pentru Familii

Citit 649 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 12:12