Curs de viaţă activ-independentă pentru persoane cu dizabilităţi

În perioada 3-5 decembrie 2009 s-a desfăşurat seminarul “Curs de viaţă activ-independentă pentru persoane cu dizabilităţi”. Evenimentul a fost organizat de către Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru persoane cu Handicap din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport secţia Kinetoterapie şi Motricitate specială şi cu Asociaţia Profesională a Kinetoterapeuţilor Moldova.

Acest seminar a fost adresat persoanelor cu dizabilităţi şi aparţinătorilor acestora şi a avut drept scop informarea şi iniţierea în tehnicile de kinetoterapie la domiciliu. Kinetoterapia şi tehnicile de recuperare activă contribuie la dezvoltarea abilităţilor necesare unei vieţi independente pentru persoanele cu dizabilităţi.

Cursul a fost moderat de către Prep. Univ. Drd. Marius Neculăeş împreună cu un grup de studenţi din anul III specializarea kinetoterapie iar principalele teme abordate au fost: kinetoterapia la domiciliu, mobilizări pasive, întoarcerile în pat ale pacientului, deplasarea în pat a bolnavului, transferul din/în scaun rulant, scări şi rampe, autoprotecţia kinetoterapeutului/îngrijitorului. Atât pe parcursul seminarului cât şi în timpul pauzei de cafea participanţii au purtat discuţii pe temele prezentate, persoanele cu dizabilităţi având posibilitatea de a împărtăşi propriile experienţe.

“Am aprofundat cunoştintele pe care le aveam sau care le uitasem între timp. A fost un curs interactive. Mi-a plăcut faptul ca am primit feed-back din partea persoanelor cu dizabilităţi. Participând la acest curs am învăţat lucruri noi de la persoanele cu dizabilităţi, ca de exemplu faptul că fiecare caz este unic şi tratamentul trebuie individualizat pentru a obţine rezultatele dorite. Mi-aş dori să se mai facă astfel de cursuri de kinetoterapie cu cât mai mulţi participanţi din rândul persoanelor cu dizabilităţi” (Ramona V. Studentă kinetoterapie anul III).

Acest curs a fost o experinţă plăcută pentru toţi participanţii şi putem spune că a avut un dublu rol, acela de informare cu privire la tehnicile de kinetoterapie la domiciliu şi de a reprezenta o modalitate de socializare pentru persoanele cu dizabilităţi.

Anca Maftei, asistent social

Ciprian Vizitiu, voluntar BACH