Seminar- Schimb de bune practici în derularea proiectului „Dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice din România”

Fundaţia Motivation Romania (F.M.R.) în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iaşi (Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru persoane cu Handicap) a organizat la Iaşi (sala Tokio a Hotelului Ramada) în ziua de 31 mai 2011, seminarul Schimb de bune practici în derularea proiectului „Dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice din România”.

Evenimentul face parte din seria de acţiuni desfăşurate în cadrul proiectului „Dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice din România”, proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!” şi derulat în parteneriat cu Centrul Diecezan Caritas Iaşi. Implementat pe o perioada de 3 ani la nivel multiregional proiectul îşi propune dezvoltarea economiei sociale pentru persoanele cu dizabilităţi fizice. În acest sens s-au înfiinţat 5 echipe mobile (în regiunea Nord/Est – echipa mobilă Iaşi, în regiunea Sud/Est – echipa Galaţi, în regiunea Sud – Biroul Piteşti, în regiunea Centru – Biroul Târgu Mureş şi regiunea Vest – Timişoara) în care activează un consilier, un kinetoterapeut şi un instructor – persoană cu dizabilităţi fizice.

La activităţile seminarului au participat 16 persoane, angajaţi ai Fundaţiei Motivaţion România şi ai Centrului Diecezan Caritas Iaşi. S-a urmărit îmbunătăţirea cunoştinţelor specifice, dezvoltarea capacităţii de transfer de informaţii şi experienţă precum şi identificarea practicilor de succes în furnizarea serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi fizice.

Seminarul a debutat cu o scurtă prezentare a participanţilor, urmată de o descriere a rolului pe care îl joacă Caritasul la nivel Internaţional, în Europa şi în România în mod special. A urmat o prezentare a implicării Centrul Diecezan Caritas Iaşi în buna desfăşurare a activităţilor prevăzute în proiect.

Agenda seminarului a urmărit o prezentare a proiectelor pe care le dezvoltă Centrul Diecezan Caritas în regiunea Moldovei, în Iaşi şi în cadrul celor 2 filiale de la Roman şi Bacău. Au fost prezentate proiectele: Centrul de Plasament „Sf. Iosif”, Proiectul de intervenţii în situaţii de urgenţă şi calamităţi naturale, Centrul de resurse pentru copii şi tineret „Don Bosco”, Biroul de Asistenţă Socială Caritas, Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru persoane cu Handicap, Centrul de inserţie socio-profesională pentru tineri în dificultate, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, Biroul Antidrog. După prezentarea proiectelor a urmat vizionare unui film cu activităţile desfăşurate de către Centrului Diecezan Caritas Iaşi pe parcursul anului 2010, urmată de o sesiune de întrebări puse de către participanţi.

A doua parte a seminarului a fost rezervată vizitării unor destinaţii ale proiectelor Centrului Diecezan Caritas Iaşi: Centrul de resurse pentru copii şi tineret „Don Bosco”, Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru persoane cu Handicap, Serviciul de Îngrijire la Domiciliu, Centrul de Plasament „Sf. Iosif” (unde participanţii la seminar au fost primiţi de către Pr. Egidiu Condac – Director al Centrului Diecezan Caritas Iaşi) şi Sediul Caritas Iaşi.

Seminarul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi impresii ale angajaţilor Fundaţiei Motivation România în legătură cu serviciile sociale pentru categoriile defavorizate oferite prin proiectele desfăşurate de către Centrul Diecezan Caritas Iaşi în Regiunea Nord-Est.

Dănuţ Cojocariu, coordonator B.A.C.H.

Citit 862 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Septembrie 2014 11:30

« Noiembrie 2017 »