Seminar "Abilităţi de viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi"

Fundaţia Motivation România (F.M.R.) în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iaşi (Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru persoane cu Handicap) a organizat în ziua de 4 februarie 2011 la Iaşi în Sala Albastră a Centrului de Plasament "Sf. Iosif", seminarul "Abilităţi de viaţă independentă pentru persoanele cu dizabilităţi".

Seminarul s-a adresat specialiştilor din domeniile social, medical şi kinetoterapeutic, beneficiind de participarea a 13 reprezentanţi ai unor instituţii de stat şi organizaţii nonguvernamentale care oferă servicii persoanelor cu dizabilităţi. Acesta a fost susţinut de membrii echipei regionale Iaşi din cadrul F.M.R. (consilier, kinetoterapeut şi instructor – persoană utilizatoare de scaun rulant).

S-au abordat teme de interes pentru calitatea serviciilor oferite persoanelor utilizatoare de scaun rulant, însoţitorilor şi specialiştilor cum ar fi: informaţii medicale, poziţionarea corectă în scaunul rulant, precum şi evaluarea şi prescrierea de echipamente de mobilitate adaptate nevoilor persoanelor care se confruntă cu dificultăţi de locomoţie, integrarea socio-profesională a persoanelor cu dizabilităţi, drepturile şi obligaţiile acestora în România conform legislaţiei în vigoare, decontarea echipamentelor de mobilitate şi a dispozitivelor prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Au fost prezentate aspecte referitoare la tehnicile de manevrare şi transfer a persoanei cu dizabilităţi fizice în şi din scaunul rulant, probleme emoţionale ale acestor persoane şi exerciţii practice.

Evenimentul face parte din seria de acţiuni desfăşurate în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice din România”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!” şi derulat în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iaşi. Implementat pe o perioada de 3 ani la nivel multiregional, proiectul îşi propune dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice. În acest sens s-au înfiinţat 5 echipe mobile (în regiunea Nord - Est – echipa mobilă Iaşi, în regiunea Sud - Est – echipa Galaţi, în regiunea Sud – Biroul Piteşti, în regiunea Centru – Biroul Târgu Mureş şi regiunea Vest – Timişoara) în care activează un consilier, un kinetoterapeut şi un instructor – persoană cu dizabilităţi fizice.

Costi Macovei, Voluntar BACH.

Citit 741 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 11:22

« Noiembrie 2017 »