Şah mat prejudecăţilor!

         Marginalizarea persoanelor cu handicap este una dintre marile probleme cu care se confruntă societatea din toate timpurile. Studiile de specialitate realizate în domeniul dizabilităţii au reliefat faptul că acest fenomen îşi pune amprenta mai proeminent în zilele noastre, când mentalitatea s-a schimbat de la o generaţie la alta. Este mult mai greu să fii respectat pentru valoarea ta ca fiinţă umană contând mai mult valoarea materială, aspectul fizic şi beneficiile pe care le poţi aduce altora. Persoana este percepută prin prisma handicapului pe care îl are, având anumite limite, ceea ce-i îngreunează integrarea socio-profesională.

În acest sens, pentru formarea unei imagini pozitive în rândul comunităţii asupra acestei categorii de populaţie, Centrul de Resurse pentru Persoane cu Dizabilităţi (CRPD) din cadrul Centrului Diecezan Caritas Iaşi (CDC) a organizat în data de 13 aprilie 2013, la sediul instituţiei din zona Tătăraşi, Str Vasile Lupu, nr 134, evenimentul ,,Şah mat prejudecăţilor!” Prin realizarea acestui proiect s-a urmărit atât promovarea activităţilor sportive în rândul persoanelor cu dizabilităţi, dezvoltarea potenţialului, a capacităţilor intelectuale şi creative, cât şi implicarea socială a acestora.

Activitatea a constat într-un simultan de şah susţinut de Ştefan Pârlog, fost campion mondial la şah pentru amatori în 2009 şi câştigător a numeroase concursuri naţionale şi regionale. La eveniment au participat 12 persoane cu dizabilităţi de tip mental, locomotor şi somatic, pasionate de jocul minţii şi dornice de dezvoltare personală şi socială, din care 10 persoane au fost implicate în mod direct în activitate.

Din agenda evenimentului amintim discursul introductiv susţinut de directorul general al organizaţiei, Pr Egidiu Condac, cu privire la problemele de natură socială existente pe plan global şi la importanţa implicării persoanelor cu dizabilităţi în sfera socio-profesională, prezentarea invitatului Ştefan Pârlog şi derularea efectivă a simultanului de şah arbitrată de Ciprian Andrici, voluntar în cadrul asocieţiei.

Timp de o ora, Stefan a fost provocat de persoanele cu dizabilităţi, acţiunea finalizându-se cu 2 remize şi 8 înfrângeri în rândul participanţilor. Evenimentul s-a încheiat cu înmânarea diplomelor şi acordarea unor articole promoţionale sponsorizate de firma Iaşisting şi Asociaţia “Managementul Vieţii”.

Echipa CRPD Iaşi doreşte să mulţumească tuturor celor implicaţi în buna desfăşurare a acestui eveniment şi în mod special domnului Ştefan Pârlog, care a aratat deschidere şi interes faţă de promovarea activităţilor sportive pentru persoanele cu dizabilităţi.

  

Tereza Andrici, asistent social C.R.P.D. Iaşi

Citit 1701 ori Ultima modificare Joi, 11 Septembrie 2014 00:09

Calendar

« Februarie 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
X

Right Click

No right click