Prezentarea rezultatelor proiectului „Perfecţionare şi Orientare în Tehnologia Informaţiei (POŢI)”

Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap (B.A.C.H.) din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi a derulat în perioada 2 mai 2008 – 30 aprilie 2009 proiectul „Perfecţionare şi Orientare în Tehnologia Informaţiei (POŢI)” finanţat de Uniunea Europeană prin linia de buget Phare/2006/018-147.04.02, măsuri de incluziune socială, cu suma de 71.964,67 €. Proiectul a urmărit creşterea eficienţei metodelor de prevenire şi absorbţie a persoanelor dizabilităţi, promovarea modalităţilor eficiente de combatere a discriminării ocupaţionale, precum şi dezvoltarea unui sistem eficient de orientare profesională, formare şi angajare în muncă a persoanelor cu handicap prin cursuri de calificare profesională. Lista beneficiarilor finali ai acestui proiect a inclus 60 persoane cu dizabilităţi locomotorii şi familiile acestora.

Proiectul s-a derulat în parteneriat cu Fundaţia Culturală Renaşterea Română (F.C.R.R.), furnizor de formare profesională şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi (D.G.A.S.P.C.).

În cadrul proiectului, persoanele cu dizabilităţi locomotorii au beneficiat de următoarele servicii:

- cursuri de iniţiere în meseria „Operator introducere, validare şi prelucrare date”;

- consiliere pentru depăşirea momentelor dificile cauzate de stima scăzută de sine sau de eventualele complexe de inferioritate şi orientare socio-profesională;

- seminarii de informare pe teme legate de legislaţia muncii, cererea şi oferta de locuri de muncă, modul de realizare a unui CV şi scrisori de intenţie, paşii importanţi în participarea la interviuri cu angajatorii (negocierea salariului, prezentarea punctelor tari şi slabe, prezentarea experienţei profesionale) etc;

-derularea de activităţi de socializare pentru creşterea gradului de integrare socială şi profesională a persoanelor cu dizabilităţi;

- grup de suport derulat cu continuitate pe parcursul proiectului;

- campanie de promovare a incluziunii persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii;

- accesarea diferitelor oportunităţi de angajare existente pe piaţa locurilor de muncă.

Rezultatele proiectului se prezintă astfel:

- din totalul de 60 de persoane cu dizabilităţi locomotorii înscrise la cursurile de formare, un număr de 51 au obţinut un certificat de absolvire recunoscut de către statul român;

- 60 de persoane au beneficiat de seminarii informative cu privire la căutarea şi găsirea unui loc de muncă;

- 40 de persoane au fost integrate în grupul de suport;

- 2 persoane s-au integrat profesional, iar o parte din cele care au absolvit poartă tratative cu diverse firme din localitatea Iaşi în vederea angajării;

- realizarea şi întreţinerea unui site al Centrului: www.bachiasi.ro;

- a fost derulată campania „Suntem la fel, gândim la fel, doar scaunul este diferit” care a avut scopul de a promova ideea că persoanele cu dizabilităţi au capacitatea de a accesa şi profesa în locuri de muncă ce necesită o pregătire complexă depăşind stadiul limitărilor profesionale la meserii de tip artizanal şi izolării la domiciliu impuse de deficienţele locomotorii.

Dănuţ Cojocariu, coordonator B.A.C.H. Iaşi

Citit 609 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 11:11